Lechowskyy 0 Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Witam serdecznie. Przeglądnąłem forum oraz różne strony internetowe i niestety nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Niedawno zakupiłem nowe części do komputera i już niedługo czeka mnie ich składanie. Samo w sobie nie powinno być problemem, jednak nie za bardzo wiem, jak podłączyć trzy dyski. Jeden dysk SSD na system oraz programy oraz 2 dyski HDD na odczyt i zapis (szczególnie chodzi mi tutaj o rendering wideo). Płyta główna: ASUS STRIX 270H GAMING Dysk SSD: 240GB HyperX FURY 2x Dyski HHD: WD Blue WD10EZEX Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Fix00ser 477 Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 W specyfikacji wyszczególnione są porty SATA x6 także to nie problem z twardzielami, jedynie brak RAID oraz dodatkowa niewiadoma to czy obudowa pozwoli na dokowanie tylu twardzieli. Cytuj Link to post Share on other sites
scythe1123 59 Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Masz na płycie 4 złącza sata i pod nie się podpinasz. Nie masz kontrolera RAID, więc nic więcej się nie wykombinuje. Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Najlepiej na początku podpiąć sam SSD (wejście sata_0) i zainstalować system. Potem podpiąć resztę dysków. Cytuj Link to post Share on other sites
Lechowskyy 0 Napisano 1 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 W specyfikacji wyszczególnione są porty SATA x6 także to nie problem z twardzielami, jedynie brak RAID oraz dodatkowa niewiadoma to czy obudowa pozwoli na dokowanie tylu twardzieli. Obudowa NZXT S340, są tam dwa miejsca na SSD i dwa na HDD, więc tutaj nie będzie problemu. Czyli polecacie najpierw odpalić kompa i zainstalować system na SSD i dopiero później podłączyć pozostałe dwa HDD? Trzeba tam później coś ustawiać jeszcze dodatkowo w komputerze? Jestem lekko zielony, kolega będzie mi składał wszystko, ale chciałbym mieć też pojęcie na ten temat. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 1 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Jeśli to nowe dyski to trzeba będzie jeszcze porobić partycje. Cytuj Link to post Share on other sites
Lechowskyy 0 Napisano 1 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Jeśli to nowe dyski to trzeba będzie jeszcze porobić partycje. Tak, dyski są nowe. Jutro przyjdzie paczka i będzie wszystko montowane. Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 1 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Nie wiem jak w Win 10, ale w Win 7: Panel sterowania/System i zabezpieczenia/Narzędzia administracyjne/Utwórz i formatuj partycje dysku twardego. tam sobie tworzysz jakie chcesz, nazywasz, formatujesz itd. Cytuj Link to post Share on other sites
Lechowskyy 0 Napisano 1 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Nie wiem jak w Win 10, ale w Win 7: Panel sterowania/System i zabezpieczenia/Narzędzia administracyjne/Utwórz i formatuj partycje dysku twardego. tam sobie tworzysz jakie chcesz, nazywasz, formatujesz itd. Dziękuję bardzo za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Fix00ser 477 Napisano 2 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) Jedynie co mogę dodać to rozstrzygnięcie wyboru MBR/GPT na mobo z UEFI ponieważ przy twardzielach o rozmiarach powyżej 2Tb należy użyć GPT http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/partycje-mbr-gpt-windows-8.html https://www.thomas-krenn.com/pl/wiki/Kategoria:UEFI Edytowane 2 Lutego 2017 przez Fix00ser Cytuj Link to post Share on other sites
Gość paprykarz Napisano 2 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 A ja bym poszedł po bandzie bo pewnie takiego potwora będzie windows 8.1 lub 10 obsługiwał. Zainstalował system na SSD, który i tak dostanie GPT choć ma mniej niż 2 TB. A te dwa dyski jednak spiął w Raid choć tego raidu na płycie nie ma. Zwłaszcza jak ma to służyć do videło. Cytuj Link to post Share on other sites
Lechowskyy 0 Napisano 2 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Dokładnie jak mój poprzednik, Windows 10 został zainstalowany na dysku ssd, tam tez pójdzie jeszcze program do obróbki itp, natomiast dyski hdd bede używał do odczytu i zapisu (po jednym na dane mu zadanie). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts