Skocz do zawartości

Coś z tą ceną jest nie tak ?

Recommended Posts

Taka, a nawet niższa cena, powinna być w PL tuż po premierze referenta RX 480 8GB. (MSRP 239$)
Tymczasem wszyscy się oburzyli, bo kosztował w okolicach 1350 zł (mimo sugerowanej przez AMD ceny 1170 zł).
Nie pamiętacie tego oburzenia?
http://www.x-kom.pl/aktualnosci/3724-radeon-rx-480-cena-ktora-zaskakuje.html

Edytowane przez ReznoR

to napisz ze względu na co , mamy powróżyc o co ci chodzi? bo mi tylko głośność przeszkadzała

Temperatury panie temperatury.

widzę w temacie referenta od XFX w wersji 8GB za 1100zł

moim zdaniem to jest normalna cena, ponieważ  chłodzenie nadaję się tylko dla tych, którzy grają w słuchawkach ( albo wcześniej posiadali referenta r9 290 :D )

cena atrakcyjna, ale co można z taką kartą zrobić?  mój pierwszy pomysł to dokupienie chłodzenia od Accelero

nie znam się konkretnie na seriach tego chłodzenia, ale wiem, że za 200zł można kupić naprawdę konkretny cooler od tej firmy

1100 + 200zł = 1300zł i mamy wtedy RX'a 8GB z bardzo dobrym chłodzeniem

czy warto w to się bawić? moim zdaniem nie i mam na to istotny argument : wtyczka 6pin zamiast 8pin w tym modelu

dlatego lepiej kupić już np MSI Gaming i nie zawracać sobie gitary

niby czemu? miałem referenta gtx580 z turbinką idzie się przyzwyczaić do jej pracy

no temu, że kogoś może wku****ć  , że mu komp buczy

jako ciekawostkę mogę dodać, że GTX 580 jest teoretycznie mocniejszym układem od GTX'a 660 ale sterowniki zrobiły swoje

Edytowane przez Vemorion
  • Popieram 1

Temperatury panie temperatury.

to ty nie wiesz że jedno od drugiego jest zależne? po to jest głośno na referencie żeby była niższa temperatura, chcesz miec ciszej, to masz większe tempy, przedszkolak to rozumie - ja zbijałem na refie tempy nawet o 10 st w dół, bo mi głośność latała koło węża, jak gram w słuchawkach, a w idlu te karty sa i tak niemal nie słyszalne

Edytowane przez k0chan

to ty nie wiesz że jedno od drugiego jest zależne? po to jest głośno na referencie żeby była niższa temperatura, chcesz miec ciszej, to masz większe tempy, przedszkolak to rozumie - ja zbijałem na refie tempy nawet o 10 st w dół, bo mi głośność latała koło węża, jak gram w słuchawkach, a w idlu te karty sa i tak niemal nie słyszalne

Ależ bardzo dobrze wiem. Tylko, że i tak będzie cieplej niż przy niereferentach, a w szczególności w lecie.

Wydajność i kultura pracy turbiny referentów jest na poziomie chłodzenia z laptopa.

Edytowane przez CrisPell

rozsądek zwyciężył, padła decyzja na :

https://www.morele.net/karta-graficzna-power-color-radeon-rx-470-red-devil-4096-mb-gddr5-axrx-470-4gbd5-3dh-oc-988193/

mam ekran FHD , nie gra za dużo , tu mam kartę pułpasywną do tego cicho chodzi, wtyczka 8 pin, dual bios. powinno być ok.

Powinna być dobra:

Lipton wspominał o kiepskiej sekcji zasilania w Powercolor Red Devil RX 480 8GB. Dlatego karta ta nie trafiła do "Wielkiego porównania RX 480 8GB", jeśli dobrze pamiętam. Nie mam pojęcia jak jest z RX 470.

Tutaj więcej na ten temat:
https://www.youtube.com/watch?v=4nEbpn6NKPQ

Wygląda na to, że problem jest rzeczywiście dość poważny.

Edytowane przez ReznoR

wynika z tego że te problemy pojawiły się powyżej 1,3V w normalnej pracy problem nie występuje.

Generalnie PowerColor nie zaleca używania Futuremak'a bo to on wysadza kartę. No i oczywiście podnoszenie V powyżej 1,3 . Poza tym dobra karta :)  Nie wiem czy reszta RX470/480 nie ma podobnie.

Edytowane przez Rolandv

Nie nazwałbym podmiany na o wiele gorsze podzespoły niż te zalecane przez AMD w referencie dobrą ;)
Jeśli RX 470 od Powercolor ma ten sam problem, to nikomu bym tej karty nie polecał.
Jak długo to podziała bez awarii - nie wiadomo.

to jaka rx470 jest ok ? Każda ma jakiś problem, a to chłodzenie , a to ten problem powyżej. Kurde czyżby jednak GTX 1060 mnie czeka ?

Po prostu wybierz tą, której problemy najmniej będą Cie obchodzić :) Jeśli nie robi dla Ciebie kłopotu zwiększenie PowerLimit suwaczkiem to mogę Ci polecić Strixa od Asusa :)