EyeForEye 0 Napisano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Witam. Muszę zakupić drugi monitor. Więc tak chce kupić monitor 144hz typowo do gier, tylko nie rozumiem dokładnej różnicy pomiędzy 60 vs 144. Czytałem podpięty temat tutaj na forum ale jest on tak zagmatwany że nic z niego nie idzie zrozumieć. Jedni mówią że nie ma sensu kupować więcej niż 120hz, inni że wgl nie ma żadnej różnicy pomiędzy 60 a 144 i nic do koniec końców z tego tematu nie idzie się dowiedzieć. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jaka jest dokładną różnica? Skoro "nasze" monitory 60hz mogą wyświetlać tylko 60 klatek to po co nam w grach 300 +? Czy jest sens zakupu monitora 144hz? Mam w miarę dobrego kompa. Wiedźmin, GTA, BF1 wszystko bez problemu chodzi na ultra/uber. Mój obecny monitor to Acer s240hl 24" po zakupie nowego ten pójdzie jako poboczny a tamten jako standardowy. Na co powiezień w szczególności patrzeć przy zakupie monitora? Ilość hertzów? Czas odświeżania, ilość kolorów? Cytuj Link to post Share on other sites
KarlDżonson 65 Napisano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 144 Hz kupuje się tylko do dynamicznych gier takich jak CS: GO. Wiedźmin, GTA, BF1 Do takich tytułów nie ma to raczej większego sensu. Cytuj Link to post Share on other sites
EyeForEye 0 Napisano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 144 Hz kupuje się tylko do dynamicznych gier takich jak CS: GO. Do takich tytułów nie ma to raczej większego sensu. To było tylko do "zmierzenia" mojego komputera bo nie chciało mi się szukać i wypisywać każdego podzespołu. Gram przeważnie własnie w dynamiczne gry. CS:GO Path of Exile, Shadow Warrior, Borderlands 2 L4D2 itd. Cytuj Link to post Share on other sites
WaltKowalski 78 Napisano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Podaj dokładną specyfikację komputera, bo nie wiadomo czy karta da radę wyświetlić więcej niż 60 klatek ... Do takich tytułów nie ma to raczej większego sensu. Do BF1 ma sens większość nawet średnich grafik pokroju r9 290, gtx1060 itp wyświetla 80-100 fpsów w mp Cytuj Link to post Share on other sites
EyeForEye 0 Napisano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Podaj dokładną specyfikację komputera, bo nie wiadomo czy karta da radę wyświetlić więcej niż 60 klatek ... Do BF1 ma sens większość nawet średnich grafik pokroju r9 290, gtx1060 itp wyświetla 80-100 fpsów w mp CPU: i5-6600k GPU: GTX 1070 Palit JetStream RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4, 16GB(2x8GB), 3000MHz, CL15 MOBO: AsRock Gaming K4 + ssd Reszta chyba nie ważna. W CS:GO na arenach 1v1 wyciągam do 1200 fpsów, na normalnych meczach mam minimalnie 300 z odpalonym streamem. Cytuj Link to post Share on other sites
Martion 16 Napisano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Im monitor ma więcej Hz tym jest w stanie wyświetlić więcej klatek na sekundę, co powoduje że obraz jest płynniejszy. Cytuj Link to post Share on other sites
sting3572 60 Napisano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Śmiało możesz brać 144 Hz.W grach które podałeś wydajności nie braknie,oczywiście mówimy o fhd? Edytowane 3 Stycznia 2017 przez sting3572 Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 144 Hz kupuje się tylko do dynamicznych gier takich jak CS: GO. "Wiedźmin, GTA, BF1" Do takich tytułów nie ma to raczej większego sensu. Za takie bzdury powinienem ostrzeżenia dawać... Do autora, śmiało bierz coś z 144Hz. Nie przejmuj się klatkami, bo nawet przy 60 klatkach czuć lepszą płynność. Im dalej w las, czyli im więcej fps wyciągnie nasze GPU tym lepiej (płynniej). Powiedz mi, jaki budżet masz? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts