Kamil444 360 Napisano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 (edytowane) otóż po wyjściu z bf1 zauważyłem że wentyle co chwile ruszają i za chwile stają ustawione są na auto ale temp 56st a powinny być 41-43 czy to dlatego że gpu clock stoi na sztywno na 1556mhz a mem 4000mhz nie powinien spadać podczas idle? wcześniej było normalnie wentyle na 0rpm i niższe temp i raczej zegary spadały Edytowane 26 Grudnia 2016 przez Kamil444 Cytuj Link to post Share on other sites
DreamerDream 46 Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Masz w panelu nvdii ustawione w ustawienia 3D tryb zarządzania energią na optymalny? Coś ci działa w tle (gpu jest obciążone) czy tylko ma wysokie zegary? Jeśli gpu jest obciążone pomimo bycia na pulpicie powyłączaj programy (łącznie z shadowplay jeśli masz). Jeśli nie pomoże przeinstaluj sterowniki bądź sprawdź czy nie masz bit coin virusa Cytuj Link to post Share on other sites
Kamil444 360 Napisano 27 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 (edytowane) Masz w panelu nvdii ustawione w ustawienia 3D tryb zarządzania energią na optymalny? Coś ci działa w tle (gpu jest obciążone) czy tylko ma wysokie zegary? Jeśli gpu jest obciążone pomimo bycia na pulpicie powyłączaj programy (łącznie z shadowplay jeśli masz). Jeśli nie pomoże przeinstaluj sterowniki bądź sprawdź czy nie masz bit coin virusa przeinstalowałem najnowsze stery i problem znikł karta zrzuca takty a był tryb pref max wydajność,inne pytanie nie lepiej ustawić wiatraki manualnie?na auto np w gtV temp dochodzą do78 st ale wiatraki kręcą sie tylko na 50% przeinstalowałem najnowsze stery i problem znikł karta zrzuca takty a był tryb pref max wydajność,inne pytanie nie lepiej ustawić wiatraki manualnie?na auto np w gtV temp dochodzą do78 st ale wiatraki kręcą sie tylko na 50% jak ustawione są na auto i np w menu bf1 gpu ma 56stok dzieje sie to samo jak na filmiku Edytowane 27 Grudnia 2016 przez Kamil444 Cytuj Link to post Share on other sites
F0rfrey 810 Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Wentylatory szaleja poniewaz temperatura gpu jest na wysokosci progu ustalonego w biosie dla wybranego planu zasilania. U mnie przy zrownowazonym po wylaczeniu gry temperatura jeszcze dlugo trzyma sie na 50+. Dzieje sie tak dlatego, ze wentylatory zwalniaja do takiej predkosci, ze nie sa w stanie bardziej juz wychlodzic karty. W trybie pasywnym wychlodzenie karty do tych standardowych +/-40 w idle zajmuje sporo czasu. Najlepszy sposob to ustawic wlasna krzywa wentylatorow. Polecilbym potestowac rozne predkosci, sprawdzil temperatury dla poszczegolnych predkosci i wtedy ustalic maksymalna glosnosc z jaka jestes w stanie sie pogodzic przy temp 80st (w tym punkcie najczesciej wystepuje throttling dla serii 1000) z krzywa opadajaca do niskich badz zerowych obrotow. U siebie dla przykladu ustawilem 65% przy 80st opadajace do 30% dla temepratur w zakresie 0-55. Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 FanControl to najlepszy sposób.Moja ust 43% / 40° szybko spada do pasywki 34° Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts