GhasuONE 1 Napisano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Witam. Powoli przymierzam się do kupna nowych części. Do tej pory zmieniałem jakieś drobne rzeczy typu dysk, zasilacz itp itd gdy poprzednie ulegały awarii. Mój zestaw podaje poniżej a do sedna przejdę po opisie: CPU: AMD Phenom II X4 955 + pierwszy SilentiumPC Fortis MB: MSI 770-C45 GPU: Gigabyte Radeon HD7850 OC 1GB RAM: Corsair Vengeance Low Profile 8GB DDR 1600MHz PSU: Thermaltake SmartSE 530W SSD: Crucial M500 120GB HDD: Seagate Barracuda ST1000DM003 1TB CASE: SilentiumPC M35 Z tego wszystkiego najnowsze są obudowa i zasilacz, do tego zostawiam jeszcze dyski, monitor i system a reszta będzie do wymianki. Na chwile obecną jako monitor posiadam Della U2414H a rozdzielczość z jakiej będę korzystać to podstawowo FullHD i niska 4:3 typu 1280x960 w grach. System który mam to Windows 10 i mam go poprzez upgrade z Windowsa 7 przez programik Microsoftu. Pytanie brzmi czy jak wymienię płytę główną to będę musiał kombinować z nowym systemem? Kupno nowych części planowałem sobie rozłożyć na dwa miesiące. W pierwszym chciałem zająć się nową płytą, procesorem (podkreślam że w przyszłości raczej będzie kręcony), chłodzeniem i ramem a w następnym kupić nową grafikę. Aczkolwiek nie wiem jaki ma sens zostawić obecną grafikę przy nowym procesorze i czy nie zaszkodzi mi to bardziej niż pomoże. Komputer służy i będzie służyć głównie do gier (CS:GO, Overwatch) i renderowania filmów.Początkowo myślałem o nowym intelu I5-7600k, ale nie wiem jak to jest z dostępnością płyt głównych albo upgradami biosów do starszych modeli. Tutaj potrzebuje waszej pomocy bo ja sam już od dawno mało interesowałem się kwestią hardware'u i mam zaległości do nadrobienia. Na pierwszy miesiąc będę mieć około 2300 zł do przeznaczenia a grafika w następnym miesiącu to będzie i tak coś pokroju GTX1060 albo RX480. Z kwestią grafiki wstrzymam się jeszcze miesiąc. Pozdrawiam. Edytowane 30 Stycznia 2017 przez GhasuONE Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Pytanie brzmi czy jak wymienię płytę główną to będę musiał kombinować z nowym systemem? Prawdopodobnie tak Komputer służy i będzie służyć głównie do gier (CS:GO, Overwatch) i renderowania filmów. Na start 7850 spokojnie może zostać Na pierwszy miesiąc będę mieć około 2300 zł Jak masz brać same podzespoły i płacić prawie 30 zł za aktualizację biosu na Z170, to już lepiej dopłać i weź sobie Z270. Chociażby i5 7600K + MSI Z270 Tomahawk. Tutaj masz około 1800 zł. Chłodzenie SPC Fortis zostaje na stałe. Wrzuć pamięci DDR4 3000 MHz w zależności od tego ile chcesz. Możesz dać 2 x 4GB, 1 x 8 GB i dolożyć drugą kość za jakiś czas albo po prostu 2 x 8 GB zamykając tym samym budżet. Do gier wystarczy 8 GB. Nie wiem jak tam z tym renderowaniem u Ciebie. Cytuj Link to post Share on other sites
diiaox 12 Napisano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 w razie czego użyj małego programu o wyciągania klucza windowsa jak coś to będziesz mógł go znowu aktywować ale system raczej ci normalnie zbootuje z nowej płyty głównej tylko będzie się dłużej włączał i pisał że konfiguruje nowy sprzęt to jest to samo co robię z moim dyskiem mam na nim 10 pro ze wszystkimi potrzebnymi programami podłączam go pod inne mobo i normalnie bootuje już aktywowany ps. moja wersja na tym dydku to OEM nie BOX a i tak wszystko działa Cytuj Link to post Share on other sites
GhasuONE 1 Napisano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Wezmę 8GB w jednej kości a jak będzie trzeba (bo na chwilę obecną i tak się tego zbytnio nie wykorzysta) to dorzucę kolejne 8 kiedyś do dual channela. Jakieś polecane i w miarę niedrogie kości na chwile obecną? Nie chciałbym kupować kota w worku. Co do płyty głównej. Są jakieś tańsze alternatywy na Z270 na chwilę obecną? Czy po prostu nie ma co oszczędzać na płycie głównej?@diiaox. Mógłbym prosić o nazwę tego programu?. Dzięki za info że jest taka opcja Edytowane 30 Stycznia 2017 przez GhasuONE Cytuj Link to post Share on other sites
diiaox 12 Napisano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 produkt key Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Są jakieś tańsze alternatywy na Z270 na chwilę obecną? Czy po prostu nie ma co oszczędzać na płycie głównej? To już jest ta tańsza to jest to samo co robię z moim dyskiem mam na nim 10 pro ze wszystkimi potrzebnymi programami podłączam go pod inne mobo i normalnie bootuje już aktywowany ps. moja wersja na tym dydku to OEM nie BOX a i tak wszystko działa Z tym, że jest to pewnego rodzaju loteria. Będzie / nie będzie działać. Tutaj będzie zmiana całej podstawki więc obawiałbym się najgorszego. Z drugiej strony na W10 tak nie skakałem ale W7 często wali niebieskim po oczach. Jakieś polecane i w miarę niedrogie kości na chwile obecną? Nie chciałbym kupować kota w worku. Chociażby Kingston 8GB 3000MHz CL15 HyperX Savage czy też Corsair 8GB 3000 MHz CL15 Vengeance LPX Drugą kość dołóż z czasem bo zysk pracy w dualu na 1151 jest naprawdę zaskakujący. Cytuj Link to post Share on other sites
diiaox 12 Napisano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 ta windows 7 u mnie prawie zawsze walił bsodem nawet po zmianie cpu trudno mi było go uruchomić jednak win 10 ma chyba ten plus że potrafi się dostosować do nowego sprzętu nie raz przekładałem ten dysk z systemem z x3450 do amd x4 640 lub nawet na starego pentiuma 4 965 kumpla i działało bez problemu tylko włączał się 1-2 min i chulał jak miło Cytuj Link to post Share on other sites
GhasuONE 1 Napisano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Słyszałem że upgrade Windowsa 7/8 nadal działa, tyle że Microsoft się o tym nie chwali. Ale dwa razy tego samego systemu raczej już nie dam rady zupgradować. Co do W10 to też wali niebieskim po oczach, nawet i bez zmiany platformy, nie martw się o to . O tym że zysk na dual channel jest - to doskonale wiem, prędzej czy później te dodatkowe 8GB u mnie wyląduje. Tym bardziej że ramy to i tak najbardziej wadliwa część w PC to nigdy nie wiadomo czego się spodziewać i lepiej mieć te dwie kości. Edit: Czytam o tym Windows 10 i myślę że to nie będzie żaden kłopot. Zostaje jeszcze support Microsoftu i podobno tam rozwiązują takie sytuacje gdzie ktoś zrobił upgrade z W7/W8 i zmieniał platformę. Jeden kłopot rozwiązany. Co do reszty to bardzo chętnie poczytam inne punkty widzenia na temat tego upgrade. To że będę zmieniał na 7600k jest praktycznie pewne bo na chwile obecną nic w tej kwocie lepszego nie kupie (poprawcie mnie jeśli się mylę). Reszta pozostaje otwarta. Edytowane 30 Stycznia 2017 przez GhasuONE Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts