Skocz do zawartości

Niska prędkość Laptop Lan <> Nas

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez ematgroup,

Recommended Posts

Siemandero

Po raz kolejny potrzebuje pomocy :) i standardowo liczę na was :)

O co come on ?

Mieszkam w domu gdzie rozprowadzone są kable do sieci ( Cat 5 ).

W gabinecie korzystam z Laptopa który jest połączony do Switcha TL-SG1005D.

Od Switcha idzie kabel w ścianie ( Cat 5 ) do salonu, gdzie z kolei wpięty jest w 

Switch TL-SG1008D.

Switchu ( Salon ) jest wpiętych 7 urządzeń: 2 konsole, telewizor, NAS WD MyCloud 3TB, Nka, Router plus kabel ( Cat 5 )który łączy Gabinet z Salonem.

Problemem jest prędkość zapisywania jak i odczytywania Laptop vs NAS.

Prędkość jest na poziomie do 10000 kb/s to są wyżyny.

Teraz tak:

Laptop

1. karta sieciowa Realtek 1GB
  2. ustawiona na Full Duplex
  3. Win 10 Home
  4. Norton Ustawione reguły porty otwarte
  5. Stałe IP

NAS

1. Port 1GB 
  2. Świeci na zielono ( wejście karty sieciowej )
  3. Stałe IP

Router ( główny z którego jest NET ) Poddasze

1. Asus RT N66U
  2. przybite do ruchu stałe IP NAS + Laptop

Czasami zdarza się że prędkość wskakuje na 30000 kb/s ale jest to rzadkość ale się zdarza.

Pomóżcie siedzę nad tym 17 godzin i du*a :(

P.S

Wnioskuje że problemem może być za słaby Switch ?

M

Edytowane przez ematgroup

Dzieje się coś dziwnego, ponieważ połączyłem się bezpośrednio po kablu z  NAS, i tak:

Plik testowy  2 GB.

1 Próba, transfer startowy 24000 kb/s po czym spadała w dół nawet do 6000 kb/s

2 Próba, transfer startowy 8000 kb/s po czym spada w dół nawet do 600 kb/s

3 Próba, transfer startowy 8000 kb/s po czym idzie do góry powoli do nawet 34000 kb/s, i waha się między 30000 kb/s spada do

12000 kb/s i znowu idzie w górę pod koniec już waha się nawet od 30000 kb/s do 15000 kb/s i tak waha się przez cały okres kopiowania z Lapka do NAS.

Jak masz możliwość sprawdź na innym komputerze jak wygląda sytuacja.

chwila

Jak masz możliwość sprawdź na innym komputerze jak wygląda sytuacja.

U córki w ogóle jest jazda w sensie pozytywnym.

A więc:

Córka - 1 piętro 

1. Komputer Stacjonarny
  2. Płyta główna Asus
  3. Kabel lan podłączony do TL SG1005D
  4. Pod  TL SG1005D podpięte ( Nka, Xbox, Stacjonarny, PS Now ) plus kabel do domowego LAN

I teraz najlepsze :)

Z córki pokoju połączyłem się z  Nas  który jest w salonie na dole, i prędkości zapisu na NAS ( plik testowy 3,44 GB ) to minimum 30000 kb/s dochodzi lekką ręką do 52000 kb/s, za to prędkość kopiowania z NAS na stacjonarny to minimum 50000 kb/s.

Więc WTF ? ustawienia w Laptopie ?

Aktualizacja sterów karty sieciowej do najnowszej wersji na pewno nie zaszkodziłaby. Najlepiej ostatnia wersja prosto ze strony producenta sieciówki.

Mam właśnie najnowszą :) z Grudnia zeszłego roku, okolice 20 :)

U córki karta sieciowa  INTEL 

Aktualizacja sterów karty sieciowej do najnowszej wersji na pewno nie zaszkodziłaby. Najlepiej ostatnia wersja prosto ze strony producenta sieciówki.

Aha, na stacjonarnym nie ma stałego IP, ale na lapku wcześniej też nie miałem, a było to samo.

Z tego wynika, że problem skupia się na laptopie. Do podłączania laptopa używałeś zawsze tego samego kabla?

Laptop praktycznie non stop leży w Gabinecie i jest podłączony do Switcha w gabinecie.

Ale gdy łączyłem się z NAS w Salonie godzinę temu łączyłem się z Lapkiem kablem od NAS, więc coś jest nie tak chyba z lapkiem ?

Laptop praktycznie non stop leży w Gabinecie i jest podłączony do Switcha w gabinecie.

Ale gdy łączyłem się z NAS w Salonie godzinę temu łączyłem się z Lapkiem kablem od NAS, więc coś jest nie tak chyba z lapkiem ?

Jeśli kabel był inny to nie pozostaje nic innego jak szukać winy w laptopie. Co to jest za maszyna, jaką wydajnością dysponuje dysk w nim? Zapuść sobie jakiś benchmark dysku.

Jeśli kabel był inny to nie pozostaje nic innego jak szukać winy w laptopie. Co to jest za maszyna, jaką wydajnością dysponuje dysk w nim? Zapuść sobie jakiś benchmark dysku.

Laptop to:

http://www.asus.com/pl/ROG-Republic-Of-Gamers/ROG-GL552VW/specifications/

na I5 bez SSD 

Bench Crystal Mark 5.1.2 x64

Dysk w lapku, dwie partycje test był na mniejszej.

5 prób po 1Gb 

Read MB/s              Write MB/s

Seq Q32T1         102.4                        95.42

4KQ32T1            0.588                        0.742

Seq                     102.1                        98.35

4K                       0.346                        0.782

Nie ma tragedii, chyba.

Wygląda OK, sprawdź czy karta linkuje na gigabit. Nawiasem mówiąc nie będzie tam jakiś E2200 Killer czy jakoś tak? Jak tak to odinstaluj soft co to niby ma robić dobrze.

Mała podpowiedź jak ? :)

Wygląda OK, sprawdź czy karta linkuje na gigabit. Nawiasem mówiąc nie będzie tam jakiś E2200 Killer czy jakoś tak? Jak tak to odinstaluj soft co to niby ma robić dobrze.

Jeśli chodzi o ustawienia w karcie sieciowej " STAN" to pokazuje " Prędkość " 1.0 Gb/s więc powinno być oki.

Jednak to nie sterownik, pomyliłem partycję do kopiowania.

Edytowane przez ematgroup

Co to za karta to sprawdź w menadżerze urządzeń. Jeśli linkuje na 1Gbps to od strony fizycznej powinno być OK. A o co chodzi z pomyloną partycją?

Spróbowałem jeszcze raz skopiować pilk testowy i wskoczyło mi 50000 kb/s i zrobiłem wpis że jestem debilem bo wystarczyło przywrócić sterownik od producenta :)

Po czym pokapowałem się że kopiowałem plik z partycji na partycję w dysku laptopa.

Tak wiem, Lama ze mnie :)

Co do Karty, Karta to standardowo Realtek PCie Family ......

Linkuje na 1GB/s,bo ustawiłem w niej Full Duplex, program do sprawdzenia bebechów pokazuje przy karcie sieciowej że lata na 1 GB.

• Rozwiązanie

aha.

No oki. Dzięki

No to nie wiem skąd bieze się to ograniczenie.

Problemem była kabel stosunkowo nowy ( ok, 2 lata ) wychodzący ze ściany w salonie, a wchodzący do switcha.

Zamiana kabla podniosła transfer do 34MB/s trochę skacze ale jest lepiej jak było.

Dzięki za HELP.