Skocz do zawartości

Router + Switch

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez cooger,

Recommended Posts

Witam, poszukuję pomocy w wyborze routera, który będzie podłączony pod modem bez modułu wifi. Zależy mi na czymś o przepustowości 10/100/1000, ponieważ internet idzie po światłowodzie i wyciąga co najmniej 200mbps. Zasięg wifi musi być jak największy, ponieważ jest to duży dom. Switch mi jest potrzebny by podpiąć ten router po kablu do niego i ze switch wyprowadzić internet do poszczególnych gniazdek sieciowych w domu, mam już poprowadzone wpięcia, potrzebuję switch z jednym wejściem i czterema wyjściami, co najmniej.

Posiadane fundusze 500-800zł, chciałbym propozycję w dolnej i w górnej granicy moich funduszy, wszystko zależy od tego ile pojutrze zapłacę za naprawę samochodu :P

Z góry dziękuję za pomoc.

Co do tego routera będziesz podłęczał i jak (kabel/wifi, standard), oraz jakie masz wymagania co do jego funkcjonalności?

do routera będą podłączone 2-3 komputery po kablu i kilka urządzeń w domu przez wifi ( telefony,  laptopy,  tablet). Chciałbym jak największy zasięg wifi, nawet pewnym kosztem prędkości internetu, byleby po kablu wyciągało max. W sumie tyle.

Po kablu te 200Mbps to jest żaden problem na normalnym routerze. Zasięg - zbliżony w większości podobnych konstrukcji i kluczowe i tak są przeszkody w mieszkaniu. Sprawą kluczową jest to czy będziesz miał jakiekolwiek urządzenia klienckie które w ogóle wyjdą poza AC1200. Prawdopdobnie nie, więc Twoje potrzeby spełniłby TP-Link C5, jeśli jednak masz budżet i chcesz wydać więcej to masz TP-Linka C8 i C9, Netgeara R6400 czy Asusa RT-AC68. Wszystkie powyższe mają cztery porty LAN. Nie bardzo rozumiem tą kwestię związaną ze switchem więc tu albo wyjasnisz albo nie pomogę.

• Popieram 1

Po kablu te 200Mbps to jest żaden problem na normalnym routerze. Zasięg - zbliżony w większości podobnych konstrukcji i kluczowe i tak są przeszkody w mieszkaniu. Sprawą kluczową jest to czy będziesz miał jakiekolwiek urządzenia klienckie które w ogóle wyjdą poza AC1200. Prawdopdobnie nie, więc Twoje potrzeby spełniłby TP-Link C5, jeśli jednak masz budżet i chcesz wydać więcej to masz TP-Linka C8 i C9, Netgeara R6400 czy Asusa RT-AC68. Wszystkie powyższe mają cztery porty LAN. Nie bardzo rozumiem tą kwestię związaną ze switchem więc tu albo wyjasnisz albo nie pomogę.

Mam 5 kabli poprowadzone na strych, tam wcześniej był router. Jeden chcę poprowadzić od tego modemu co jest teraz na górę, podłączyć go do switcha i z pozostałych 4 wyjść switcha podłączyć je do reszty kabli, by mieć internet w 4 gniazdkach w domu, nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć. Nie ma opcji by stał tam router. Musi być switch.

Nie musi.

Czyli rozumiem, ze ma to być ONT(bridge)->router(NAT)->na strych->switch i tu rozdzielone do gniazd?

Wystarczy Ci dowolny niezarządzalny switch gigabitowy, lepiej wziąć taki w obudowie metalowej. Marka jest drugo jak nie trzeciorzędna.

Jeśli jednak ma być:

ONT (NAT)->na strych->switch i tu rozdzielone do gniazd a na jednym wisieć->router to powyższe co do switcha pozostaje w mocy, ale router konfigurujesz jako AP.

• Popieram 1

znaczy tak ten modem co jest to ONT -> do tego router, czyli w sumie NAT -> strych -> switch. Widzę, że jest ich od groma, mógłbyś coś polecić? :)

z tego co patrzyłem to widziałem:
https://www.morele.net/switch-d-link-go-sw-8g-e-569320/
https://www.morele.net/switch-tp-link-easy-smart-5-portow-gigabitowych-tl-sg105e-697756/

https://www.morele.net/switch-netgear-unmanaged-5xge-gs605-gs605-400pes-697428/