Skocz do zawartości

GTX 1070 - którą kartę wybrać?

Recommended Posts

Cześć!

Zamawiam dziś/jutro 1070 i nie wiem, którą firmę wybrać.

Zastanawiam się między:

Palit Super JetStream (albo JetStream - warto dołożyć te 300zł dla większych taktowań?)

Gigabyte Gaming G1

MSI odrzuciłem w przedbiegach, bo mam ich 780tkę i najpierw wymieniałem 2x, bo piszące cewki dawały o sobie znać, a potem była 2x w naprawie. 

Zestaw:

i5 4670k OC@4.3
AsRock Z87 Extreme4
2x4GB Ballistix 1600MHZ CL9 (na początku marca dorzucę kolejne 2x4GB)
XFX TS 550W 80+ Bronze
Thermalright HR-02 Macho
Zalman Z9 U3

Z góry dzięki za sugestie! 

GameRock + bios od GameRock Premium  - Tanio, cicho, chłodno i bardzo wydajnie na standardowych taktach - najbardziej opłacalna opcja :)
Możliwe, że również będzie łatwiej i opłacalniej w przyszłości odsprzedać jako model bardziej "gamingowy" niż JS :P

• Popieram 1

Sugestia odnośnie pamięci w przyszłości: Nie dorzucaj kolejnych 2 kości, tylko od razu wymień te co masz na 2x8 GB 2400 MHz.

Co do oszczędności na GTX 1070 - to jest IMO najtańsza opcja na której można przyoszczędzić: https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-1070-jetstream-8gb-gddr5-256-bit-hdmi-dvi-3x-dp-box-ne51070015p2j-932426/

A tak pozatym, to GameRock lub Super JetStream, jeśli nie lubisz się bawić flashowaniem BIOSu  ;)

Edytowane przez ReznoR
  • Popieram 1

Dziękuję wszystkim za odpowiedź.

Kupiłem Palita JS, na dniach wrzucę bios od GameRock Premium.

@ReznoR - a jakie RAM byś polecił? Nie chce też wydawac za dużo. Pewnie za swoje wezmę ze 200zl max. Myślę, że do 500 chciałbym wydać po sprzedaży. Aż takiego przyrostu FPS chyba nie ma na prędkości RAMu DDR3?

Z góry dzięki.

Wysłane z mojego HTC M8 przy użyciu Tapatalka

Ja swoje 2x8GB 2400 MHz CL10 TridentX kupiłem w 2015 r. za 479 zł. Dzisiaj cena podskoczyła o jakieś 100 zł, także może lepiej celować w używane? Zwłaszcza że itak teraz DDR4 jest tak popularne, że chyba nie za bardzo opłaca się inwestować w nowe DDR3.

Przyrost FPS u mnie wynosi średnio 25% względem 1600 MHz CL9 w grach i miejscach w grach gdzie karta nie jest ograniczeniem FPS. Ale dużo zależy od samych gier. Najwięcej zyskują te dobrze zoptymalizowane pod wielordzeniowość, z dużą ilością obliczeń, zwłaszcza takie zorientowane multiplayerowo, bo samo już granie w multi zwiększa zapotrzebowanie na moc obliczeniową CPU.

Gry które są wrażliwe na szybkość Ram to np. CS:GO, Fallout 4, Wiedźmin 3, Battlefieldy, gry Codemasters na EGO Engine, Tomb Raider 2013 i RotTR, wszelkie symulatory (dużo fizyki itd. itp.)

Ogólnie, to dzięki samemu szybszemu Ramowi można łatwo zmniejszyć zjawisko ograniczania FPS zależnego od procesora, nie wymieniając samego procesora.

Edytowane przez ReznoR