Skocz do zawartości

4K @60Hz na GTX970

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez limera1n,

Recommended Posts

Witam,

ktoś jest mi w stanie udzielić informacji jakim sposobem na monitorze Phillips 288P6LJEB uzyskam rozdzielczość 4K w 60Hz z 970 G1 Gaming? 

Próbowałem DisplayPort i HDMI (kabel mam w wersji 1.4 niestety). Czy jedyna opcja żeby uzyskać 60Hz to kabel HDMI2.0? Bo obecnie przy użyciu DP mam tylko 30Hz, to samo na kablu HDMI 1.4

Kabel HDMI 2.0 jest niezbędny.

Most HDMI connections can’t handle 4K, however. Support for the resolution was only introduced in HDMI 1.4, but even then, only at a maximum of 30 FPS. To drive a 60Hz 4K monitor, you need an HDMI 2.0.
  • Popieram 1

DP w wersji 1.2 próbowałeś?

DP 970tka ma w wersji 1.2, monitor też wspiera 1.2 ale niestety niewiele to daje bo i tak mam maks 30Hz. Jak mu wymusze 60 w Panelu Nvidia to mam czarny ekran

chyba faktycznie to HDMI 2.0 to jedyna opcja

• Rozwiązanie

Zapytam trochę z innej beczki.W co chcesz grać w 4K na GTX 970?

Nie chcę grać  :D

Ogólnie to sprawa wyjaśniona - Phillips 288P6LJEB ma w menu opcje wyboru. Wystarczyło z DP 1.1 przełączyć na 1.2 i mamy 4K @60Hz.

A tak btw. Nie wiem czemu niektórzy ludzie tak straszą że w 4K nie da się grać na słabszych grafach. W GTAV, moja 970 niekręcona działa stabilnie w 60 klatkach na ustawieniach - Tekstury wysokie, jakość odbić powierzchni wysokie i reszta średnie. Obraz 4K jest fenomenalny a tych różnic wynikających ze "średnich" nie zauważam. 

W sumie to taki 970 do gry na średnich w 4K wystarcza w 100%.

A tak btw. Nie wiem czemu niektórzy ludzie tak straszą że w 4K nie da się grać na słabszych grafach. W GTAV, moja 970 niekręcona działa stabilnie w 60 klatkach na ustawieniach - Tekstury wysokie, jakość odbić powierzchni wysokie i reszta średnie. Obraz 4K jest fenomenalny a tych różnic wynikających ze "średnich" nie zauważam. 

W sumie to taki 970 do gry na średnich w 4K wystarcza w 100%.

To ciekawe co piszesz:

http://pclab.pl/art57777-20.html