krakn 2 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 najprawdopodobnie będzie wymiana płyt z podstawkami 1155, Intel zmaścił coś w elektronice i na sterowniku dysków SATA mogą być błędy. Problem ma dotyczyć wszytkich płyt z 1155 oraz niektorych nowych Power MACów! na razie to mam info ze źródła nieformalnego z przed 2 dni, ale ten gościu raczej jaj by nie robił pracuje w firmie zbliżonej do Intela. W każdym bądz razie wstrzymajcie się z zakupem przez kilka dni! ja jestem własnie posiadaczem takiej płyty Cytuj Link to post Share on other sites
kopciuch 0 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Ale jaja! To prawda! http://pclab.pl/news44683.html Pomyśleć, że plułem sobie w brodę, że kupiłem w grudniu płytę i procesor na LGA1366 i nie poczekałem na Sandy Bridge. Ale kląłem na biednego Core i7 950. Teraz muszę go przeprosić Współczuję informatykom, którzy poskładali jakimś firmom serwery na tej platformie. Mają przesrane, jak wadliwe kontrolery SATA zrobią sieczkę na dysku pośród drogocennych danych. Cytuj Link to post Share on other sites
Ostrowin 30 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Ale numer, nie pamiętam żeby coś takiego miało miejsce w ostatnich kilku latach.Dobrze że przynajmniej za free wymieniają. Czyli jednak w kwietniu będzie niezły młyn jak pojawią się na nowo Intele i AMD bo nie wierzę że uwiną się z tym w ciągu 2 miechów. Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 u mnie chodzi sata na tym kontrolerze, na razie nic się nie dzieje złego ale juz zapusciłem kopiowanie, kurna prawie 2 x 2 TB do skopiowania A tak ładnie sobie pookładałem kable Cytuj Link to post Share on other sites
kopciuch 0 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Ale numer, nie pamiętam żeby coś takiego miało miejsce w ostatnich kilku latach.Dobrze że przynajmniej za free wymieniają. Czyli jednak w kwietniu będzie niezły młyn jak pojawią się na nowo Intele i AMD bo nie wierzę że uwiną się z tym w ciągu 2 miechów. Jeśli chodzi o wymianę za free to ja bym im tak do końca nie ufał. Może się okazać, że w ramach cwaniaczkowania zablokują w BIOSIE uwalony kontroler SATA i wyślą każdemu posiadaczowi trefnych płyt zewnętrzny kontroler Sata II na PCI Express i smycz firmową w ramach przeprosin Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 takie zacwaniakowanie mogło by się źle odbić na wartości akcji. z tego co widać zakomunikowano wymianę. zobaczymy Z tego co widzę sklep w którym kupiłem na razie nadal ma w ofercie i na stanie kilkadziesiąt rodzajów płyt. I nadal sprzedaje. no tak biznes się musi kręcić, i tak nie wszytscy będą wracać, mase ludzi nie bedzie o tym nawet wiedziało Cytuj Link to post Share on other sites
kopciuch 0 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 u mnie chodzi sata na tym kontrolerze, na razie nic się nie dzieje złego ale juz zapusciłem kopiowanie, kurna prawie 2 x 2 TB do skopiowania A tak ładnie sobie pookładałem kable Podepnij dyski pod porty Sata III, w artykule pisali, że tylko one są sprawne. A co z nowiusieńki notebookami na Sandy Bridge? Też do wymiany? Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 no na to wychodzi że wszytko co miało trafny zestaw musi iść do wymiany choć moze tak być że w laptopach itp już nie ma kontrolera 3GB tylko 6 a ten jest wolny od wady "Przyczyna problemu tkwi w jednej z warstw układu scalonego, która może zakłócać pracę kontrolera Serial ATA 3 Gb/s." problem też dotyczy Apple i pewnie wszystkich co robią kompy z tym rozwiązaniem Cytuj Link to post Share on other sites
kopciuch 0 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 I tak dobrze, że płyty te nie wybuchają ani nie ulegają samozapłonowi ;) O przepraszam... ulegają... przecież podobno jak za bardzo się procka podkręci to się styki w sockecie LGA 1155 jarają Cytuj Link to post Share on other sites
Ripper 0 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Najpierw to nauczcie się czytać zamiast siać panikę - TYLKO płyty wyprodukowane po 9 stycznia tego roku mogą mieć ten błąd Moja boska MSI P67A-GD55 ma na szczęście datę produkcji 11.2010r. i wszystko myka jak powinno, łoi każdego i7 poprzedniej generacji a z tych żałosnych procesorów AMD robi sieczkę totalną @ up - fanboy żałosnego AMD? Haha nic się nie jara a procek myka na 5 GHz robiąc totalną miazgę z całej reszty Cytuj Link to post Share on other sites
Ostrowin 30 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 @ up - fanboy żałosnego AMD? Haha nic się nie jara a procek myka na 5 GHz robiąc totalną miazgę z całej reszty Łoł, fanboy Intelowskich złodziei??? Kolejny troll się przypałętał. 5Ghz???a nie 50???Może się pomyliłeś, co tak słabo?? Cytuj Link to post Share on other sites
Ripper 0 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 @ up - fanboy żałosnego AMD? Haha nic się nie jara a procek myka na 5 GHz robiąc totalną miazgę z całej reszty Łoł, fanboy Intelowskich złodziei??? Kolejny troll się przypałętał. 5Ghz???a nie 50???Może się pomyliłeś, co tak słabo?? Słabo? Mój Intel robi twojemu i każdemu innemu phenomowi z cache jesień średniowiecza Wracaj lepiej, chłopcze klatkować sobie gry bo na tym twoim AMDku słabosilnym się nawet pograć komfortowo nie da Cytuj Link to post Share on other sites
kopciuch 0 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Najpierw to nauczcie się czytać zamiast siać panikę - TYLKO płyty wyprodukowane po 9 stycznia tego roku mogą mieć ten błąd Moja boska MSI P67A-GD55 ma na szczęście datę produkcji 11.2010r. i wszystko myka jak powinno, łoi każdego i7 poprzedniej generacji a z tych żałosnych procesorów AMD robi sieczkę totalną @ up - fanboy żałosnego AMD? Haha nic się nie jara a procek myka na 5 GHz robiąc totalną miazgę z całej reszty Z 6-rdzeniowego Core i7 990XE poprzedniej generacji podkręconego na 5GHz twój procek też robi sieczkę totalną? Bo coś mi się nie wydaje! A twoja płyta też może być uwalona tylko Intel takim naiwniaczkom jak ty wciska kity, żebyś cieszył się jak głupi do sera i nie rościł sobie praw do wymiany na nową darmową płytę, która na pewno będzie miała o wiele więcej błędów poprawionych oprócz tego nieszczęsnego Chipsetu: może dostanie lepszą sekcja zasilania, może będzie się mniej grzała?. Ale jak nie chcesz dostać nowej zabawki i wolisz starego żęcha to twój problmem więc ciesz się dalej. Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 sie widze robi tradycyjny OT napisałem tyle co dostałemw emailu 2 dni temu od kolegi z USA, a że jego email wyladował w spamie.. Nie wiedziałem o tym że dotyczy to tych płyt po 9 faktycznie The systems with the affected support chips have only been shipping since January 9th and the company believes that relatively few consumers are impacted by this issue, dobra teraz sprawdzę co ja mam bo ja oczekiwałem na dostawe prawie 2 tygodnie i wysłano z magazynu 17 stycznia Mogę sprawdzić date produkcji bez otwierania? Bios ? Cytuj Link to post Share on other sites
misiek66642 3 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 sory, ale mówisz o czymś za prawie 4 tysiące ! Cytuj Link to post Share on other sites
Volter 0 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Tutaj informacja na stronie intela: http://newsroom.intel.com/community/int ... g-solution Sporo tego, ale potwierdza się to co wyżej napisaliście, że dotyczy konkretnych modeli wyprodukowanych po 9.01. Jestem zainteresowany kupnem tego procka, więc czytam dalej, chociaż nie wszystko chyba dobrze rozumiem ! Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 u mnie chodzi sata na tym kontrolerze, na razie nic się nie dzieje złego ale juz zapusciłem kopiowanie, kurna prawie 2 x 2 TB do skopiowania A tak ładnie sobie pookładałem kable Podepnij dyski pod porty Sata III, w artykule pisali, że tylko one są sprawne. taa ale te sa tez zajete Cytuj Link to post Share on other sites
d i l 173 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Tutaj informacja na stronie intela: http://newsroom.intel.com/community/int ... g-solution Sporo tego, ale potwierdza się to co wyżej napisaliście, że dotyczy konkretnych modeli wyprodukowanych po 9.01. Ja może poliglotą nie jestem, ale w tym tekście nic nie pisze o PRODUKCJI DO 9.01 !!! Chodzi o dystrybucję, więc jasno wynika, że wszystkie chipy są tym dotknięte. Cytuj Link to post Share on other sites
Przem4S 4 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 "Jak donosi Intel, problem zidentyfikowano w produktach dostarczanych klientom po 9 stycznia 2011 roku (choć w wielu sklepach pojawiały się wcześniej)." Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 tak chpsety po 9 stycznia, jest szansa ze moja płyta dostarczona do mnie 18 stycznia a 17 trafiła na magazyn hurtowni jeszcze nie ma tej wady, mam nadzieje, bo w sumie chodzi OK The systems with the affected support chips have only been shipping since January 9th napisałem do Asusa, zobaczymy co odpowiedzą Cytuj Link to post Share on other sites
szymek2424 1 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 A jaka to wada i skąd wiesz że jakaś jest ? Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 A jaka to wada i skąd wiesz że jakaś jest ?przeczytaj o czym rozmawiamy od kilku godzin. skąd wiem, a no teraz to już od samego Intela Cytuj Link to post Share on other sites
kopciuch 0 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Ciekawe czy te płyty będą wymieniać na nowe czy będą po prostu przelutowywać chipsety na poprawioną wersję? Cytuj Link to post Share on other sites
Przem4S 4 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Nówki, proces jak to nazwałeś "przelutowywania" najzwyklej by im się nie opłacał, tylko wymiana trochę potrwa. Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Ciekawe czy te płyty będą wymieniać na nowe czy będą po prostu przelutowywać chipsety na poprawioną wersję?no tak to mogli robić 15 lat temu, nikt się nie będzie babrał, szybciej zrobią nową niż zabawa w przylutowywanie, linia produkcyjna zapierdziela jak samolocik, te pójdą na recykling :> zmielą odzyskają metale szlachetne i ciężkie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts