harunia33 0 Napisano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, Poszperałem na forum i znalazłem tylko stare topiki. Z racji na moją niską wiedzę piszę swój bo każdy laptop ma inną specyfikację. Aktualnie posiadam niskie fundusze więc chciałem wymienić b960 na coś lepszego. Widziałem, że ludzie wsadzają i3, i5, a nawet i7. Używane procki z tych, które opisywali to granice 100-300zł więc całkiem na moją kieszeń. Mam 4gb ramu i dedykowaną grafikę 2gb. Więc myślę, że to całkiem niegłupi pomysł. Na dole dodaje zakładki z CPU-Z. Proszę o pomoc co będzie pasowało i co warto wrzucić bo zużycie 100% CPU przy oglądaniu Twitch'a jest trochę upokarzające . http://imgur.com/QOiGX8e + płyta http://imgur.com/lFnGgKK Edytowane 17 Stycznia 2017 przez harunia33 Cytuj Link to post Share on other sites
rado73 9 Napisano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Jak masz 50 zł to spokojnie można kupić i3 2 generacji. Chociaż tu zwyżka niewielka. Kopa dostanie jak wsadzisz i5. II generacji spokojnie za 70 zł dorwiesz. 3 generacja troszkę droższa ale wydajność podobna. Cytuj Link to post Share on other sites
Marek Lolasi 96 Napisano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Wszystko zależy do czego ten procesor. Wymieniłem kilkanaście sztuk takich Lenovo(g580, g780) i powiem Ci, że warto zainwestować w 3 gen. ( szybsze, niższy proces technologiczny, lepsza grafa).Bierz pod uwagę tylko i5 i i7, żeby mieć duży skok wydajności. Pamiętaj, że na i7 z TDP 45w( czyli wszystkie poza 3612, 3632, 3520 i 3540) temperatury pod obciążeniem będą w okolicy 80 stopni. Moim zdaniem takim złotym środkiem jest i7 3520, tylko pamiętaj, że jest dwurdzeniowy. Co do i7 3612 czy 3632 nie polecam zbytnio , gdyż strasznie zbija takty. Cytuj Link to post Share on other sites
harunia33 0 Napisano 18 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Poczytałem na wielu forach i zdecydowałem się na używany i5 3360m. Nie wiem czy mój bios go przyjmie ale mam nadzieję, że tak. Ciekawy jestem różnicy pomiędzy b960 a tym i5. Cytuj Link to post Share on other sites
Marek Lolasi 96 Napisano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 To dobry procesor i bios go bez problemu przyjmie.( problemy były tylko z i5 3380, gdyż był produkowany głównie dla dell). Jeżeli cena jest dobra to warto, i7 3520 można już dostać później 200zl, więc za tą i5 140 to max. Tydzień temu kupiłem 3320 za 80zł. Cytuj Link to post Share on other sites
harunia33 0 Napisano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 No ja za tego procka dałem 150 zł więc też jakoś niezbyt drogo innych nie mogłem znaleźć, a tutaj miałem okazje pogadać z kolesiem ile te procki mają lat i skąd je brał więc nawet dobrze. A jak z wydajnością poczuję różnicę czy to będzie minimalny skok? Cytuj Link to post Share on other sites
Marek Lolasi 96 Napisano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 To zależy do czego używasz kompa. Jeżeli internet , filmy itp. To nie. W grach różnie, grafika która posiada ten laptop nie nadaje się do tego zbytnio ale takie gta v na min odpalisz i nawet na tej i5 pograsz( co na b960 było niemozliwe). Duży skok wydajności będzie w renderingu , programach graficznych itp. Cytuj Link to post Share on other sites
harunia33 0 Napisano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 To zależy do czego używasz kompa. Jeżeli internet , filmy itp. To nie. W grach różnie, grafika która posiada ten laptop nie nadaje się do tego zbytnio ale takie gta v na min odpalisz i nawet na tej i5 pograsz( co na b960 było niemozliwe). Duży skok wydajności będzie w renderingu , programach graficznych itp. Bardziej chodziło mi o to, że mam skoki zużycia procesora do 100% przy używaniu przeglądarki i czy pod tym względem mogę oczekiwać poprawy? Cytuj Link to post Share on other sites
Marek Lolasi 96 Napisano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Jeżeli masz takie skoki to zaczął bym postawienia nowego systemu, najlepiej na dysku ssd. Procesor tu wiele nie zmieni. Cytuj Link to post Share on other sites
harunia33 0 Napisano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Jeżeli masz takie skoki to zaczął bym postawienia nowego systemu, najlepiej na dysku ssd. Procesor tu wiele nie zmieni System stawiam co jakiś czas od nowa. Trzymam w czystości bez wirusów itd. Dysk przeskanowałem i jest sprawny bez badsectorów. Więc aż taki wpływ to może mieć? Cytuj Link to post Share on other sites
Marek Lolasi 96 Napisano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Spróbuj na innym dysku, sprawdź pamięć, temperatury, według mnie nie jest to normalne. Jaki masz system? Ile pamięci? Cytuj Link to post Share on other sites
harunia33 0 Napisano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Temp przy obciążeniu 55 stopni, grafika też koło tego dysk nie dochodzi nawet do 50 stopni. Dopiero pastę wymieniałem i czyściłem, system win 7 ultimate bez sp1. 4Gb ramu. Tak wygląda zużycie przy oglądaniu twitch'a nic innego nie mam w tle. http://imgur.com/D9RuFPk Edytowane 19 Stycznia 2017 przez harunia33 Cytuj Link to post Share on other sites
Marek Lolasi 96 Napisano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Rozumiem, że sterowniki masz że strony Lenovo?wszystkie zainstalowane? Czy w tym czasie coś nie działa w tle? Coś się nie ściąga? Aktualizuje? Tak na marginesie co to za dysk? 50 stopni to nie tak mało, wygląda jak by cały czas pracował. Poniżej zdjęcie z i5 3320 i uruchomiony YouTube. Jutro postaram się wrzucić z b960. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
harunia33 0 Napisano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Tak sterowniki ze strony Lenovo pod mój model. Nic w tle nie mam dbam o to zawsze. Średnia liczba procesów 65. Chrom ma parę swoich i jak coś oglądam to jeden zużywa 65% procka. Temperatura teraz to 40 stopni na procku i dysku. Dysk to Seagate 500GB ST500LT012. Skan z HDTune - widać, że źle nie jest ale dobrze też nie - no ale dysk ma swoje lata już. http://imgur.com/gAj8SVj Cytuj Link to post Share on other sites
Marek Lolasi 96 Napisano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Niestety b960 nie mogłem nigdzie znaleźć , poniżej przedstawiam fotkę z uruchomionym YouTube na najbardziej podobnym procku czyli 2020m w Lenovo g580. Obciążenie wachalo się od 8 do 20 procent.Ja na Twoim miejscu zainstalował bym jeszcze raz system na innym dysku i sprawdził jak to chodzi. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
harunia33 0 Napisano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Problem w tym, że nie mam dysk innego żeby móc coś sprawdzić. Wymienię tego procka, potem przeinstaluje system. Jeżeli to nic nie da to załatwię (nie wiem jak xD) dysk i sprawdzę na innym. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Problem w tym, że nie mam dysk innego żeby móc coś sprawdzić. Wymienię tego procka, potem przeinstaluje system. Jeżeli to nic nie da to załatwię (nie wiem jak xD) dysk i sprawdzę na innym. To bardziej moim zdaniem software'owy problem. Bo nawet na Intel Celeron N2840 nie widziałem takiego wykorzystania procesora przy wideo. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
harunia33 0 Napisano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 To bardziej moim zdaniem software'owy problem. Bo nawet na Intel Celeron N2840 nie widziałem takiego wykorzystania procesora przy wideo. Czy to że nie mam sp1 w win 7 ma znaczenie? Czy to, że mam 1600x900 też ma znaczenie? Np o 1080p60fps mogę pomarzyć bo po chwili oglądania zaczyna mocno lagować na YT i rozjeżdża się obraz z dźwiękiem. A może ten procesor jest gdzieś walnięty i w nim leży problem? Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Czy to że nie mam sp1 w win 7 ma znaczenie? Czy to, że mam 1600x900 też ma znaczenie? Np o 1080p60fps mogę pomarzyć bo po chwili oglądania zaczyna mocno lagować na YT i rozjeżdża się obraz z dźwiękiem. A może ten procesor jest gdzieś walnięty i w nim leży problem? Tak ma znaczenie, bo jeśli windows update nie jest na stałe wyłączony. To jest to o tyle złośliwe, że potrafi cały czas wykorzystywać procesor i dysk twardy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
harunia33 0 Napisano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Tak ma znaczenie, bo jeśli windows update nie jest na stałe wyłączony. To jest to o tyle złośliwe, że potrafi cały czas wykorzystywać procesor i dysk twardy. Czyli formacik i win 7 sp 1 na początek. Cytuj Link to post Share on other sites
Marek Lolasi 96 Napisano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Jeżeli masz możliwość to zainstaluj win 10, jest to szybszy system i mniej obciąża komputer. Cytuj Link to post Share on other sites
harunia33 0 Napisano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Jeżeli masz możliwość to zainstaluj win 10, jest to szybszy system i mniej obciąża komputer. Naprawdę warto na tej konfiguracji? Nie obciąży mi to np jakiś słabszych gier typu WoW czy HS? Unikałem instalowania bo myślałem, że mam za słaby komputer. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 (edytowane) Czyli formacik i win 7 sp 1 na początek. Koniecznie z wszystkimi aktualizacjami. W czystym systemie jest taki natłok aktualizacji, że nieraz mijają godziny zanim w ogóle zacznie, więc lepiej jest najpierw pobrać aktualizacje tym programem: http://download.wsusoffline.net/ i później je zainstalować z wyłączonym internetem. Edytowane 20 Stycznia 2017 przez CrisPell 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Marek Lolasi 96 Napisano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Moim zdaniem warto, system ładuje się szybciej , wszystko działa jakby lepiej. Może dlatego, że nie ma areo. Jak zainstalujesz to pewnie już nigdy do 7 nie wrócisz.. Gry będą działały tak jak przedtem , chyba że wykorzystują dx12 to może trochę lepiej.( tak obiecuję Microsoft;)). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
harunia33 0 Napisano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Czyli tak zrobię. Najpierw wymienię procka jak przyjdzie, potem format i win 10. A dalej będę pisać jakby coś znów nie działało tak jak powinno. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts