Jacket 0 Napisano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Zastosowanie komputera : nauka, internet, programowanie, mało wymagające gry Maksymalna kwota : ok. 1500 Kiedy zamierzam kupić komputer? : w ciągu tygodnia Których części potrzebuję : cały zestaw bez karty graficznej Czy będę podkręcać sprzęt? : tak Rozdzielczość mojego monitora i model : Samsung SyncMaster 741mp (VGA) Własna propozycja zestawu : (koszt na esc.pl ~1560zł)Intel Core i3 6100 MSI H110M PRO-VH GoodRam DDR4 8GB 2133 CL15 Western Digital Blue 1TB SilentiumPC Regnum RG1 Korsarz/Antek Witam. Z racji ograniczonego budżetu, chcę złożyć jak najtańszy zestaw, który w przyszłości będę mógł wygodnie rozbudować. W planach mam zakupienie nowego monitora + karty graficznej by uruchomić Wiedźmina 3, następnie dysku SSD i drugiej kości RAM. Chcę, żeby działał z dual bootem (Linux Mint i Windows 10). Czy mój proponowany zestaw jest dobrze dobrany? Czy mogę w jakiś sposób zaoszczędzić, nie tracąc na osiągach podzespołów? Jaki zasilacz powinienem dobrać do tego zestawu? Z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Całkiem ok. W tej samej cenie co RG1 masz Regnum RG2 (Pure Black) tutaj dwa wentyle i filtr kurzu na froncie. Co do zasilacza to VP500PC, wystarczy pod większość nowych GPU. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Jacket 0 Napisano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 A czy wszystko będzie kompatybilne ze starym monitorem? Na swojej stronie Intel nie podaje Max rozdzielczości dla VGA. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Może zamiast bawić się w przejściówki daj sobie MSI H110M PRO-VD Cytuj Link to post Share on other sites
Jacket 0 Napisano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Komputer kupiony. Jedyne co wymieniłem, to obudowę na RG1W i dysk na szybszy odpowiednik. Wszystko na morele.net, łącznie z darmowym montażem. Zainstalowałem oryginalnego, jeszcze nie aktywowanego Windowsa 10 x64 Co jakiś czas, wyświetla mi blue screena. Co może być powodem? Nic się nie przegrzewa. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 dysk na szybszy odpowiednik Tzn ? Zainstalowałem oryginalnego, jeszcze nie aktywowanego Windowsa 10 x64 Sprawdź całe podłączenie i na start proponowałbym jeszcze raz wgrać system. Czasami się tak zdarza. Tutaj masz 20 min roboty. Cytuj Link to post Share on other sites
Jacket 0 Napisano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Wybrałem ten dysk:https://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-1tb-sata-600-7200rpm-64mb-cache-wd10ezex-479659/Z logów windowsa wynika, że problemem są pliki "hal.dll" oraz "ntoskrnl.exe" Przeinstaluję Windowsa i sprawdzę, czy pomoże. Edit1: Próbowałem z oryginalną 10tką i piracką 8mką. Obie wyświetlają blue screen po wykonaniu kilku akcji. Przełączyłem wszystkie kable wewnątrz i zewnątrz, nadal nic. Za chwilę spróbuję wysłać log Windowsa.Edit2: https://drive.google.com/open?id=0B9Pz9KvnhuPOZnhpNGxYdlhTTTgJeżeli ktoś z was jest w stanie odczytać ten pill i wytłumaczyć mi krok po kroku, com mam zrobić, to będę dozgonnie wdzięczny. Edit3:Sprobowalem zainstalowac system na starym dysku, rozebralem komputer na czesci i zlozylem w calosc, wymienilem paste na CPU. Nadal pojawia sie ten sam blad. Edytowane 21 Stycznia 2017 przez Jacket Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts