Skocz do zawartości

HD 4890 problem?

Recommended Posts

Witam

Mam problem i dokładnie nie wiem gdzie tkwi sedno sprawy. Ostatnio zacząłem 1 etap wymiany części w moim pc i zakupiłem nowy zasilacz Modecom Volcano 850W i Sapphire HD4890. Komputer na ogół dość wiekowy bo 2 letnie części, a oto one:

GA-M55plus-S3G

Athlon 64 3800+

1024 GOODRAM DDR2 533

XP HE 32bit

Problem polega na tym iż po zainstalowaniu nowej karty i zasilacza wyskakują mi niebieskie ekrany zrzutu pamięci fizycznej. Pisze tam o sterownikach od karty, lecz mam najnowsze sterowniki do tej karty.

Czy może to wina płyty, ze jest za stara pod tą grafike?

Z góry dziękuję za pomoc.

Sam mam GF a nie radka, ale czytałem że zdarzają się przypadki, w których jedne sterowniki do grafy współpracują z systemem prawidłowo a inne nie (niekoniecznie nowsze oznaczają bardziej kompatybilne). Spróbuj zainstalować starsze (różne) wersje sterowników.

a może poprostu zasilania do karty nie podłączyłeś? Na końcu karty masz dwa złącza zasilania karty z zasilacza takowe wtyczki powinny wychodzić.

Co do sterowników, to myślę że te najnowsze 9.6 będą najlepsze bo ten radek jest nową kartą, a nowe sterowniki są pisane pod nowe karty(przeważnie).

Jeśli to nie zasilanie to musisz sprawdzić jak karta sprawuje się w innym kompie, jak błąd wystąpi i tam to karta na gwarancję i gitara :/

Ja myślę że reszta twojego komputera jest tak ździwiona tym co jej wsadziłeś że zaczyna wariować. Używać 4890tki na takiej konfiguracji to jak jedzenie spaghetti widłami :/ Możesz popróbować z aktualizacjami ale jestem niemal pewien że problem zniknie gdy dokupisz trochę bardziej dzisiejszy sprzęt pod tą kartę (płyte głównie). A jak nie to na wymianę, ma minimum 2lata gwarancji jak by nie patrzył.

a może poprostu zasilania do karty nie podłączyłeś? Na końcu karty masz dwa złącza zasilania karty z zasilacza takowe wtyczki powinny wychodzić.

Co do sterowników, to myślę że te najnowsze 9.6 będą najlepsze bo ten radek jest nową kartą, a nowe sterowniki są pisane pod nowe karty(przeważnie).

Jeśli to nie zasilanie to musisz sprawdzić jak karta sprawuje się w innym kompie, jak błąd wystąpi i tam to karta na gwarancję i gitara :/

No wybacz, ale tego bym nie przeoczył ;p

Co do połączenia wewnątrz nie ma uchybienia, bo jakby bylo to ta karta by chyba wgl nie odpaliła, a jak już to 4bity ;p

Co do biosa to jak to sie robi dokładnie? Ściągnąłem już aktualizacje, włączam i wyskakuje mi okno jak w biosie prawie i nie wiem co mam dalej robić z tym.