Embroiled_ 0 Napisano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Witam Mam problem i dokładnie nie wiem gdzie tkwi sedno sprawy. Ostatnio zacząłem 1 etap wymiany części w moim pc i zakupiłem nowy zasilacz Modecom Volcano 850W i Sapphire HD4890. Komputer na ogół dość wiekowy bo 2 letnie części, a oto one: GA-M55plus-S3G Athlon 64 3800+ 1024 GOODRAM DDR2 533 XP HE 32bit Problem polega na tym iż po zainstalowaniu nowej karty i zasilacza wyskakują mi niebieskie ekrany zrzutu pamięci fizycznej. Pisze tam o sterownikach od karty, lecz mam najnowsze sterowniki do tej karty. Czy może to wina płyty, ze jest za stara pod tą grafike? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Jeśli tylko mobo ma złącze PCI-E to chyba nie może być "za stare". Robiłeś reinstalację windy? Zmiana grafiki i zasiłki to niby niewiele, ale ponoć i nawet po takiej niewielkiej modernizacji system potrafi się sypać. Cytuj Link to post Share on other sites
Embroiled_ 0 Napisano 18 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Robiłem, ale to nic nie daje. Cytuj Link to post Share on other sites
kugelfangxxx 0 Napisano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 czy płyta ma pce 2.0?? nieiwem czy to morze miec znczenie ale chyba gdzieś przeczytałem ze jest większy pawer na pce 2.0 albo karta na gware lub do testowania uy kogoś innego ;] Cytuj Link to post Share on other sites
DIXON 4 Napisano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Moim zdaniem to wina płyty. Cytuj Link to post Share on other sites
VMAX OC 5 Napisano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Zaktualizuj biosa płyty, i sprawdź temperatury, jeśli procek kręcony to ustaw na standart i wtedy zobacz. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Sam mam GF a nie radka, ale czytałem że zdarzają się przypadki, w których jedne sterowniki do grafy współpracują z systemem prawidłowo a inne nie (niekoniecznie nowsze oznaczają bardziej kompatybilne). Spróbuj zainstalować starsze (różne) wersje sterowników. Cytuj Link to post Share on other sites
gregotsw 791 Napisano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 a może poprostu zasilania do karty nie podłączyłeś? Na końcu karty masz dwa złącza zasilania karty z zasilacza takowe wtyczki powinny wychodzić. Co do sterowników, to myślę że te najnowsze 9.6 będą najlepsze bo ten radek jest nową kartą, a nowe sterowniki są pisane pod nowe karty(przeważnie). Jeśli to nie zasilanie to musisz sprawdzić jak karta sprawuje się w innym kompie, jak błąd wystąpi i tam to karta na gwarancję i gitara Cytuj Link to post Share on other sites
leon691 39 Napisano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Ja myślę że reszta twojego komputera jest tak ździwiona tym co jej wsadziłeś że zaczyna wariować. Używać 4890tki na takiej konfiguracji to jak jedzenie spaghetti widłami Możesz popróbować z aktualizacjami ale jestem niemal pewien że problem zniknie gdy dokupisz trochę bardziej dzisiejszy sprzęt pod tą kartę (płyte głównie). A jak nie to na wymianę, ma minimum 2lata gwarancji jak by nie patrzył. Cytuj Link to post Share on other sites
Embroiled_ 0 Napisano 19 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 a może poprostu zasilania do karty nie podłączyłeś? Na końcu karty masz dwa złącza zasilania karty z zasilacza takowe wtyczki powinny wychodzić. Co do sterowników, to myślę że te najnowsze 9.6 będą najlepsze bo ten radek jest nową kartą, a nowe sterowniki są pisane pod nowe karty(przeważnie). Jeśli to nie zasilanie to musisz sprawdzić jak karta sprawuje się w innym kompie, jak błąd wystąpi i tam to karta na gwarancję i gitara No wybacz, ale tego bym nie przeoczył ;p Co do połączenia wewnątrz nie ma uchybienia, bo jakby bylo to ta karta by chyba wgl nie odpaliła, a jak już to 4bity ;p Co do biosa to jak to sie robi dokładnie? Ściągnąłem już aktualizacje, włączam i wyskakuje mi okno jak w biosie prawie i nie wiem co mam dalej robić z tym. Cytuj Link to post Share on other sites
dariusz.p 0 Napisano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Sprawdz sobie ram programem Memtest86,u mnie była podobna sytuacja i okazało się że pamięci padły (masa błędów)co skutkowało niebieskimi ekranami. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts