Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zmieniłbym płytę główną na AsRock Z270 Gaming K4 ponieważ jest tańsza i ma lepszą dźwiękówkę,zmieniłbym cooler na Noctua NH D15,zmieniłbym SSD na Goodram Iridnium PRO 240GB lub 480GB,zmieniłbym zasilacz na RM650X/750X,RAM wziąłbym z niskim radiatorem np.Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16 (CMK16GX4M2B3200C16R) 525zł oraz zmieniłbym obudowę na Fractal Designe R5 Titanium

https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-2x8gb-3200mhz-cl16-cmk16gx4m2b3200c16r-771746/

Edytowane przez ThePC

@ThePC - rozumiem, że te 400 - 500 zł dołożysz autorowi z własnej kieszeni ? 

@cupial http://forum.benchmark.pl/forum-9/announcement-13-jak-poprosi%C4%87-o-pomoc-w-dziale-komputery-zestawy-komputerowe/

Na start. Mobo można dobrać lepiej, podobnie jak i zasilacz w podobnej cenie. Można szukać oszczędności na GPU czy też na obudowie. Tutaj kłaniają się modele Palita oraz np Phanteks P400 Tempered z pełnym oknem. Na samej obudowie jest 200 zł oszczędności, na GPU prawie 300 zł. Pamięci tańsze o kolejne 100 zł i spokojnie można myśleć o Plextor M.2 M8Pe 256GB pod M2 albo  GoodRam Iridium PRO 480GB 

Ogólnie Twoja propozycja jest całkiem ok. Kwestia tego nieszczęsnego małego SSD na TLC. 

Plextor M.2 M8Pe 256GB pod M2 albo GoodRam Iridium PRO 480GB

Ceny tych dysków są duże - nie ma co aż tak szaleć według mnie. Jeśli chodzi o duży dysk ssd to bardzo korzystny stosunek cena/jakość ma Crucial MX300 525GB.

Ogólnie Twoja propozycja jest całkiem ok. Kwestia tego nieszczęsnego małego SSD na TLC.

3D NAND TLC na którym jest np Adata SU800 czy Crucial MX300, choć nadal mniej trwałe od NAND MLC to jest dużo lepsze od NAND TLC. Wydajnością dyski takie jak np. Iridium Pro i Crucial MX300 się za specjalnie nie różnią. O ile cena Iridium Pro 240GB jest w miarę akceptowalna, o tyle Iridium Pro 480GB jest według mnie za drogi.

A tak w ogóle to ceny SSD mocno podskoczyły. Np w listopadzie ubiegłego roku Iridium Pro 240GB był jakieś 50zł tańszy.

W zasadzie ceny wszystkiego poszły w górę i póki co tak to się trzyma od dłuższego czasu. 

Wszystko na TLC omijaj choć wiem, że kuszą one cholernie stosunkiem cena - pojemność. O ile jesteś świadom co kupujesz, to możesz brać.

Można dać na start te 240 GB. Zawsze na jakieś najczęściej odpalane tytuły będzie. 

Wszystko na TLC omijaj choć wiem, że kuszą one cholernie stosunkiem cena - pojemność. O ile jesteś świadom co kupujesz, to możesz brać.

To jest przekonanie ludzi, którzy jak widzą TLC w specyfikacji dysku to ich odrzuca. A 3D NAND już jakoś nie widzą ;).

Oczywiście starą technologię NAND TLC też odradzam ale 3D NAND to nie tragedia. Adata SU800 nawet ma gwarancję nie ograniczoną limitem zaspisu w przeciwieństwie do innych dysków SSD. Zaraz pewnie będzie: "co?! Tylko 3 lata. GoodRam Iridium Pro ma 5 lat"

Skoro gwarancja Adaty jest nie ograniczona zapisem to nie wierzę, żeby te dyski na 3D NAND TLC zaraz po 3 latach (gdy już gwaracja upłynie) zaczęły się psuć.

Przy 3D Nand problemy sa takie same jak na starych. Dropy szczegolnie jeseli chodzi o zapis

Proszę o jakiś dowód, bo pierwszy raz się spotykam z taką opinią. Przewaliłem dużo recenzji np. Crucial'a MX300 czy Adaty SU800, które są na 3D NAND TLC jeszcze nie słyszałem o takiej informacji i nie widziałem testów, które by to jednoznacznie potwierdziły. W jednym z testów (może bardziej w porównaniu) Adaty SU800 z GoodRam Iridium Pro to Adata okazała się nieco wydajniejszym dyskiem.

P.S. Chciałbym widzieć jakiś dowód na to co napisałeś skąd masz takie info, bo jeśli tak naprawdę jest to się następnym razem zastanowię czy polecać te dyski.

Edytowane przez marcin4670

Jak ktoś włoży sobie takiego MX 300 275 GB to czy problemem będzie go zapełnić ? System, kilka gier i po pojemności . 

Czyli idąc tym tokiem rozumowania ktoś ma kupić SSD ciut taniej od MLC i ma pamiętać o tym, żeby go nie zapełniać ? 

W cenie MX300 275GB masz Iridium Pro 240GB - tu bezsprzecznie GoodRam (z resztą sam go mam). W przypadku SSD ~120GB chyba mnie przekonałeś, że lepiej MLC (jest TS128GSSD370S - można brać zamiast Adaty SU800, była też Adata XPG SX930 ale obecnie jest za droga)

"Przerzucając się" z MX300 525GB na Iridium Pro 480GB trzeba dołożyć co najmniej 150zł a to już coś jest i przy MX300 mamy +45GB, które możemy użyć gdy zajdzie potrzeba, bo i tak SSD będzie szybszy od HDD (nawet jeśli zwolni, bo będzie zapełniony)