dooku655 8 Napisano 11 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 (edytowane) Mobo Gigabyte G1 Sniper 3 CPU i5 3570k PSU Corsair VS450 Komputer w ciągu ostatnich kilku dni wymagał resetu biosu (przyciskiem na mobo) aby zastartować. Inaczej po zakręceniu wentylatorami gasł. Raz pojawił się komunikat o uszkodzonym biosie i przywracaniu z drugiej kości. Dzisiaj już przestał kompletnie wstawać. Bez ramu i bez CPU nie piszczy nawet. Po wyjęciu baterii i odłączeniu zasilania na kilka minut komputer tak jakby wstał jednak zatrzymał się na komunikacie AB (Wait user command in BIOS Setup.). Zasilacz ma poprawne napięcia (sprawdzone testerem). Planuję doprowadzić do wstania maszyny i wgrać na nowo bios. Niestety nie chce nawet wstać. Pomysły? EDIT: W poniedziałek będę miał i3 2gen i może jakiś zasilacz inny. Edytowane 11 Lutego 2017 przez dooku655 Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 11 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 (edytowane) Płyta na gwarancji ? Edytowane 11 Lutego 2017 przez Alcedo1 Cytuj Link to post Share on other sites
dooku655 8 Napisano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Jeszcze przez tydzień po wywaleniu wszystkiego (pompa na drugi zasilacz, GPU i cała reszta zbędnych części out z budy) i 20 minutach bez zasilania i baterii udało się uruchomić PC. Wgrałem na jeden bios najnowszy oryginalny, na backup modowany. Jutro będę dalej próbował wywoływać "awarię" żeby znaleźć winę. Jak nie znajdę do wtorku płyta leci na gwarancję. Aktualnie jakimś cudem PC wstaje jednak pojawia się komunikat o złycha ustawieniach biosu (wczoraj były dobre o.O). Jutro wymiana baterii w płycie oraz kontakt ze sprzedającym w celu ustalenia przebiegu naprawy gwarancyjnej. Do testów też pójdzie inny CPU. Najgorsze, że nie mam innego zasilacza Wywaliłem płytę z budy. Zmieniłem baterię. Na i3-2120 i na i5-3570k nie wstaje. Bez procesora i ramu też nie daje znaku życia. Włącznik się świeci jednak nie reaguje. Czy istnieje szansa, że to zasilacz skoro pod testerem wskazuje napięcia: 12v1- 11,9 12v2- 11,9 5v- 5,2 5vsb- 5,1 3.3v-3,4 PG- 35ms. Czy jest sens kupować nowy zasilacz na farta i może wstanie? (poprzedni to VS450 dość mocno obciążony, do tego ma już prawie 5 lat). Gwarancję mam do około 25 lutego jednak procedura polega na odesłaniu płyty do serwisu Gigabyte i tam oni przeprowadzają diagnostykę i naprawę. Dodatkowo sprzedawca zarzeka się, że płyta była wcześniej w takowym serwisie sprawdzana. Aha i na płycie nie ma widocznych uszkodzeń (socket sprawny, brak rys, przebarwień, napuchniętych kondensatorów). Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Skoro masz kontakt z sprzedawcą niech pożyczy sprawny zasilacz i sprawdzisz. To że zasilacz ma 5 lat nie oznacza, że jest "be", dodatkowo to corsair (firma porządna). Dopóki nie podepniesz innego zasilacza nie będziesz wiedział. Zakup zasilacza odłożyłbym do czasu wyjaśnienia czy winny jest Twój PSU. To że płyta była w serwisie Gigabyte wcale nie oznacza że jest w porządku. Ludzie idą do lekarza w poniedziałek a we wtorek pukają do Św. Piotra w Niebie . Nieuczciwi sprzedawcy bardzo często robią problemy przy usterkach, w razie czego zawsze można postraszyć że pójdziesz do Rzecznika Praw Konsumenta. Jest to oczywiście ostateczność - ale jak sprzedawca łajza to niestety trzeba tupnąć i "przywalić z półobrotu ja Chuck Norris" 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie dooku655 8 Napisano 14 Lutego 2017 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Zasilacz podpięty pod tester z wpiętymi 2 dyskami HDD 7200 i pompą 18w zaczął falować na obu liniach 12v między 11.8 a 11.9v. Jutro wiozę mobo do innego zasilacza. Może to rozwiąże problemy. To że płyta była w serwisie Gigabyte wcale nie oznacza że jest w porządku. Ludzie idą do lekarza w poniedziałek a we wtorek pukają do Św. Piotra w Niebie . Stan stabilny pacjent zmarł A na poważnie. Po podpięciu innego zasilacza (Dell 300w) płyta wstała jakby nigdy nic. Winny zasilacz. Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 14 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Tym razem kup zasilacz z długą gwarancją - na niektóre modele corsair daje 10 lat gwarancji, moim zdaniem warto (rm 750x) Cytuj Link to post Share on other sites
dooku655 8 Napisano 14 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Nie chcę do mobo i cpu wartego 1kzł pakować PSU za 2/3 wartości zestawu. Myślę o jakimś XFX XTR 750w, RM650 albo coś takiego (używki). Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 14 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Panie a jak za 2 lata zechcesz zestaw zmienić, zasilacz będzie jak znalazł. XFX też robi porządne zasilacze. Kupując zasilacz używany nigdy nie wiesz kto jak go używał. Uwierz mało kto sprzedaje porządny zasilacz w dobrym stanie, to nie jest karta graficzna która nie wyrabia w grach. Cytuj Link to post Share on other sites
dooku655 8 Napisano 14 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Akurat ten setup raczej będzie na wieczne kombinowanie. Za pół roku jak wyjdzie X299 i Ryzen planuję overkillera więc tutaj nawet dobre 550w starczy z zapasem. Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 14 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Słuchaj sam nie mam rakiety (czytaj sygnaturka) a wybrałem 750 wiesz dlaczego, zasilacz który pracuje "lajtowo" jest mniej obciążony, generuje mniej ciepła. Ponadto mój model to zasilacz półpasywyny w związku z powyższym przy tej mocy wentylator praktycznie nie pracuje. W związku z tym w kompie cisza powiem szczerze warto Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts