direct2brain 0 Napisano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Mam sieć domową opartą o router TP-LINK TL-WR1043ND. Sam internet nie powala szybkością (łącze radiowe), ale jakoś dawał radę pociągnąć do 20Mb. Kłopot w tym, że urządzeń w sieci przybywało i router najzwyczajniej nie daje rady, losowo urządzenia nie mogą się zalogować do sieci, jak są zalogowane to łapią chwilowe przerwy w dostępie itp. Nie ma dnia, abym nie musiał zresetować go ze 2-3 razy. W tej chwili podłączone są 4 komputery, dysk sieciowy, TV, dwa dekodery TV, komórki, tablety i pewnie jeszcze coś by się znalazło.Sam router też ma już ze 4 lata i pojawiła się myśl, że go wymienię, ale jako zupełny laik potrzebuję pomocy w wyborze takiego urządzenia, aby stabilnie pociągnęło te wszystkie sprzęty. Budżet jest sprawą drugorzędną (jak trzeba kupić taki za 800zł to się kupi), ale z drugiej strony nie chciałbym wydawać kasy na kombajn, który będzie się nudził. Po prostu nie wiem, czy warto inwestować w coś o prędkości AC3200, tym bardziej, że prędkości radiówki nie przeskoczę (może mi operator jeszcze nieco transfer podciągnąć, ale ponad 30Mb w mojej lokalizacji nie pójdzie.Doradźcie proszę, jak ugryźć problem. Cytuj Link to post Share on other sites
sword88 560 Napisano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Napisz gdzie mieszkasz, jaka jest powieszchnia i w jakiej odległości urządzenia od routera. Jeśli nie masz kart sieciowych AC to mija się z celem kupno takiego, choć sieć 5ghz ma swoje zalety, stosunkowo mało ludzi jeszcze używa takiego standardu i w bloku na tle multum 2.4ghz jest to idealne rozwiązanie. Cytuj Link to post Share on other sites
direct2brain 0 Napisano 11 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 (edytowane) Mała wiocha pod miastem, bez możliwości doprowadzenia kablówki. Zostaje obecna radiówka lub sieć GSM - tyle w temacie łącza. Co do samego sygnału w domu - domek jednorodzinny, 2 kondygnacje, wszystkie urządzenia nie więcej niż 10-15 metrów od routera (ale różnych pomieszczeniach, ściany, stropy itp). Jeśli chodzi o zasięg, to stary router daje radę (wszystkie urządzenia mają dobry lub bardzo dobry sygnał) - jak już pisałem problemem dla routera wydaje się być obciążenie wewnątrz sieci domowej (no chyba, że to router nawala, lub ma taki bałagan w ustawieniach, że się krzaczy). Co do standardu AC to bardzo chętnie w to wejdę (jeden z komputerów już teraz ma sieciówkę tego typu). Przy okazji tu znalazłem listę mocniejszych urządzeń:http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/routery-polecane.htmlPytanie tylko, czy powinienem się interesować się czymś takim, czy przy wielkości mojej sieci domowej szukać raczej tańszych urządzeń? Edytowane 11 Stycznia 2017 przez direct2brain Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie sword88 560 Napisano 11 Stycznia 2017 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 https://openitforum.pl/index/recenzje/routery/asus/rtac1200gp/ zainteresuj się tym routerem, na Twoje potrzeby nic lepszego Ci nie jest potrzebne a skupić się trzeba na porządnym zasięgu, dualband 2.4 i 5ghz, do tego przyjazny interfejs. Nie warto inwestować w ac3200 przy takim internecie jaki na dzień dzisiejszy masz. Router kosztuje coś koło 300zł tak więc znośnie. Cytuj Link to post Share on other sites
direct2brain 0 Napisano 12 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Dzięki. Przyjrzę się temu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts