serakles 1 Napisano 5 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) Mój problem zaczął się pół roku temu gdy po przeinstalowaniu komputera zacząłem instalować sterowniki w tym też najnowszy BIOS. Po wgraniu najnowszego BIOS'u zaczęły się problemy z komputerem objawiające się spadkiem wydajności w grach i w niektórych przypadkach w samym systemie. Problemy to np.: -Podczas załadowania większej zawartości tablicy na fb przeglądarka zwalnia, przy scrollowaniu są zacięcia i opóźnienie przy kliknięciu w hiperłącze jakieś. Po odświeżeniu wszystko wraca do normy(prawdopodobnie dla tego że zawartość wczytanej tablicy się zmniejsza). -Podczas grania w gry takie jak Diablo 3 czy CS GO jest widoczny brak płynności a przy większych efektach czy animacjach gra ewidentnie klatkuje. Problem nasila się gdy włączam w tle kopiowanie do tego stopnia że gra wgl nie jest grywalna. -Podczas oglądania filmu na internecie i pobierania pliku z internetu też następuje lagowanie przeglądarki. W CS GO zauważyłem bardzo podwyższone wartości SV i VAR(w grze offline) do tego stopnia że aż podświetlają się na czerwono. Pierwszą rzecz jaką podjąłem żeby poradzić sobie z problemem to wgranie poprzedniego BIOS'u które nie przyniosło efektów. Druga rzecz to wymiana płyty głównej bo myślałem że uwaliłem ją tą aktualizacją BIOS'u, jednak i to nie pomogło. Trzecia rzecz to wymiana grafiki z powodu klatkowania w grach co i tak nie pomogło. Mój sprzęt to : MB:Gigabyte 970A-DS3P CPU: AMD Phenom II x4 965 BE (bez oc) GPU: MSI Radeon r7 370 Gaming 2G RAM: 2x4gb Patriot PSU: Chieftec 500W Chłodzenie procesora: SilentiumPC Fortis HE1225 HDD: WD Green 500gb SSD: Toshiba Q Series Pro 128 Edytowane 5 Lutego 2017 przez serakles Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 6 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 A może zasilacz robi problemy, Twój procek i grafa w połączeniu z średnim zasilaczem jakim jest chieftec może skutkować dziwnymi problemami. W sytuacji gdy zrobiłeś aktualizację biosu płyty i płyta normalnie wstaje - to raczej nic nie spierdzieliłeś. Ponadto zgodnie z opisem producenta Twoja płytka posiada dual uefi bios, w związku z powyższym gdyby poszło coś nie tak, to płyta wstanie z drugiej kostki biosu. Cytuj Link to post Share on other sites
serakles 1 Napisano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 (edytowane) Ta płytka co mam jest nówka nie ruszana, BIOS na niej nie był aktualizowany. To na wcześniejszej aktualizowałem i wszystko od niej się zaczęło ale ona już jest dawno odstawiona i zastąpiona nówką. Będę musiał załatwić mocniejszy zasilacz i potestować a co ty na to żeby sprawdzić stabilność karty i procka na raz? Obciążyć prime95 i FurMarkiem na raz? Edytowane 6 Lutego 2017 przez serakles Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 7 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Na tym zasilaczu raczej bym mocno nie szalał z testowaniem. Mało prawdopodobne, że coś zwaliłeś podczas aktualizacji biosu. Cytuj Link to post Share on other sites
serakles 1 Napisano 7 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 W najbliższym czasie do kolegi mam zamiar iść z grafiką, ssd i ramami i wpiąć pod jego płytkę z prockiem + zasilacz i jak wszystko będzie ok to zostaną 3 rzeczy od wyeliminowania. A tym czasem co mogę jeszcze potestować? Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 7 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 nie lepiej zasilacz pożyczyć od kolegi, ram u siebie możesz sprawdzić memtestem (paczka hirens boot). Ram u kolegi może działać prawidłowo, u Ciebie już nie (niektóre ramy mogą nie współpracować z niektórymi płytami, jest to rzadka sytuacja ale się zdarza) Cytuj Link to post Share on other sites
serakles 1 Napisano 7 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Niedawno robiłem że wyjąłem najpierw jedną kość i sprawdzałem jak działa a wyjąłem pierwszą i włożyłem drugą i znów testowałem i dalej te same problemy, to może wyeliminować problemy z ramem? Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 7 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 i tak i nie, sprawdź memtestem. Rozumiem, że gry masz na HDD - może warto sprawdzić dysk twardy. Po zmianie płyty stawiałeś na nowo system Zainstaluj grę na ssd zobacz czy będą podobne problemy Cytuj Link to post Share on other sites
serakles 1 Napisano 7 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 (edytowane) Gry są na ssd i system był stawiany od nowa po wymianie podzespołów. Edytowane 7 Lutego 2017 przez serakles Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 7 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 dysk ssd ustawiony na ahci, jakieś błędy na dysku ssd, zaktualizowany firmware Sprawdź obciążenia w trakcie gry poszczególnych podzespołów (msi afterburner) Cytuj Link to post Share on other sites
serakles 1 Napisano 7 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Tak to wygląda. Niepokoją mnie ten czerwone wartości w cs go(prawy dolny róg), czytałem na internecie że powinny być jak najniższe. Dodam że to serwer lokalny na boty. Firmware do ssd nie znalazłem. AHCI w BIOSie ustawione Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 7 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Czy w grach, w które grasz jest możliwość na sztywno ustawienia liczby fps np. plikiem konfiguracyjnym. Ja tak mam w Battelfieldzie 1 i komfort grania jest dużo lepszy niż na zmiennej liczbie. Może i Tobie pomoże. W trakcie gry wywołaj menadżer zadań i ustaw wysoki priorytet na grze. Są też aplikacje np unpark poczytaj pod tym linkiem https://forums.battlefield.com/pl-pl/discussion/1153/unpark-cpu-konieczno%C5%9Bc-dla-kazdego-gracza ps. masz kiepskie połączenie procek i karta pod amd, narzut sterownika robi swoje. Cytuj Link to post Share on other sites
serakles 1 Napisano 7 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Tylko że właśnie tak się nie działo wcześniej i chcę wrócić to tamtego stanu a nie jakoś sztucznie ustawiając priorytety czy stałą liczbę fps . Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 7 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Sprawdź ten zasilacz Cytuj Link to post Share on other sites
serakles 1 Napisano 10 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Do tego wszystkiego komputer zaczął się resetować po jakimś czasie grania... w poniedziałek będę miał od kolegi SilentiumPC Deus 600W, taki powinien wystarczyć. I zauważyłem że myszka nie reaguje na każde kliknięcie ale dobrze przesuwa się po ekranie bez zacięć. Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 10 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Moim zdaniem może być coś z przegrzewaniem, posprawdzaj temperatury, wyczyść kompa, popraw cyrkulacje, pastę pod prockiem kiedy zmieniałes Cytuj Link to post Share on other sites
serakles 1 Napisano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Pasta zmieniana pół roku temu myślę że nie jest to od przegrzewania bo komputer czyszczony był po wymianie grafiki i od samego początku takie cuda się działy Ale 64oC GPU i 52oC CPU to nie jest dużo Teraz mi się zaciął przy grze w Diablo i tylko reset pomógł. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts