Skocz do zawartości

router pytania

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Longhorn,

Recommended Posts

Witam, w ostatnim czasie mam problemy z internetem, problemy bardziej związane raczej z łączem, parę razy często wybijało internet, kilka razy internet praktycznie nie działał zawsze po przyjeździe techników była poprawa, często też mówili ze router może też mieć na to wpływ, wiec chciał bym się spytać o parę rzeczy, mój obecny ruter to : D-Link GO-DSL-N150  i chciał bym spytać czy warto taki router wymienić na coś innego czy inny router będzie w czymś lepszy? czy choć w małym stopniu może poprawić prędkość internetu zakłócenia itd, jeżeli warto mój router wymieniać to czy jest jakąś różnica miedzy ruterem za 150 zł 200zł a np 300? i jaki najlepiej brać dodam ze mieszkam ok 4-5km od centrali internet obecnie mam 5mb(wcześniej było nawet 6 lecz teraz o 1 spadł) router mam podłączony bezpośrednio do komputera( i tego zmieniać nie zamierzam) dodatkowo z wi fi czasami korzystają 3 telefony (i może z 2 razy w miesiącu brat odpali laptopa)

tutaj skopiuje parametry bodajże lini jeżeli się mylę proszę poprawić, myślę, że może być to dosyć ważne:) 

SNR Margin: 8,1 i 8(wcześniej przed spadkiem internetu o 1mb było 12 i 10)

Line Attenuation 55  i 26,5

Data Rate: 6144 1008 (wcześniej było 7350 i 980)

Edytowane przez gracz722
  • Rozwiązanie

Kiepskiej jakości linii nie poprawisz routerem, ale jeśli chciałbyś zmieniać to proponowałbym model na chipsecie Broadcom np. TP-Linka 8960N https://www.morele.net/router-tp-link-td-w8960n-297481/ Dobrze spisują się na linii o słabych parametrach. Choć to też nie jest regułą, niektórym lepiej spisują się modele na chipie Trendchip jak 8961ND. Nie mogę doszukać się info, jaki chip jest w twoim modelu.

Korzystałem przez 9 lat z internetu ADSL, centrala jakieś 1-1,5km od domu. Maksymalne łącze jakie mogłem mieć to tylko 6Mbit, ale w pełni stabilne. Routerów miałem wiele, wszystko TP-Linki od 8910G, przez 8950ND, 8961ND, po ostatni 8968ND. W żadnym nie miałem problemów ze stabilnością internetu. Jedyna różnica to maksymalna teoretyczna szybkość synchro, 18-22Mb/s zależnie od modelu.

• Popieram 1

Kiepskiej jakości linii nie poprawisz routerem, ale jeśli chciałbyś zmieniać to proponowałbym model na chipsecie Broadcom np. TP-Linka 8960N https://www.morele.net/router-tp-link-td-w8960n-297481/ Dobrze spisują się na linii o słabych parametrach. Choć to też nie jest regułą, niektórym lepiej spisują się modele na chipie Trendchip jak 8961ND. Nie mogę doszukać się info, jaki chip jest w twoim modelu.

Korzystałem przez 9 lat z internetu ADSL, centrala jakieś 1-1,5km od domu. Maksymalne łącze jakie mogłem mieć to tylko 6Mbit, ale w pełni stabilne. Routerów miałem wiele, wszystko TP-Linki od 8910G, przez 8950ND, 8961ND, po ostatni 8968ND. W żadnym nie miałem problemów ze stabilnością internetu. Jedyna różnica to maksymalna teoretyczna szybkość synchro, 18-22Mb/s zależnie od modelu.

Dobrze, a że tak spytam nic innego droższego nie ma sensu? bo tak szczerze mówiąc troszkę się zdziwiłem ze taki tylko 100:),za ten co mam płaciłem jakiś czas temu ok 150, chciałbym kupić coś dobrego by starczyło na parę lat i było pod jakimś względem lepsze od tego:) Trochę naczytałem sie ze tak każdy szuka za 200-300-500 to czy takie routery sie w czymś różnią od tego co poleciłeś? 

Oczywiście nie zależy mi na tym by router kosztował tylko +200 np, tylko chciałbym kupić coś najlepszego i jak warto to parę zł czy parędziesiąt zł mogę dołożyć :)

Oraz czy na moim miejscu warto wymienić router czy można spokojnie się wstrzymać jeszcze? 

Edytowane przez gracz722

W twoim wypadku z tego co zrozumiałem chęć zmiany motywujesz ewentualną poprawą jakości połączenia. Nie zależy ci na większej funkcjonalności (np. porty USB dla drukarki, pod hostowanie dysku USB) lub np. większej szybkości wewnętrznej do strumieniowania DLNA 4K etc. Dlatego nie polecałem bez potrzeby droższych routerów. W podanych TP-Linkach zasięg WiFi będzie lepszy niż np. w droższym TP-Link Archer D50 czy D5. Obsłużenie 1-2 komputerów czy kilku telefonów nie powinno być większym problemem dla dowolnego routera SOHO.

• Popieram 1

W twoim wypadku z tego co zrozumiałem chęć zmiany motywujesz ewentualną poprawą jakości połączenia. Nie zależy ci na większej funkcjonalności (np. porty USB dla drukarki, pod hostowanie dysku USB) lub np. większej szybkości wewnętrznej do strumieniowania DLNA 4K etc. Dlatego nie polecałem bez potrzeby droższych routerów. W podanych TP-Linkach zasięg WiFi będzie lepszy niż np. w droższym TP-Link Archer D50 czy D5. Obsłużenie 1-2 komputerów czy kilku telefonów nie powinno być większym problemem dla dowolnego routera SOHO.

myślę ze porty USB itd nie potrzebne mi:) router nawet fajny dla oka:), myślisz ze coś z internetem może się poprawić? Oraz czy warto wymienić czy spokojnie można poczekać? 

Edytowane przez gracz722

W twoim wypadku problemów z Internetem nie przerzucałbym na router. Sporo większy problem to kiepska linia i niemała już odległość od centrali. Osobiście wolałbym stabilne 2Mbit niż co chwilę rwące 6Mbit. Możesz się zorientować czy są perspektywy na przejście na światłowód w twojej okolicy. Miedź jest już bez większej przyszłości, nawet vektoring niewiele zmienia bo wysokie prędkości są tylko na bliskie odległości.

• Popieram 1

W twoim wypadku problemów z Internetem nie przerzucałbym na router. Sporo większy problem to kiepska linia i niemała już odległość od centrali. Osobiście wolałbym stabilne 2Mbit niż co chwilę rwące 6Mbit. Możesz się zorientować czy są perspektywy na przejście na światłowód w twojej okolicy. Miedź jest już bez większej przyszłości, nawet vektoring niewiele zmienia bo wysokie prędkości są tylko na bliskie odległości.

ja wole jednak 5-6 mega bo u mnie nie zrywa co chwile oraz te spadki nie są co chwilkę, wcześniej miałem internet ok 3mb(przez 3 lata i wtedy 0 zerwań i spadków) teraz od poł roku wzrósł internet najpierw na 4 mb później 5 i 6mb ogólnie na początku miałem problemy z kablami w domu lecz teraz jak poprawili to od ponad miesiąca mam internet 5-6mb bez większych spadków tylko ostatnio 3 dni pod z rzędu miałem przerwanie internetu o 1:50(pani od netii powiedziała mi ze to wina lini) dziś już nie wywaliło internetu, podejrzewam jeszcze atak hakerski lecz nie jestem tego w 100% pewny, ogólnie z internetem nie ma większych problemów(ew dzwonie do neti na 2gi dzień jest technik coś mierzy i znowu mam dłuższy okres szybciutki internet) 

Niestety światłowodu nie ma obecnie i podejrzewam ze długo jeszcze nie będzie, choć sporo kasy bym dał by tylko był, ogólnie u mnie na chwile obecna to tylko na kablu taki jak teraz(czyli netia, pewnie tez orange mogło by być ale chyba wole netie).

A ogólnie co do tego rutera, nie ma on problemów z zasięgiem wifi itd? bo coś czytałem i trochę osób narzekało? Nie chciał bym wymienić obecnego rutera na coś gorszego :)

Być może synchronizacja będzie na trochę wyższą prędkość niż obecnie, o ile dokładnie to już trzeba by indywidualnie sprawdzić.

a co to oznacza? to, że może być ciut szybszy internet? czy to, że szybciej będzie się internet włączał jak zresetuje ruter?