Skocz do zawartości

PC za 4000 +- 200zł - ocena zestawu + opcja z systemem

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez 3ndurek,

Recommended Posts

Witam serdecznie. Rok temu pomogliście mi złożyć świetną maszynę :) Teraz mój znajomy planuje kupić komputer i liczę, że i w tej sprawie pomożecie :)

• Zastosowanie komputera : Gry (World of Tanks, Wiedźmin 3, CS, i jakieś najnowsze produkcje), sporadycznie do projektowania
  • Maksymalna kwota : 4200 zł
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : Przyszły tydzień
  • Których części potrzebuję : Skrzynka
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : Raczej nie, aczkolwiek jeśli by to było bardzo opłacalne to nie jest wykluczone
  • Rozdzielczość mojego monitora i model : Nie posiada konkretnego modelu, ale ma możliwość załatwienia jakiegoś porządnego monitora (jeśli będzie potrzebna konkretna nazwa to załatwię) 
  • Specjalne wymagania : Możliwość bezproblemowego upgrade'u w przyszłości; zamówienie ma być ze sklepu X-Kom.
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak
  • Własna propozycja zestawu :

6563bb5f85a2f.jpg+ Corsair CX450M 450W Bronze 277 zł(chwilowo niedostępny w sprzedaży) =4201zł

• Inne :

Jak oceniacie ten zestaw? Czy w tej cenie można znaleźć coś lepszego? Jest jeszcze jedna niewiadoma - system. Jeśli by miała być opcja z systemem, to z jakich podzespołów najlepiej będzie zrezygnować? Kwota 4200 jest górną, nieprzekraczalną granicą. Jeśli by było coś 200zł taniej, to nawet lepiej. No i komputer ma służyć co najmniej kilka lat, do późniejszego upgrade'u. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)

1 x Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA6001 x Corsair CX450M 450W 120mm Bronze Semi-Modularny1 x Gigabyte GA-B250M-DS3H /intel B250, LGA1151/1 x GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s) MLC1 x Crucial 8GB (2x4GB) 2400MHz CL16 Ballistix Sport LT RED1 x Microsoft Windows 10 Home BOX 32/64Bit PL USB1 x Liteon iHAS122 SATA (black)1 x Intel Core i5-7400 /3.0GHz, 6MB, BOX, LGA1151/1 x SilentiumPC Regnum RG2 (Pure Black)1 x Gainward GeForce GTX1060 Phoenix 6GB DDR5 192bit (1708/8000)

4234zł

Masz tu nowszy CPU o zbliżonej wydajności, ciut szybszy RAM w Dualu, GPU z tym samym chłodzeniem co Palit Jetstream, tutaj jedynie rok krótsza gwarancja za to karta w bdb cenie. Ponadto obudowa nadal z coverem na PSU i dwoma wentylatorami 120mm.
Jest i WIN 10 w wersji BOX.

Nie chcesz schodzić z obudowy i roku gwarancji, wtedy schodzisz z płyty i wrzucasz RAM w jednej kości MSI H110M PRO-D /intel H110, DDR4, LGA1151/ / Corsair 8GB 2133MHz CL15 ValueSelect

Ok, więc mamy opcję z systemem. A wyrzucając system co mogę mieć za tą kwotę lepszego? A Radeon RX480 8GB w porównaniu do 1060 jak wypada? Dużą rolę gra tutaj monitor? Karta zdecydowanie tańsza i bardzo często pojawia się w proponowanych pozycjach z tego co wyczytałem.

• Rozwiązanie