Skocz do zawartości

Msi Rx480 8GB Gaming X Dobry wybór?

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Sprawa wygląda następująco:

Posiadam już dość leciwego kompa:

I5 4460

Corsair H80i Gt

Asus H97 Plus

2x 4gb Crucial Balistix sport 1600 mhz

3x Samsung ssd 850 Pro 256 GB Raid 0

WD Blue 1tb

Asus Xonar Dx

Corsair CX 500M

Wszystko to działało na zintegrowanej karcie graficznej, nie gram zbyt często dlatego nie kupiłem wcześniej żadnej karty graficznej

Jednak w ostatnim czasie stwierdziłem że chciałbym sobie zagrać czasem w wolnym czasie

Zamówiłem Msi Radeon Rx 480 Gaming X 8gb w Morele za 1199 zl, Ojciec dorzucił mi 100zl więc wyszło jeszcze ciut taniej

Zdaje sobie sprawę z tego że mój komputer to już dziadek

Chodzi mi o przyzwoitą rozgrywkę w:

Wiedźmin 3 z dodatkiem

Nfs 2015

Bf 1

Diablo 3

Forza Horizon 3

Nie chodzi mi o jakieś mega wysokie detale, mam stary momitor Samsung 24" Full HD

Komentarze mile widziane, zawsze mogę jeszcze zwrócić kartę do sklepu

Edytowane przez dudus8

W wiedzmina pograsz na uber (bez hairworks) spadki do 45-50fps, procesor gra tam drugie skrzypce.

BF1 w multi na pewno procesor nie będzie wyrabiać na większych mapach i tłoku. tak spokojnie pograsz na najwyższych 

Diablo to stara gra więc powinno być dobrze.

RX 480 8GB MSI Gaming X to bardzo dobry wybór w tej cenie, jeśli nie najlepszy (zwłaszcza na dłuższy czas).

Jedyne co może cię momentami ograniczać w tych grach, to procesor i szybkość pamięci, ale nie będzie to na tyle dokuczliwe, żeby zaraz je wymieniać. Prawdopodobnie nie będzie ci to przeszkadzać.

Podaj jeszcze dokładny model monitora.

Edytowane przez ReznoR

RX 480 8GB MSI Gaming X to bardzo dobry wybór w tej cenie, jeśli nie najlepszy (zwłaszcza na dłuższy czas).

Jedyne co może cię momentami ograniczać w tych grach, to procesor i szybkość pamięci, ale nie będzie to na tyle dokuczliwe, żeby zaraz je wymieniać. Prawdopodobnie nie będzie ci to przeszkadzać.

Podaj jeszcze dokładny model monitora.

Monitor to Samsung TA24350 24" Full HD

Zastanawiam się nad zmianą platformy na KabyLake, ale jeszcze nie teraz.....

Monitor także będę w przyszłości zmieniał

Super,dzięki Panowie za wszystkie odpowiedzi:)

Obawiam się tylko o procesor, czy nie będzie zbytnio ograniczał tego GPU?

Opłaca się go wymienić na I5 4690K?

Jeżeli nie zmieniasz płyty i ramu to myślę,że tak możesz zawsze podkręcić ten procesor :)

Tak to jest ten monitor Panowie warto robić undervolting tej karty?

A dlaczego nie? zawsze możesz mieć dzięki temu mniej prądu i karta może być cichsza ( chociaż msi i tak jest cichy)

Edytowane przez krzyhox

natomiast stock 4460 spokojnie wystarczy do 1060 / 480

Nie, często nie wystarczy. Już przy słabszych kartach (GTX 970) potrafi być potężnym bottleneckiem w miejscach procesorowych:

https://www.purepc.pl/karty_graficzne/radeon_rx_480_vs_geforce_gtx_970_test_na_kilku_procesorach

Tutaj test ze słabszym RX 470, choć konkluzja autora że potrzeba kręconego 6600K by w pełni wykorzystać RX 470 jest sporo na wyrost (u mnie w zupełności starcza 4790 którego zegary mam ustawione na 3900 MHz):

http://ithardware.pl/testyirecenzje/gtx_1050ti_vs_rx_470_test_porownawczy_na_core_i5_6400-1013.html