Predalien6666 0 Napisano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Obecna platforma: CPU: Core i5 3470 3.2 ghz STOCK Chłodzenie: SILENTIUMPC SPARTAN 3 LT HE1012 Płyta: MSI B75- G43a Pamięć: GoodRam 8GB DDR3 1333 mhz Karta: MSI GTX 1060 GAMING X 6G Dyski: SSD EVO 850 250 GB, HDD Seagate 500 GB Zasilacz: SilentiumPC Vero L1 600W 80Plus Obudowa: Zalman Z9 PLUS Wymiana na: Core i5 7600K lub Core i7 7700K GIGABYTE GA - Z270-Gaming K3 Z270 Patriot Dual 8GB (2x4GB) 3000MHz Viper Elite DDR4 CL16 Ma to jakiś sens? Wiele osób odradza i żeby wstrzymać się do nadejścia bardziej wydajnych procesorów kolejnej generacji. Aczkolwiek zawsze wychodzę z założenia żeby sprzedać stare części niż je potem wyrzucić. Zawsze coś się zwraca. Komputer już ma ponad 4 lata. Zasilacz jest nowy karta również pozostałe części są ok. Pytanie czy mój obecny zestaw wykorzysta potencjał 1060 i kolejnych kart nowej generacji? Czy taka wymiana da jeszcze większego kopa w grach i więcej fpsów i czy jakieś operacje systemowe również przyspieszą typu streaming, rozpakowywanie plików itp? Przymierzałem się na wiosnę na taki wariant, aby zeszedł podatek od nowości i może AMD Ryzen coś ciekawego zaoferuję. Z góry dziękuję za odpowiedź. Edytowane 13 Stycznia 2017 przez Predalien6666 Cytuj Link to post Share on other sites
darson288 1 Napisano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Opisany zestaw po wymianie dał by więcej klatek w grach na nowszych kartach, a GTX1060 przy obecnym sprzęcie w twoim pc spokojnie da radę i nie jest wąskim gardłem jak to mówią chodź sam procesor możesz troszkę podkręcić nawet jak nie ma K na końcu Musisz zmienić mnożniki w trybie Turbo zwiększając je o 4, do tego prawdopodobnie trzeba by zmienić limity W dla każdego ze stanów CPU i tyle. To da Ci ~3.7GHz na rdzeń w trybie Turbo (i wyżej w zależności od ilości użytych rdzeni przez aplikację). Większe taktowanie wymaga zwiększenia szyny - max o 5-7MHz co da 105*37=3885MHz. Poczytaj poradniki jak to zrobić, bo jest to proste. Jeśli się boisz to szyny nie ruszaj, jedynie zwiększ mnożniki. Aktualnie ustawione TURBO masz: 36 35 34 33 więc przestawiasz na: 40 39 38 37 Wysłane z mojego Cumulus 6 HD przy użyciu Tapatalka Edytowane 14 Stycznia 2017 przez 3ndurek Cytuj Link to post Share on other sites
Predalien6666 0 Napisano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Dzięki za odp. ale moja płyta uniemożliwia mi jakiekolwiek podkręcenie Cytuj Link to post Share on other sites
Qdyn ek 65 Napisano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Na razie wszystko gra ze sobą, lepiej poczekaj rok dwa i wtedy wymień cały zestaw na nowszy, chyba że to luźne pieniądze wtedy dostaniesz trochę fps w nowych grach które wymagają mocnego cpu Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3602 Napisano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 sam procesor możesz troszkę podkręcić nawet jak nie ma K na końcu Musisz zmienić mnożniki w trybie Turbo zwiększając je o 4, do tego prawdopodobnie trzeba by zmienić limity Na B75 ? - na Z77 masz taką możliwość. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Na B75 o ile dobrze pamiętam nie możliwości ruszenia szyny. Zostają jedynie mnożniki TB ale to też nie każdej mobo. Jeżeli chodzi o mnożnik, to nie wiem czy nie do 34 maks. Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3602 Napisano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Tu max mnożnik Turbo, http://pclab.pl/art47690-24.html @@darson288, piękny plagiat, słowo w słowo z klik. Jeśli wydaje Ci się, że na tym polega udzielanie się na forum to się grubo mylisz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
darson288 1 Napisano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Plagiat dotyczy muzyki, młody to mój brat i pomagałem jemu to napisać w 2013 roku więc swojego posta mogę edytować i powielać kiedy mi się to podoba, skończ najpierw studia z licencjatem, popracuj 15 lat przy komputerach i wtedy zabieraj głos lub sprawdź po IP. czy przypadkiem nie pisała tego ta sama osoba, jest to banalnie proste i byle głupi informatyk to ogarnie w kilka minut, ale jak widać zostałeś detektywem więc nie zabieraj się za komputery albo pisz z doświadczenia a nie ze stron i ternetowych. Wysłane z mojego Cumulus 6 HD przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 skończ najpierw studia z licencjatem Fiu fiu ... Panie ... czapki z głów Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3602 Napisano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Plagiat dotyczy muzyki, młody to mój brat i pomagałem jemu to napisać w 2013 roku więc swojego posta mogę edytować i powielać kiedy mi się to podoba, skończ najpierw studia z licencjatem, http://i54.tinypic.com/etz89c.jpg Nie masz bladego pojęcia na jakiej zasadzie działa plagiat, a tym licencjatem to mnie rozbawiłeś, jest się czym chwalić w czasach, gdzie wiele osób ma podwójne magisterium. Jak Cię to pocieszy mam dyplom magistra i studia podyplomowe, (mieszczę się w normie). A Ty za swoje szczeniackie opryskliwe odzywki otrzymujesz zasłużoną nagrodę. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Plagiat dotyczy muzyki, młody to mój brat i pomagałem jemu to napisać w 2013 roku więc swojego posta mogę edytować i powielać kiedy mi się to podoba, skończ najpierw studia z licencjatem, popracuj 15 lat przy komputerach i wtedy zabieraj głos lub sprawdź po IP. czy przypadkiem nie pisała tego ta sama osoba, jest to banalnie proste i byle głupi informatyk to ogarnie w kilka minut, ale jak widać zostałeś detektywem więc nie zabieraj się za komputery albo pisz z doświadczenia a nie ze stron i ternetowych. Wysłane z mojego Cumulus 6 HD przy użyciu Tapatalka Autor tamtego postu kategorycznie zaprzecza jakoby byś był jego bratem i otwarcie mówi o przewaleniu jego posta. Takie rzeczy nie tutaj. Żegnam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts