Kevin012 0 Napisano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Witam Posiadam taki oto zestaw: Procesor: AMD Phenom II X4 965 + BOXPłyta główna: Gigabyte GA-78LMT-USB3RAM: DDR3 4Gb PC3-10700 (1333Mhz)Grafika: Nvidia GeForce GT 630 2GBZasilacz: MODECOM FEEL 3 - 500 ATX 500WMonitor: Samsung 2333SW 1920x1080p Dotychczas służył on jedynie do pracy biurowej, natomiast teraz chciałbym również pograć w coś bardziej wymagającego. Nie wiem czy jest sens ulepszać ten sprzęt także prosiłbym o opinie czy warto wydawać na niego pieniądze, czy może lepiej sprzedać tak jak stoi i kupić nową jednostkę. Jeżeli warto to jakie podzespoły byście polecili wymienić, jeżeli nie to jaki nowy zestaw złożyć? Kwota na modernizacje to max. 1000zł , kwota na nowy zestaw 3000zł. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Modernizacja zbytnio nie ma sensu. Dysk SATA ? Jakiego rodzaju gry Cię interesują ? Cytuj Link to post Share on other sites
Kevin012 0 Napisano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Zapomiałem o dysku... Tak - SATA Segate Barracuda 7200rpm 250gb.Niekoniecznie najnowsze tytuły ale gta V, WoT, battlefield, dying light. Widziałem pare filmów, że z procka po OC można wyciągnąć dosyć wydają rozgrywkę w połączeniu z jakaś lepszą karta graficzna (gtx960), ale w tym przypadku reszta sprzętu w tej konfiguracji chyba nie da rady... Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Sekcja zasilania na Twojej mobo jest marna pod OC nie wspominając nic o zasilaczu. Te Phenomy jeszcze w miarę dobrze chodzą na allegro. Warto sprzedać. Nie musisz też wydawać 3000 zł na nowy zestaw. Składając coś za 1600 zł + Twój HDD i obudowa masz mniej więcej taką o to wydajność: Cenowo można to podciągnąć pod modernizację. Wydajnościowo jest to kompletnie nowa jednostka. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
AndyPl 4 Napisano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 kajtek. ; dobrze radzi byś otrzymał dość nowa jednostkę która jest wydajna i przy tym ma małe zapotrzebowanie na prąd... ale z drugiej strony jeśli nie potrzebujesz aż tak dużej wydajności to również i wymiana samej karty graficznej na GTX 1050 lub Radka Rx 460 da sporego kopa, procka co masz nie jest aż tak kiepski da sie go podkręcić z rosadkiem na płycie co masz... w takim duecie jakoś by sobie zestaw dawał rade Cytuj Link to post Share on other sites
Kevin012 0 Napisano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Bardzo dziękuje za konkretne odpowiedzi Rozważam każdą opcje... Teraz się tak zastanawiałem nad wymianą samej karty graficznej, tylko czy ten zasilacz da radę pociągnąć jakaś lepsza kartę ? Jeśli tak to jaka byłaby najlepsza pod ten procesor? Też nie ma sensu kupować karty na wyrost żeby pracowała pod obciążeniem na "50%" podczas, gdy procek będzie wyciągał 100% Cytuj Link to post Share on other sites
diiaox 12 Napisano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 zasilacz nie da rady poszukaj na allegro jakiegoś chiefteka 450w za 70zł na alledrogo widziałem niedawno seasonica 400w za 120zł chyba 50szt. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Mimo wszystko namawiam do zmiany CPU. Tego Phenoma można dobrze sprzedać. Naprawdę koszt niewielki a wzrost wydajności gwarantowany. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts