ruseus 567 Napisano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Witam,proszę mi odpowiedzieć na pytania, ponieważ jestem w tym zielony.Kupiłem komputer ponad tydzień temu, lecz zauważyłem dwa dziwne zjawiska.1. Przy pracy w photoshopie/illustratorze, po jakichś 2-3 godzinach, zaczyna mi się troche przycinać. rozumiem, że operuję z pewną ilością wektorów, ale myślałem że procesor i ram to osili. Spojrzałem wtedy, na zużycie ramu. i ku mojemu zaskoczeniu w użyciu była tylko jedna kość (mimo że mam podłączone 2x8gb w dualu). Poziom użycia był natomiast na poziomie 30%, przy jednej kości. Czy to normalne i dual zaczyna się uruchamiać tylko w grach, czy coś jest nie tak?2. Zauważyłem że przy starcie nie włączają się wiatraczki o karty pamięci. Chciałem sprawdzić w grze (posiadam tylko jedną - the sims4 - najwyższe ustawienia), lecz po dojścu do ponad 50*C wiatraki nadal się nie uruchomiły. Czy to też jest normalne? myślałem , że wiatraki powinny działać cały czas (na niskich obrotach chociaż)? Proszę o odpowiedzi.Dziękujęps. opis zestawu w podpisie Edytowane 18 Stycznia 2017 przez ruseus Cytuj Link to post Share on other sites
mw1975 230 Napisano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Do Photoshopa niektórzy zalecali nawet 32 GB. Sprawdź temperatury. Może być do tego program Speedfan. Być może coś się przegrzewa i PC automatycznie ogranicza szybkość pracy. Co do karty. Ostatnio modne stały się GPU z chodzeniem półpasywnym. Zapodaj jakiś test. Może być jakikolwiek 3DMark. Jeśli wtedy wentylatory się nie łączą, to rzeczywiście, coś może być nie tak. Cytuj Link to post Share on other sites
ruseus 567 Napisano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Dzieki za odpowiedzi. Wiem, że Photoshop "ramożerny" jest, ale gdyby tak było to menadżer urządzeń by to wskazał. Temperatury ok, ram w 37 stopniach Max, procesor nawet się nie spocil (do 50). Co do karty, to puszczę jutro 3Dmark i dam znać! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts