Skocz do zawartości

Recommended Posts

Posiadam w komputerze xonar dg. Niedługo kupie akg k181dj. Potrzebna jest wymiana karty dźwiękowej np. na aim sc808, czy wystarczy jakiś wzmacniacz typu fiio e10k? Nie do końca rozumiem jakby to miało razem działać, ponieważ xonar juz posiada wzmacniacz wbudowany, a przy wymianie najbardziej zależy mi na jakości dźwięku. Czy wzmacniacz poprawia jakość dźwięku? Trochę pomieszałem, ale sami widzicie, że nie bardzo na tym się znam.

wzmacniacz jak sama nazwa wskazuje wzmacnia nieraz narzuca sam jakieś naleciałości brzmieniowe ale na pewno nie poprawia jakości  co najwyżej może ta słabą jeszcze bardziej wyolbrzymić wzmacniać powinien być jak najbardziej transparentny.

te słuchawki przy   42 Ohm i 120 dB skuteczności nie potrzebują wzmacniacza powinny zagrać z ziemniaka 

swoją drogą ciekawi mnie wybór tych słuchawek przez ciebie nie jest to jakaś wybitna pozycja zwłaszcza do użytku przy komputerze wybrał bym raczej jakieś wokoło uszne a nie nauszne 

wzmacniacz jak sama nazwa wskazuje wzmacnia nieraz narzuca sam jakieś naleciałości brzmieniowe ale na pewno nie poprawia jakości  co najwyżej może ta słabą jeszcze bardziej wyolbrzymić wzmacniać powinien być jak najbardziej transparentny.

te słuchawki przy   42 Ohm i 120 dB skuteczności nie potrzebują wzmacniacza powinny zagrać z ziemniaka 

swoją drogą ciekawi mnie wybór tych słuchawek przez ciebie nie jest to jakaś wybitna pozycja zwłaszcza do użytku przy komputerze wybrał bym raczej jakieś wokoło uszne a nie nauszne 

Ogólnie wybór padł, bo poprzednio posiadałem akg k518dj i podobało mi się ich brzmienie. Chciałem spróbować, czegoś innego to kupiłem takstar ts 671, jednak dźwięk jest "zbyt jasny" i za mało bassowy. Wydają mi się też mało dynamiczne. Do tego cały dźwięk przecieka na zewnątrz, więc pomyślałem, że kupie akg k518 w droższej wersji.

EDIT; Jeżeli możesz to poleć inne.

Edytowane przez jetmax2424

Parametry wyjścia słuchawkowego DG są dalekie od pełnoprawnych wzmacniaczy. AIM jest zdecydowanie lepszym układem jak FiiO.  Można się bardziej zastawiać co lepiej zagra się z AKG ale to już sam odpowiesz na te pytanie.

Czy wzmacniacz poprawia jakość dźwięku?

Jeśli mowa o samych konkretnych konstrukcjach, ma niewątpliwy wpływ na jakość dźwięku, jak i również jego charakter, oprócz mocy ale to już droższe konstrukcje.

wzmacniacz jak sama nazwa wskazuje wzmacnia nieraz narzuca sam jakieś naleciałości brzmieniowe

O wzmacniaczach operacyjnych słyszałeś i tym podobnych ? Niektóre porządnie zasilone mogą napędzić niejedne słuchawki.

• Popieram 1

Dziękuję za odpowiedzi. Już rozwialiście moje pytania oprócz jednego dodatkowego. Polecicie jakieś zamienniki tych akg? Głównie chodzi mi o zamknięte konstrukcje brzmieniowo podpadające pod stare dobre akg k518dj. Tak do 400 zł +- i żeby dobrze grały z AIM SC808

Lepiej odpowiedz na pytanie jaki dźwięk Cię interesuje albo jakiego chciałbyś uniknąć.

Słucham głównie nowoczesnych brzmień, więc interesuje mnie mocny bas, który zbytnio nie przykrywa innych pasm. Duża rozdzielczość wysokich tonów. Po prostu słuchawki mają być neutralne w stronę basowych. Do tego w akg k181 jest odpinany kabel co jest zaletą według mnie.

Z zamkniętych Hm5 może DT 150 hm5 są bardzo neutralne aż do przesady 150 są już bardziej muzykalne ale dalej są neutralne wszystko mają tam gdzie powinny mieć. Poczytaj na audiofanatyku masz obszerne recenzje obu modeli. TS 671 to bardzo specyficzne słuchawki dobre do grania do muzyki klasycznej one grają środkiem Basu tam trzeba szukać

@jetmax2424

Dorzucił bym jeszcze Beyerdynyamic DT770 lub Audio Technika M50x ale to wszystko sporo powyżej 400zł. A zastanawiałeś się nad nowszymi AKG K182?

P.S. Jakbyś chciał sprzedać te TS 671 to daj znać sporo osób tutaj na forum pewnie było by zainteresowanych bo nie są już produkowane.

Po prostu słuchawki mają być neutralne w stronę basowych

DT150 ale one są droższe ,aczkolwiek używane w b. dobrym stanie bez problemu dostaniesz za 400zł. Nie są to  rozdzielcze słuchawki, choć podpięte do AIMSC808  trochę pod tym względem nadrabiają. Ogólnie basowo- neutralne, z wyśmienitą sceną dźwiękową ,na klasowym źródle do odkrycia jeszcze. 

Edytowane przez adivxv

Słucham głównie nowoczesnych brzmień, więc interesuje mnie mocny bas, który zbytnio nie przykrywa innych pasm. Duża rozdzielczość wysokich tonów. Po prostu słuchawki mają być neutralne w stronę basowych. Do tego w akg k181 jest odpinany kabel co jest zaletą według mnie.

Pytanie ile tego basu ma byc. Sprawdziłbym isk hd9999. Są rozdzielcze, schodzą nisko ale basu nie generują, oddają tyle co w nagraniu.