Skocz do zawartości

Karta graficzna do 1200 zł.

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich. Zastanawiam się nad zakupem nowej karty graficznej gdzieś tak do 1200 zł, lecz nie wiem czy po prostu opłaca się inwestować jeszcze w mój sprzęt , czy np procesor nie będzie ograniczał takiej karty. Specyfikacja: 

Intel i5 3470 3,2 Ghz

Pamięć GoodRam ddr3 1333mhz 2x4 GB

Płyta główna: AsRock z77pro3

Obudowa : Zalman R1

Zasilacz: Bequiet Pure Power 530W

Karta Graficzna  Gigabyte Gtx 760 2GB

Monitor Benq 22 cale (nie wiem dokładnie jaki model ale ma gdzieś z 5-6 lat) 

Dysk: SSD Iridium pro 3 240 GB + 500GB HDD Samsung 

Gry w które gram najczęściej to Sportowe (Fifa, NBA, Football Manager) , GTA 5, RPG , FPS (battlefield1, cs go)

Zastanawiam się czy warto jeszcze tutaj grzebać coś z tą kartą czy może lepszym rozwiązaniem będzie tutaj zakup konsoli Playstation 4 i zostawienie takiej specyfikacji komputera jak mam teraz , do takich gierek jak Cs . Np na obecnym konfigu nie mam zbytnio możliwości pogrania w Battlefield 1 bo po prostu się ciągle zacina.  Wiec myślę nad konsolą w której nie trzeba ciągle się martwić o upgrade, zmienianie ustawień itp .  Na konsoli tez do ogrania jest dość sporo fajnych exów więc zabawa na długi czas, raczej nie jestem jakimś hardkorowym graczem , chociaż przysiedzieć czasami przed komputerem też potrafię :D Oczywiście jak zakupię kartę to pewnie od razu do niej dokupiłbym jakiś lepszy monitor niż ten co teraz mam , do konsoli używałbym telewizora 42 cale , który mam również podłączony do komputera. Co myślicie? Co lepiej zrobić? Może wy mi pomożecie bo ja już sam nie wiem, z góry dziękuję ! 

Jakoś bardzo mocno ograniczać twój procesor takiego np. rx470 nie będzie, i upgrade nie jest złym pomysłem, ale jeśli raczej skupiasz się na grach sportowych to bez zastanawiania się bierz konsolę. CS to wodotrysków sprzętowych nie potrzebuje i na swoim sprzęcie już pograsz wystarczająco płynnie :)  W skrócie jak zależy Ci na graniu w wysokich klatkach w bf1 i inne nowe wymagające gry to upgreaduj, a jeśli zostajesz przy sportowych grach to bierz konsole i baw sie w najlepsze :)

• Popieram 1

Osobiście mogę polecić rx470 (jak znajdziesz odpowiadającego rx480 to też). Wiedzmin 3 na wysokich stałe 60. Na ultra zaczyna się dławić ale pewnie jak by coś się obniżyło albo wyłączyło to bez problemu. Battefield 4 Ultra ponad 100 ciągle (czyli pewnie z 1 nie będzie problemów). GTA max ustawienia 0 problemu (jeśli chcesz mogę sprawdzić ile dokładnie klatek). Dodam ze mam taki sam procesor. Jeśli cię to ciekawi to wykręciłem na 3dmarku wynik 10 993.

Edytowane przez NaBeBany

Kiepściutkie pamięci sobie wybrałeś do tego zestawu. Praktycznie poniżej standardu DDR3, nic dziwnego, że nowsze gry, a zwłaszcza takie Battlefieldy, bardzo wrażliwe na szybkości Ram i CPU, mogą ci kiepsko działać.

Podaj dokładny model monitora, bo to wpływa na podłączenie do nowych kart graficznych. Musi mieć koniecznie jakieś wejście cyfrowe, inaczej będzie potrzebny zewnętrzny konwerter i już IMO wtedy lepiej wymienić monitor.

Konsola do strzelanek? Weźcie przestańcie...

W takiej kwocie możesz brać RX 470 8GB. Zastanowiłbym się też nad wymianą tego Ramu na jakieś porządne kości. Te co masz są dobre dla biurowych budżetowych zestawów do przeglądania neta, albo do laptopów, a nie do gier :)

Edytowane przez ReznoR