sick41 1 Napisano 7 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Cześć ! Przymierzam się do zakupu nowego kompa, mój staruszek na GTX660 nie daje do końca rady więc czas na wymianę. Kiedyś interesowałem się sprzętem, ale ostatnio wypadłem z rynku ze względu na brak czasu, dlatego chciałbym Was, użytkowników prosić o pomoc w doborze zestawu komputerowego Zastosowanie komputera : Gry, photoshop Maksymalna kwota : 3000 - 3200 PLN Kiedy zamierzam kupić komputer? : na dniach Których części potrzebuję : wszystko poza monitorem Czy będę podkręcać sprzęt? : nie Rozdzielczość mojego monitora i model : BenQ RL2455HM - FHD Specjalne wymagania : cisza, dysk SSD Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak Własna propozycja zestawu : brak Inne : brak Komputer będzie miał zastosowanie głównie do gier oraz photoshopa. W latach 2000-2010 miałem Radeony i niemiło je wspominam, ciągłe problemy ze sterownikami, kiepskie chłodzenie na kartach...teraz widzę, że bardzo polecacie Radeona, ale chyba nie mam na tyle zaufania do tej firmy więc chciałbym jakiś zestaw na Nvidii ( żeby było jasne, nie skreślam Radeona, ale trochę się go boję ) Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 7 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 . W latach 2000-2010 miałem Radeony i niemiło je wspominam, ciągłe problemy ze sterownikami, kiepskie chłodzenie na kartach Stare czasy ... mój staruszek na GTX660 nie daje do końca rady więc czas na wymianę A co masz obecnie ? Można będzie coś z tego zestawu zostawić ? Cytuj Link to post Share on other sites
sick41 1 Napisano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 A co masz obecnie ? Można będzie coś z tego zestawu zostawić ? To, co mam obecnie daje siostrzenicy więc niestety nic nie można wykorzystać. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 8 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Taka siostrzenica to ma dobrze Dość niewygodna sprawa. Stawiając na wydajność w grach... 1 x Intel Core i5-7400 /3.0GHz, 6MB, BOX, LGA1151/ 1 x Gigabyte GA-B250M-DS3H /intel B250, LGA1151/ 1 x SilentiumPC Regnum RG2 (Pure Black) 1 x Crucial 8GB (2x4GB) 2400MHz CL16 Ballistix Sport LT RED 1 x Corsair VS 450W 120mm 1 x Gainward GeForce GTX1060 Phoenix 6GB DDR5 192bit (1708/8000) 1 x GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s) MLC 3410 zł + Kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa .... to już tutaj jesteś ładnie poza budżetem. Masz 4 rdzenie Kaby na B250 z pamięciami 2400 MHz w Dualu. GTX 1060 od Gainwarda z dobrym, cichym i wydajnym chłodzeniem. SSD na MLC pod system i pod magazyn na start. Jeżeli chodzi o magazyn danych, z czasem trzeba będzie dorzucić HDD. Podobnie jeżeli chodzi o kulturę pracy. Chcąc poprawić kulturę pracy podczas obciążenia, za jakiś czas dorzucasz chłodzenie na CPU. Chociażby SPC Spartan 3 Pro czy SPC Fera 3. Na start 8 GB DDR4 do PS'a trzeba przełknąć. Masz dwa sloty pod dalszą rozbudowę. Możesz też dać GoodRam 8GB 2400MHz CL15 Play Red i kolejna kość za jakiś czas dla 16 GB w Dualu + 2 sloty wolne. Przy małej dopłacie Plextor M6 Pro 256GB SATA3 (545/490MB/s) MLC Szukając setki oszczędności, MSI H110M PRO-D + pamięci 1 x 8 GB wyżej zostawiając drugi slot wolny. Tutaj upomnij się tylko jeszcze o aktualizację biosu. Cytuj Link to post Share on other sites
sick41 1 Napisano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Wygląda nieźle, a szczerze mówiąc założyłem 3000-3200, bo wiedziałem, że i tak dobije do 3500 . Czy jesteś w stanie ocenić na ile realnie wystarczy taki wydatek? Poprzedni komp mam już 4 rok i w sumie gdyby nie to, że mała już podrosła, to nie nosiłbym się jeszcze z zamiarem zmiany. Chciałbym od początku wydać kasę, a nie dokładać po czasie, bo po prostu nie będzie mi się chciało tego rozgrzebywać . Czy SPC sparten 3 będzie relatywnie dobrym wyborem? Jakie HDD 1 TB warto teraz wybrać? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 8 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Czy jesteś w stanie ocenić na ile realnie wystarczy taki wydatek? Tutaj jest tyle różnych aspektów, że taka ocena nie ma kompletnie sensu. Ale niech będzie takie ciekawe odniesienie. Wejdź na youtube, wpisz sobie i5 2500K + GTX 670 i zobacz jak na takim sprzęcie latają obecne tytuły AAA. Chciałbym od początku wydać kasę, a nie dokładać po czasie, bo po prostu nie będzie mi się chciało tego rozgrzebywać Tutaj raczej do zmiany GPU za jakiś czas na coś nowego z kolejnej generacji i pamięci ram dołożyć Czy SPC sparten 3 będzie relatywnie dobrym wyborem? Pod ten procesor, tak. Jakie HDD 1 TB warto teraz wybrać? P300 vs WD Blue. Ogólnie WD Blue podczas normalnej eksploatacji będzie szybszy. Nikt przecież nie kopiuje 20 GB i nie instaluje w tym samym czasie oprogramowania. Do tego WD jest bardzie sprawdzony na rynku. P300 to dość świeża konstrukcja bo chyba z końca 2015 roku. Osobiście stawiałbym na WD Blue Cytuj Link to post Share on other sites
sick41 1 Napisano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Tutaj raczej do zmiany GPU za jakiś czas na coś nowego z kolejnej generacji i pamięci ram dołożyć To może wstrzymać się z zakupem ? Dodatkowo ta obudowa jest strasznie szpetna, czy jest jakakolwiek różnica w jakości między SPC a np. takim zalmanem? Zalman Z1 NEO Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 To może wstrzymać się z zakupem ? Chcesz czekać na nową generację GPU ? O gustach się nie dyskutuje ale ten Zalman kompletnie mi nie podchodzi. Zobacz na SPC RG1W / Zalman Z3. Jak chcesz, to oczywiście możesz brać tego Neo. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts