kosor 0 Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Witam. Mam zamontowane chłodzenie SilentiumPC Grandis XE1236 na I7 4970K. Płyta ASRock Z97 PRO4 Z97 LGA1150, obudowa Fractal Design Define R4 Black Pearl. Sprzęt złożony dwa lata temu i od tej pory nic nie było ruszane. Podczas renderowania filmów temperatura procesora wynosi ok 70 stopni. Była trochę niższa ok 60 stopni. Czy wymienić pastę na Artic Cooling mx-2, czy może wymienić chłodzenie np. na Noctua NH-D15 lub Noctua NH-D15S ? Według testu Noctua jest trochę lepszy ale tez droższy Czy ma sens wymiany tego Silentium na Noctua ? Edytowane 31 Stycznia 2017 przez kosor Cytuj Link to post Share on other sites
vallentine 36 Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Jak przez 2 lata nic nie było ruszane to pasta na pewno do wymiany. Cytuj Link to post Share on other sites
kosor 0 Napisano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Jak przez 2 lata nic nie było ruszane to pasta na pewno do wymiany. Co ile powinna być wymieniana pasta? Spotkałem sie z opiniami, ze co 6 miesięcy albo co rok. Edytowane 31 Stycznia 2017 przez kosor Cytuj Link to post Share on other sites
Qdyn ek 65 Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Pasta, jak nie jest to najtańszy marketowy kleks, to spokojnie rok dwa działa. Temp rośnie najwięcej przez kurz na żeberkach radiatora. Wymiana coolera nie ma sensu jeżeli chodzi o wydajność, masz glut na procesorze i wiele to nie da. Jeżeli chodzi głośno, to wymień wentylatory, sam na grandisie wymieniłem bo były głośne Cytuj Link to post Share on other sites
kosor 0 Napisano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Ok to może być ta pasta Artic Cooling mx-2 czy coś innego polecacie? Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Dobra pasta powinna spokojnie wytrzymać min. 2 lata. Najlepiej zmieniać jak straci właściwości, tj. kiedy temperatury zauważalnie wzrosną. Cytuj Link to post Share on other sites
tabask021 58 Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Jak chcesz miec spokój na 2 lata kolejne to gelid gc Extreme da rade zbić nawet do 55 Cytuj Link to post Share on other sites
kosor 0 Napisano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Jeżeli chodzi głośno, to wymień wentylatory, sam na grandisie wymieniłem bo były głośne Na jakie wymieniłeś? Cytuj Link to post Share on other sites
Damian47akaQcu 150 Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Jeżeli pasta byłą fabryczna, to jak najbardziej można już zmienić. Cooler może się zakurzył, należy go wyczyścić. 70 stopni dla tego cpu przy renderze to nie jest mega dużo. Cytuj Link to post Share on other sites
Qdyn ek 65 Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Ja wymieniłem na alpenhofy ~45zł sztuka są ciche ale z tego co pisali to mają małe ciśnienie statyczne, pogrzebałem w biosie i jest cicho i wydajnie. jest duży wybór więc to nie problem coś znaleźć Cytuj Link to post Share on other sites
kosor 0 Napisano 2 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) Cooler może się zakurzył, należy go wyczyścić. 70 stopni dla tego cpu przy renderze to nie jest mega dużo. Cooler co 3 - 4 miesiące przedmuchuję kompresorem. Pasta była fabryczna. Więc zamówiłem gelid gc Extreme. Ma być w czwartek, wymienię ją i dam znać. Witam Pasta dotarła:) Przystąpiłem do zdejmowania coolera. Pierwsze zdziwienie zewnętrzy wentylator był zamontowany odwrotnie. To znaczy środkowy wentylator dmuchał do tylnej części obudowy a zewnętrzy dmuchał do przedniej części obudowy!! Komputer był zamówiony ze złożeniem w morele.pl Niestety to już któraś wpadka tego sklepu i teraz omijam ten sklep z daleka, totalnie olewają klienta. W pudełku dostałem resztę pasty Pactum PT-1, była nałożona jak na zdjęciu: http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/4_Atq~JCx4Z2RiUNQnXtsfingaDF46 Po nałożeniu nowej pasty, złożeniu całości, teraz wentylatory dmuchają w jednym kierunku ) Temperatura przy renderowaniu zużycie procesora 96% wynosi ok 59- 63 stopnie:) Poprzednio dochodziło do 80 stopni. Mam jeszcze jedno pytanie. Wentylatory są na przewodzie czteropinowym. Jedno gniazdo jest czteropinowe, ale drugie Fan CPU jest trzypinowe. Zostawić podłączone do trzech pinów czy dokupić rozgałęźnik i podłączyć dwa wentylatory do czterech pinów? Edytowane 2 Lutego 2017 przez kosor Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 2 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Mam jeszcze jedno pytanie. Wentylatory są na przewodzie czteropinowym. Jedno gniazdo jest czteropinowe, ale drugie Fan CPU jest trzypinowe. Zostawić podłączone do trzech pinów czy dokupić rozgałęźnik i podłączyć dwa wentylatory do czterech pinów? Kup rozgałęźnik i wepnij w gniazdo 4-pin., będziesz miał sterowanie PWM na obu wentylatorach. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts