Skocz do zawartości

Komputer za ~1500 zł bez GPU

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : nauka, internet, programowanie, mało wymagające gry
  • Maksymalna kwota : ok. 1500
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : w ciągu tygodnia
  • Których części potrzebuję : cały zestaw bez karty graficznej
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : tak
  • Rozdzielczość mojego monitora i model : Samsung SyncMaster 741mp (VGA)
  • Własna propozycja zestawu : (koszt na esc.pl ~1560zł)

Intel Core i3 6100

MSI H110M PRO-VH

GoodRam DDR4 8GB 2133 CL15

Western Digital Blue 1TB

SilentiumPC Regnum RG1

Korsarz/Antek

​Witam. Z racji ograniczonego budżetu, chcę złożyć jak najtańszy zestaw, który w przyszłości będę mógł wygodnie rozbudować. W planach mam zakupienie nowego monitora + karty graficznej by uruchomić Wiedźmina 3, następnie dysku SSD i drugiej kości RAM. Chcę, żeby działał z dual bootem (Linux Mint i Windows 10). Czy mój proponowany zestaw jest dobrze dobrany? Czy mogę w jakiś sposób zaoszczędzić, nie tracąc na osiągach podzespołów? Jaki zasilacz powinienem dobrać do tego zestawu? Z góry dzięki za odpowiedzi :D

Komputer kupiony. Jedyne co wymieniłem, to obudowę na RG1W i dysk na szybszy odpowiednik. Wszystko na morele.net, łącznie z darmowym montażem. Zainstalowałem oryginalnego, jeszcze nie aktywowanego Windowsa 10 x64 Co jakiś czas, wyświetla mi blue screena. Co może być powodem? Nic się nie przegrzewa.

dysk na szybszy odpowiednik

Tzn ?

Zainstalowałem oryginalnego, jeszcze nie aktywowanego Windowsa 10 x64

Sprawdź całe podłączenie i na start proponowałbym jeszcze raz wgrać system. Czasami się tak zdarza. Tutaj masz 20 min roboty.  

Wybrałem ten dysk:
https://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-1tb-sata-600-7200rpm-64mb-cache-wd10ezex-479659/

Z logów windowsa wynika, że problemem są pliki "hal.dll" oraz "ntoskrnl.exe" Przeinstaluję Windowsa i sprawdzę, czy pomoże.                      

Edit1:

Próbowałem z oryginalną 10tką i piracką 8mką. Obie wyświetlają blue screen po wykonaniu kilku akcji. Przełączyłem wszystkie kable wewnątrz i zewnątrz, nadal nic. Za chwilę spróbuję wysłać log Windowsa.

Edit2:

https://drive.google.com/open?id=0B9Pz9KvnhuPOZnhpNGxYdlhTTTg

Jeżeli ktoś z was jest w stanie odczytać ten pill i wytłumaczyć mi krok po kroku, com mam zrobić, to będę dozgonnie wdzięczny.

Edit3:

Sprobowalem zainstalowac system na starym dysku, rozebralem komputer na czesci i zlozylem w calosc, wymienilem paste na CPU. Nadal pojawia sie ten sam blad.

Edytowane przez Jacket