Vimeranon 0 Napisano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Witam, poszukuję pomocy w wyborze routera, który będzie podłączony pod modem bez modułu wifi. Zależy mi na czymś o przepustowości 10/100/1000, ponieważ internet idzie po światłowodzie i wyciąga co najmniej 200mbps. Zasięg wifi musi być jak największy, ponieważ jest to duży dom. Switch mi jest potrzebny by podpiąć ten router po kablu do niego i ze switch wyprowadzić internet do poszczególnych gniazdek sieciowych w domu, mam już poprowadzone wpięcia, potrzebuję switch z jednym wejściem i czterema wyjściami, co najmniej. Posiadane fundusze 500-800zł, chciałbym propozycję w dolnej i w górnej granicy moich funduszy, wszystko zależy od tego ile pojutrze zapłacę za naprawę samochodu Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Co do tego routera będziesz podłęczał i jak (kabel/wifi, standard), oraz jakie masz wymagania co do jego funkcjonalności? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Vimeranon 0 Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Co do tego routera będziesz podłęczał i jak (kabel/wifi, standard), oraz jakie masz wymagania co do jego funkcjonalności? do routera będą podłączone 2-3 komputery po kablu i kilka urządzeń w domu przez wifi ( telefony, laptopy, tablet). Chciałbym jak największy zasięg wifi, nawet pewnym kosztem prędkości internetu, byleby po kablu wyciągało max. W sumie tyle. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Po kablu te 200Mbps to jest żaden problem na normalnym routerze. Zasięg - zbliżony w większości podobnych konstrukcji i kluczowe i tak są przeszkody w mieszkaniu. Sprawą kluczową jest to czy będziesz miał jakiekolwiek urządzenia klienckie które w ogóle wyjdą poza AC1200. Prawdopdobnie nie, więc Twoje potrzeby spełniłby TP-Link C5, jeśli jednak masz budżet i chcesz wydać więcej to masz TP-Linka C8 i C9, Netgeara R6400 czy Asusa RT-AC68. Wszystkie powyższe mają cztery porty LAN. Nie bardzo rozumiem tą kwestię związaną ze switchem więc tu albo wyjasnisz albo nie pomogę. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Vimeranon 0 Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Po kablu te 200Mbps to jest żaden problem na normalnym routerze. Zasięg - zbliżony w większości podobnych konstrukcji i kluczowe i tak są przeszkody w mieszkaniu. Sprawą kluczową jest to czy będziesz miał jakiekolwiek urządzenia klienckie które w ogóle wyjdą poza AC1200. Prawdopdobnie nie, więc Twoje potrzeby spełniłby TP-Link C5, jeśli jednak masz budżet i chcesz wydać więcej to masz TP-Linka C8 i C9, Netgeara R6400 czy Asusa RT-AC68. Wszystkie powyższe mają cztery porty LAN. Nie bardzo rozumiem tą kwestię związaną ze switchem więc tu albo wyjasnisz albo nie pomogę. Mam 5 kabli poprowadzone na strych, tam wcześniej był router. Jeden chcę poprowadzić od tego modemu co jest teraz na górę, podłączyć go do switcha i z pozostałych 4 wyjść switcha podłączyć je do reszty kabli, by mieć internet w 4 gniazdkach w domu, nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć. Nie ma opcji by stał tam router. Musi być switch. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Czyli to nie ten nowy router będzie robił NAT? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Vimeranon 0 Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Nie musi. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Nie musi. Czyli rozumiem, ze ma to być ONT(bridge)->router(NAT)->na strych->switch i tu rozdzielone do gniazd? Wystarczy Ci dowolny niezarządzalny switch gigabitowy, lepiej wziąć taki w obudowie metalowej. Marka jest drugo jak nie trzeciorzędna. Jeśli jednak ma być: ONT (NAT)->na strych->switch i tu rozdzielone do gniazd a na jednym wisieć->router to powyższe co do switcha pozostaje w mocy, ale router konfigurujesz jako AP. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Vimeranon 0 Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 znaczy tak ten modem co jest to ONT -> do tego router, czyli w sumie NAT -> strych -> switch. Widzę, że jest ich od groma, mógłbyś coś polecić? z tego co patrzyłem to widziałem:https://www.morele.net/switch-d-link-go-sw-8g-e-569320/https://www.morele.net/switch-tp-link-easy-smart-5-portow-gigabitowych-tl-sg105e-697756/ https://www.morele.net/switch-netgear-unmanaged-5xge-gs605-gs605-400pes-697428/ Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie cooger 2074 Napisano 3 Stycznia 2017 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Z powyższych to ten tp-link ale jak mają to z luzem wystarczy 8level. Edit O tym pisałem: https://www.morele.net/switch-8level-ges-8d-8x-1gbe-763301/ Tanszybko od Tplinka a masz 8 portów. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Vimeranon 0 Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Ok, dziękuję za pomoc Edytowane 3 Stycznia 2017 przez Vimeranon Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts