Finch 0 Napisano 4 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 (edytowane) Witam, posiadam 2500k i chłodzenie Zalmana CNPS10X Performa. Na napięciu 1.352 potrafi wjechać na 77 stopni w czasie testu pod OCCT i zastanawiam się czy to dosyć normalne czy powinienem jutro zajrzeć do budy, wymienić pastę i zamontować ponownie chłodzenie. Edytowane 4 Lutego 2017 przez Finch Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 5 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 ja mam troche inne chłodzenie od zalmana, cnps 9900NT, ale zasada jego działąnia podobna, przy takim napięciu jak u ciebie 60 st mi w occt nie przekracza, więc troche nie chce mi sie wierzyć, ze twoje byłoby aż o tyle słabsze (chłodzenie), sprawdź czy wszystko dobrze dociska, wymień pastę, wydaje mi sie ze 65 st nie powinno u ciebie przekraczać - i podaj mi jaką masz temperaturę np w GTA5, wiesku czy BF4/1 ( o ile masz te gry), bo w grach nigdy takiej nie osiagniesz jak przy katowaniu procesora w programach typu occt Cytuj Link to post Share on other sites
Finch 0 Napisano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Dla mnie też trochę podejrzana sprawa bo wcześniej miałem Phenoma 960T odblokowanego i temperatura nawet 50 stopni nie przekraczała przy napięciu 1.375 Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 5 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 nie porównuj do phenomów, bo one mają 1,35 standard, tu masz 1,25v standard, więc dając 1,35 zwiększasz już o 0,1v, w pII zwiekszyłes zaledwie o 0,025v Cytuj Link to post Share on other sites
Finch 0 Napisano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Dla świętego spokoju właśnie biorę się za zdejmowanie chłodzenia. Wyczyszczę, położę nowa pastę i zobaczymy. Jeszcze zapytam, jakie temperatury masz w spoczynku? Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 5 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 23-25 st Cytuj Link to post Share on other sites
Finch 0 Napisano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) Zdjąłem chłodzenie, sprawa wygląda tak że pasta na coolerze i procesorze wygląda tak jakby faktycznie nie stykala, jednak chłodzenie nie miało nigdzie luzow zanim je zdjąłem. Podczas testów w OCCT dociskalem je i temperatury nie zmieniały się Winowajca najprawdopodobniej był drugi wentylator. Po zmianie pasty założyłem tylko jeden, temperatury spadły, gdy dołożyłem drugi poszybowaly w górę. Domyślam się że po prostu wentylator blokował gdzieś przepływ powietrza. Wygląda to mniej więcej tak: Edytowane 5 Lutego 2017 przez Finch Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts