Skocz do zawartości

Zmniejszenie rozmiaru pliku z filmem bez utraty jakości

Recommended Posts

Będę nagrywał gry komputerowe. Używam do tego OBS. Niekiedy będę musiał pociąć materiał, posklejać go odpowiednio, albo po prostu zmniejszyć rozmiar pliku bezpośredniego z OBS. Czy jest jakiś program, którym będę w stanie zmniejszyć rozmiar pliku nie tracąc jednocześnie jakości nagranego video? 

Również, czy dokonując cięcia, montażu itd. jakość obrazu ulegnie pogorszeniu? Jakiego programu najlepiej do tego użyć?

Dla tego się renderuje - żeby zmniejszyć rozmiar pliku. Dużo zależy też od formatu i jakości m

Nieważne jakie działania podejmiesz, żeby zminimalizować stratę jakości, YouTube i tak wszystko spieprzy :D

Dzięki, Panowie. Właśnie po testach zauważyłem, że spora część wysiłków jak w błoto, kiedy po uplopadzie na yt obraz ulega znacznemu pogorszeniu.

Powiedzcie mi jeszcze, jaki program poza tymi wspomnianymi powyżej mógłbyś polecić do renderowania i montażu? Mam trochę doświadczenia z przeszłości, ale jedynie w WMM.

Aha, filmy w formacie *.avi.

Wiecie może jak youtuberzy robią, że ich gameplaye są tak czyste i wyraźne? Jakiś zewnętrzny sprzęt do przechwytywania obrazu, typu Elgato Game Capture HD?

Z darmowych to Lightworks mogę polecić, jedyne ograniczenie to ilość formatów w jakich możesz zapisać końcowy projekt, oraz ich rozdzielczość - bodajże MP4/1080p jest dostępne w darmowej wersji. Pola do popisu masz równie wiele co w w/w Sony Vegasie.

Do Lightworks znajdziesz też od groma poradników udostępnianych przez twórców i sporą bazę użytkowników na głównej stronie. Jest tylko jeden problem, są one dostępne jedynie w języku Szekspira.

https://www.lwks.com/

Edytowane przez Fanbooj
  • Popieram 1

Z darmowych to Lightworks mogę polecić, jedyne ograniczenie to ilość formatów w jakich możesz zapisać końcowy projekt, oraz ich rozdzielczość - bodajże MP4/1080p jest dostępne w darmowej wersji. Pola do popisu masz równie wiele co w w/w Sony Vegasie.

Do Lightworks znajdziesz też od groma poradników udostępnianych przez twórców i sporą bazę użytkowników na głównej stronie. Jest tylko jeden problem, są one dostępne jedynie w języku Szekspira.

https://www.lwks.com/

Dzięki. Przyznam, że brzmi to bardzo zachęcająco. Angielski szczęśliwie nie będzie problemem. Czy rozdzielczość MP4/1080p to źle? Wydaje mi się, że chyba nie?