Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie jest dość proste. Jak wygląda kwestia wsparcia technologii DS3D GX na poszczególnych kartach Asusa? O ile się orientuję, jest to rozwiązanie programowe, a jednak w materiałach informacyjnych karty starsze np. Xonar D2 mają wsparcie 'tylko' dla DS3D GX1.0, karty DS/DX wspierają wersję 2.0 a nowsze wynalazki typu modele DG i Xense wspierają wersję 2.5

Czy taka sytuacja rzeczywiście ma miejsce, czy jest to kwestia tylko i wyłącznie braku uaktualniania informacji o karcie przez sklepy itp. Większość recenzji tych kart jest dość stara i opisuje stan oprogramowania 2-3 lata temu.

O ile się nie mylę jest to tylko wersja emulacji programowej. Tak naprawdę nie ma znaczenia jaka wersja. Każda nich nie da 100% pełnych efektów eaxa i bez problemów. Czy będziesz miał GX 2.0 czy GX1.0 co Asus się zachwalał poprawą, ale tylko w sensie marketingowym. Nowe sterowniki bardziej poprawiały działanie. U mnie przy włączonym GX przy Xonarze DX foobar 2000 nie chciał się uruchomić (bez sensu, nic to do rzeczy nie ma ) a przy D2 jako takiego problemu nie ma. Ogólnie mam to wyłączone, bo gier z EAXEM już prawie nie ma, tylko w w starszych tytułach zaimplementowane.

Do tego mogę dodać, że jeśli Cię stery Asusa nie zadowolą możesz skorzystać z sterowników UNi Xonar. Czasem też nie pojawiają się te błędy, które są u Asusowego sterownika. Jeśli chodzi o wsparcie to jest marne. Na forum Asusa na odpowiedź można czekać nawet parę dni....

PS.

Też chciałbym mieć taki poziom jak Twój przy tylu postach :menda:

Nie ma lipy, czas pakować!

@adivxv5

To w dużym skrócie uważasz się za 'szczęśliwego' posiadacza Xonara czy wręcz przeciwnie? Przymierzam się do przejścia ze zintegrowanej w płycie Via VT1828S na prawdziwą kartę dźwiękową i stąd zainteresowanie Xonarami. Tak jak wspomniałeś EAX jest już martwe, a wsparcie Creative dla własnych produktów jest, jeśli wierzyć opiniom z internetu, żenujące. Dlatego nie biorę pod uwagę SB i zastanawiam się nad zakupem Xonara. Tylko im więcej czytam, tym więcej znajduje opinii, że support Asusa też jest daleki od ideału, sterowniki mają bugi itp. Wszystko to trochę utrudnia decyzję. Zastanawiam się nad Xonarem D1 lub D2 i nie wiem czy jest sens dopłacać.

Zanim zakupiłem Xonara DX przed kupnem byłem sceptykiem nie rozumiałem jak jeszcze można dźwięk poprawić . Wmontowałem w peceta włączyłem mp3 192/kbs nałożyłem słuchawki i z każdą minutą słuchania byłem coraz bardziej zdumiony do tego co przyzwyczaiło mnie X-Fi. Przez wiele godzin nie potrafiłem słuchawek ściągnąć. Jeśli sobie cenisz jakość dźwięku, to Xonar DX(D1) konkurenci nie maja w tej cenie w odsłuchu muzyki, w grach jest nieco inaczej z lekką przewagą na X-Fi. Teraz mam D2 muzyka jeszcze bardziej smakuje, choć drogi.

@edit dwa lata nie miałem nigdy problemów, ale to prawa, że ta karta potrafi być grymaśna jak z resztą X-Fi .Sadzę jednak, że trza mieć pecha. 80% ludzi jest bardzo zadowolonych. 20% narzeka na GX2 ale to go się go wyłącza i po problemie

Proponuję wgląd w inne rejony:

http://www.fabrykadzwieku.pl/index.php? ... _30&page=2

Pozdrawiam.

Po pierwsze primo, mam świadomość, że świat nie kończy się na Creative i Asusie.

Po drugie primo, sklepy w UK (gdzie mieszkam) znają tylko Creative i Asusa

Po trzecie primo, ceny z twojego linka powalają, chociaż ten Auzentech X-Fi Forte to kusząca propozycja. Czytałem gdzieś już kiedyś recenzję tej karty i rzeczywiście jest to niezły sprzęt... chociaż malkontenci zawsze się znajdą.

Podstawową kwestią jest, że karta ma być 'do wszystkiego' czyli gier i muzyki. Gdyby chodziło tylko o muzykę to kupiłbym np. M-Audio Audiophile 2496, albo zainwestował w audio na zupełnie innym poziomie podłączone cyfrowo do integry. Dlatego skłaniam się ku Xonarom, jako kompromisowi pomiędzy subiektywną jakością dźwięku a względami finansowymi.

@adivxv5

Czy różnica pomiędzy D1(DX) a D2(X) jest aż tak duża, aby usprawiedliwić różnice w cenie? Dodatkowo wersje na PCI-e wymagają tego upierdliwego dodatkowego zasilania. Kolejna kwestia to czy D2 ma wsparcie dla przedniego panelu, bo wszystko wskazuje na to że nie.

Proponuję wgląd w inne rejony:

http://www.fabrykadzwieku.pl/index.php? ... _30&page=2

Pozdrawiam.

Dlatego skłaniam się ku Xonarom, jako kompromisowi pomiędzy subiektywną jakością dźwięku a względami finansowymi.

@adivxv5

Czy różnica pomiędzy D1(DX) a D2(X) jest aż tak duża, aby usprawiedliwić różnice w cenie?

Dotychczasowo posiadłeś Integrę, więc przesiadka na normalne układy muzyczne będzie nowym pozytywnych odczuciem. Kompromis Jakoś/Cena -to dla ciebie D1 powinno być dobrym i zadowalającym rozwiązaniem nie tylko do muzyki ale i filmów czy gier.

D2/D2X/ Auzentech-to już dźwiękówki dobrej klasy. Względem DX, D2 posiada lepszy, bardzo dobry przetwornik cyfrowo-analogowy ceniony w audiofilskim świece Burr Brown PCM1796. I to między innymi powoduje, że muzyka brzmi już odczuwalnie lepiej. W grach, czy filmach znaczących różnic nie będzie względem D1. Ten Auzentech X-Fi Forte to też fajna propozycja. Posiada miedzy innymi wbudowany wzmacniacz słuchawkowy dla wymagających słuchawek. Myślę jednak, którą z tych dwóch byś nie wybrał, to już takie trochę dreptanie w miejscu, dużo zależy od swoich preferencji. Jak już Xonary to kłaniaj się w wersje PCI (mniej nagrzewają się)

Dotychczasowo posiadłeś Integrę, więc przesiadka na normalne układy muzyczne będzie nowym pozytywnych odczuciem. Kompromis Jakoś/Cena -to dla ciebie D1 powinno być dobrym i zadowalającym rozwiązaniem nie tylko do muzyki ale i filmów czy gier.

Cóż, w czasach 386 miałem GUSa, przy P200/K6-2 300 miałem Geniusa '5.1' a przy emerycie AthlonXP 2500+ coś na C-Media 8738 (wg. komputronika użyty w Xonarze DG :) )

Obecna integra jest w rzeczywistości pierwszą jakiej używam. Sam układ Via VT1828S nie jest sam sobie chyba taki zły, skoro pojawia się też w ambitniejszych kartach audio typu Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi, ESI Juli@, czy niektóre produkty M-Audio.

Od strony finansowej zakup jakiejkolwiek karty nie jest problemem, tylko zastanawiam się na sensem takiego zakupu. Mógłbym kupić zarówno X-Fi Titanium HD czy Xonara HDAV 1.3 Deluxe/ Essence ST tylko czy w porównaniu z plebejsko-nieaudiofilskim D1/D2 zyskam aż tyle, żeby usprawiedliwić wydanie takiej kwoty? Nikt jeszcze nie zapytał do czego karta będzie podpięta, a ja celowo to pomijam.

większość problemów jakie były ze sterownikami Creative'a już rozwiązano a do tego można wyrwać perełki pokroju Audigy2 ZS Platinum Pro lub Audigy4 PRO za 250-300zł co jest całkiem dobrą propozycją biorąc pod uwagę sprzętową akcelerację EAXa i jakość dźwięku.

Nie wiem jak Xonary D2 ale DS/DX grają zdecydowanie dużo gorzej od mojego A4PRO. Testowałem na moich słuchawkach (RP-F30) i Xonar nie miał zwyczajnie mocy tychże słuchawek obsłużyć... No i szumiał bardziej od Audigy SE która to karta też jak na moje ucho wyraźniej gra, no i ma lepszą moc na wyjściu... Na głośniki wolałbym Xonara DS/DX a na słuchawki Audigy SE. A Audigy SE przy A4PRO to shit ^^

Jeśli chodzi o Xonara to nie jestem do tych kart źle nastawiony, nie jestem pro-soundblaster ani żadna z tych rzeczy, Ba właśnie jedzie do mnie Xonar Essence STX :] Zwyczajnie do tych 300zł Creative ma lepsze produkty...

ps. W kartach Audigy można też używać sterowników KX które dają pełną kontrolę nad DSP i każdym wyjściem/wejściem a do tego jest masa efektów jakie można tam zastosować. Jakie to możliwości daje to nie muszę nawet mówić :tajniak:

@e8.root ehh coś namieszałeś trochę .Masz bardzo fajne słuchawki ^^ Ale one chyba wymaganą wzmocnienia.Więc nie narzekaj na karty muzyczne niededykowane pod wymagające słuchawki. Wersje DX,DS,D2 mają ogólne przeznaczanie, a nie na wysoko omowe słuchawki. Tylko Xonary ST/STX posiadają w miarę dobry wzmacniacz . Prawie wszystkie X-FI ,oprócz Titanum HD nie mają wzmocnienia, także te twoje RP-F30 zagrają na X-FI jeszcze gorzej od Xonaów i innych. A do 300 zł to raczej Xonar D1 konkurencji nie ma gra lepiej od 2x droższych modeli Cerativa, ale nie THD . Z resztą DS również do 170 zł . Jeżeli bierzemy jakość dźwięku.

@adivxv5

a no właśnie chodzi mi o to że mam A4PRO i ta karta jednak mimo swojej śmiesznej ceny (kupiłem ją ponad półtorej roku temu za 300zł i wielokrotnie widziałem za właśnie 300zł Kup Teraz na allegro) jednak "daję radę" i to ze słuchawkami i jeśli chodzi o niezaszumienie dźwięku. A Xonar DS którego poleciłem bratu do DTSConnect w konfrontacji z moimi słuchawkami i ogólnie pod względem szumów poległ sromotnie ^^

Co do zwykłych X-Fi to ze specyfikacji i opinii ludzi wynika że to takie coś a'la Audigy4 (nie pro) czy tam Audigy2 (nie zs) czyli ogólnie niewiele lepiej od Audigy SE :oops: Jako że mam małe zboczenie na punkcie kart dźwięku i dźwięku ogólnie to miałem też w swojej historii kart Audigy 4 i poza nazwą i sterownikami te karty nie mają nic wspólnego. A4PRO gra wyraźnie i ładnie jak E-MU 0404 (też miałem) tylko że ma porządne wyjście na słuchawki :oops:

Nie widzę więc sensu unikać kart a'la A4PRO i A2ZS Platinum Pro bo kosztują jak na swoją jakość i możliwości zwyczajnie grosze :]

ps. Jutro powinien dojść Xonar Essence STX to napiszę więcej jeśli chodzi o porównanie high-endowych kart. Xonar w lepszym mniej zaszumionym wydaniu ze wzmakiem do słuchawek powinien grać lepiej. Wyjdzie to jednak dopiero w praniu ;)

ps. Jutro powinien dojść Xonar Essence STX to napiszę więcej jeśli chodzi o porównanie high-endowych kart.)

ok. ale napisz tak dopiero po 5h może nawet 10h słuchania gdy nastąpi akomodacja słuchu. Jest to trochę ważne zjawisko. U mnie Xonar D2 dopiero zaczął grać jeszcze lepiej po czasie . Ja już sam nie wiedziałem dlaczego ^^ czy sprzęt się wygrzewa ? czy co, a to chodziło o akomodację.

Audigy 4 Pro nawet nie ma startu do STXa 8-)

na moich słuchawkach mogę spokojnie używać line-out, moc i tak jest super :P no i dźwięk z line-out jest lepszy bo leci przez 3 op-ampy i lepiej brzmi + jest więcej zabawy :)

a zabawy jest coniemiara. Wystarczy kupić OPAMPa za kilka/naście złotych, wrzucić i się zszokować ze to zupełnie inaczej gra :o:) Już wydałem na to >60zł ale z rezultatów jestem bardzo zadowolony i np. jak się zmieni z domyślnych LM6172 + 2x JRC2114 na JRC2114 + 2x LM6172 to dźwięk jest brudniejszy ale dużo bardziej barwny, równiejszy i bliższy :P

pewnie do końca roku wydam na OPki więcej kasy niż na samą kartę :P;)

Witam,

podepnę się do tematu.

Mam kartę obecnie Sound Blaster® X-Fi Xtreme Gamer - Fatal1ty na slot PCI, którą zakupiłem 2 lata temu razem z głośnikami Logitech Z-5500 THX.

Obecnie zmieniam bebechy komputera i moja przyszła płyta może nie mieć gniazd PCI bądź 1 PCI, więc postanowiłem wymienić kartę muzyczną na jeszcze lepszą niż miałem do tej pory.

Natknąłem się na różne pochlebne oponie o Asusie jako karcie muzycznej.

Sam jeszcze tydzień temu nic nie wiedziałem, że Asus produkuje karty muzyczne, myślałem że rynek kart jest w posiadaniu Creative, a konkurencji żadnej.

Czy lepiej kupować nową kartę na PCI czy na PCI-E?

Która karta z Asus jest najbardziej mocna i wszechstronna? Trochę się pogubiłem w tych oznaczeniach i modelach.

Karta służyła by do słuchania muzyki/filmów oraz do rozrywki (granie).

Oczywiście zależy mi na dobrym dźwięku bo wole mieć coś lepszego niż gorszego mam mieć.

Czy to prawda, że Asusy muszą mieć dodatkowe zasilanie do kart, ale przez to mniej szumów mają?

Czy mają procesor DSP w sobie czy raczej nie?

Czy standard EAX - kończy się jak to pisaliście, co w takim razie jest standardem teraz Direct Sound 3D?jeśli się nie mylę.

Myślałem o kartach:

1. Asus Xonar HDAV1.3 Deluxe

2. Asus Xonar HDAV1.3

3. Asus Xonar Essence STX

4. Asus Xonar D2X 7.1

I teraz moje pytanie, większości jak widzę oprócz karty nr 4. ma wej. typu cinch a ja do podłączenia mam mini cinch, czy jakbym kupił np. kartę nr.2 to podłączę do mojego zestawu głośników czy przejściówki są z kartą czy muszę najlepiej mieć dodatkowego śledzia (chodzi o wersje deluxe nr. 1)?

Proszę doradźcie mi.

Witam,

podepnę się do tematu.

Mam kartę obecnie Sound Blaster® X-Fi Xtreme Gamer - Fatal1ty na slot PCI, którą zakupiłem 2 lata temu razem z głośnikami Logitech Z-5500 THX.

wymienić kartę muzyczną na jeszcze lepszą niż miałem do tej pory.

Sam jeszcze tydzień temu nic nie wiedziałem, że Asus produkuje karty muzyczne, myślałem że rynek kart jest w posiadaniu Creative, a konkurencji żadnej.

Czy lepiej kupować nową kartę na PCI czy na PCI-E?

Która karta z Asus jest najbardziej mocna i wszechstronna?

Karta służyła by do słuchania muzyki/filmów oraz do rozrywki (granie).

Oczywiście zależy mi na dobrym dźwięku bo wole mieć coś lepszego niż gorszego mam mieć.

Czy to prawda, że Asusy muszą mieć dodatkowe zasilanie do kart, ale przez to mniej szumów mają?

Czy mają procesor DSP w sobie czy raczej nie?

Czy standard EAX - kończy się jak to pisaliście, co w takim razie jest standardem teraz Direct Sound 3D?jeśli się nie mylę.

Myślałem o kartach:

3. Asus Xonar Essence STX

4. Asus Xonar D2X 7.1

Jak już jesteś zdecydowany na kartę, odpada optyk. Tylko analogowo, by korzystać z DACa układu muzycznego. Creatiw X-Fi to są bardzo przeciętne karty oprócz THD, do muzyki nie nadają bardzo, "taki zamulony dźwięk" ,one są tylko dobre do gier. Creative sprzedaje się lepiej od innych firm o 60%, w sumie to prawie, że monopol. W tym beznadziejne słuchawki 4games idą jak świeże bułeczki, a są firmy produkując lepszy sprzęt. Bo przeciętny komputerowiec jest ciemny zna tylko 3marki i creativa, sybierie.

Dla Xonara lepiej jest kupować PCI i o dziwo taniej.

Poleciłbym 3 modele: Audiotrak Prodigy , Xonar D2, Xonar ST te ostatnie na stereo 2.0, 2.1 i na dobre słuchawki.Najbardziej uniwersalną kartą, pod głośniki to D2. Asusy maja wparcie Dolby Headphone, Pro-Logic, DTS, jeśli nie chcesz jakiś dodatkowych bajerów to AudioTrack Prodigy 7.1 tylko on ma najlepsze zastosowanie w muzyce. Na eaxa już nie patrz, bo zdechł, jakość dźwięku to rekompensuje.

Właśnie skierowałbym się w kierunku Asusa ale teraz jaka karta?

Asus Xonar D2 7.1 PCI od Asus Xonar D2X 7.1 PCI różni się slotem na PCI i na PCI-Express.

Napisałeś, że dla Xonara lepiej wybierać na PCI, dlaczego czy możesz mi to uzasadnić?

No właśnie zbyt bardzo nie lubię słuchać ze słuchawek raczej z głośników.

Zastanawiam się bo zauważyłem, że te co w/w to mają ten sam procesor x200 i skierowany byłbym do tej mocniejszego procka.

Co do kasy to mogę na kartę wydać 1000zł spokojnie więc się nie martwię.

Chodzi mi raczej o uniwersalność i funkcyjność karty dlatego wybrałem też Asus Xonar HDAV1.3 Deluxe.

Jakbym miał taką kartę to bym miał już wszystko, ale chyba ona jest do dekodowania dźwięku i obrazu?Nie rozumiem jakbym podpiął tą kartę do TV LCD FULL HD - złączem HDMI od karty do TV a puszczał płyty BLray na kompie a oglądał na TV?

Na stronie Asusa porównując te wszystkie karty co pisałem dekodują dźwięki te co wymieniłeś.

Jedynie jakie różnice widzę to wyjściami na śledziu, no i jedna dedykowana do słuchawek ma wzmocnienie na wyj. słuchawkowym, ale można dokupić dodatkowego śledzia z wyjściami na inne głośniki tak?

Jakbym wziął kartę ASUS Xonar D2X PCI-E to miałbym to wszystko samo co w karcie Asus Xonar HDAV1.3 Deluxe ale bez dodatkowego śledzia na wyjścia głośników oraz bez HDMI na wyj. czy tak?

To czy nie lepiej mieć właśnie tej karty Asus Xonar HDAV1.3 Deluxe a dokupienie przejściówek z Cinch-mini cinch i wtedy wszystko ok?

Czy lepiej nie przepłacać i wziąć kartę D2/D2X i mieć to samo.

nie ma czegoś takiego jak mini-chinch a przynajmniej ja nie znam ani nie widziałem w Xonarach. Przejściówki chinch - jack 3.5mm i jack 6.3mm - jack 3.5mm są w zestawie :P

Jeśli chodzi EAXy to żaden nowy standard nie wchodzi :D gry mają same w sobie mieć silniki dźwięku przestrzennego liczone przez procesor jeśli chcą mieć ładne efekty np. Crysis używa FModEX i dlatego dźwięk jest dużo lepszy niż z jakiegokolwiek EAXa kiedykolwiek był :)

ps. Xonar HDAV1.3 raczej, najwięcej bajerów, ma nawet wymienne OPAMPy jak w STXie :menda: a Xonar bez wymiennych OPków to już nie to samo... i jak tu "efortless"owo wrzucić LME49720 do takiej karty bez socketów? :]

Jak masz fundusze to bierz tego Asus Xonar DELUXE HDAV1.3.Różnica to jeszcze lepszy DAC niż przy wersji D2 i HDMI. Bo ta karta nastawiona jest pod kino domowe. Będziesz mógł puszczać sygnał HDMI , tak jak napisałeś. Do ST można też można dokupić panel (do 5.1,7.1) w sumie te karty są bardzo podobne do siebie, żadna nie traci na jakości względem siebie. Lepiej PCI, bo nie nagrzewają się tak i coś tam było jeszcze. HDAV1.3, choć jest tylko pci-e . AV100 czy AV200 to to samo, tylko producent naściemniał marketingowo, bo żadna z nich nie jest samodzielnym procesorem do generowania dźwięku, przerzucają to na CPU.

ps. Xonar HDAV1.3 raczej, najwięcej bajerów, ma nawet wymienne OPAMPy jak w STXie :D a Xonar bez wymiennych OPków to już nie to samo... i jak tu "efortless"owo wrzucić LME49720 do takiej karty bez socketów? :menda:

Nie rozumiem nic z tego co tutaj napisałeś, sorry.

Czy te OPAMPy to te co służą do wzmocnienia sygnału dla słuchawek?

Czyli reasumując jeśli bym wziął kartę muzyczną tą z najwyższej półki to bym miał tak jakbym miał to wszystko co miały poprzednie karty?

A jeśli moje głośniki (logitech Z-5500) mają tylko mini-jack do podłączenia takie jakie wej. występuję w Asus Xonar D2X co miałbym zrobić w takim razie?

Brać tą D2X z wyj. mini-jack czy lepiej dołożyć kupić tą Xonar HDAV 1.3 i przejściówki da się?

No a jeśli płyta nie ma PCI to co w takim razie zrobić?

Co do PCI-E to wiadomo, że mogę włożyć w sloty PCI-E 16x i będzie spoko śmigać.

Ale jak z takiej karty (śledzia) podłącze głośniki Logitech Z-5500?Nikt mi nie odpowiedział.

wyjścia są na Cinch, a tam są mini-jack wtyczki?

Są przejściówki w zestawie z kartą?

Jak się ma sprawa z zasilaniem karty trzeba podłączyć od zasilacza?