Skocz do zawartości

Komputer ~5000 do pracy lub gier (bez nowości)

Recommended Posts

Witam serdecznie Forumowiczów

Nadarzyła się okazja wymienić zasłużony 5 letni sprzęt na nowy. Co obecnie posiadam:

- i5 2500k@3.4 GHz (kręcił się na 4.4 GHz)

- 8 GB Kingston HyperX Grey Series DIMM PC-1600 DDR3

- ASRock P67 Pro3 (B3) LGA1155

- GTX 570 MSI OC Power Edition Twin Froze III

- 1 TB Samsung SpinPoint F3

- OCZ 700W StealthXStream 2

Przejrzałem kilka postów odnośnie zestawów w podobnym przedziale cenowym. Ale do rzeczy.

• Zastosowanie komputera: symulacje komputerowe obciążające głównie procesor i ram, w przyszłości może fragmenty algorytmów w CUDA
  • Maksymalna kwota: 4000 - 5000 (jeżeli znaczny wzrost wydajność 5000+)
  • Kiedy zamierzam kupić komputer?: styczeń - luty 2017 (a może warto poczekać na nowe procesory Kaby?)
  • Których części potrzebuję: wszystkich
  • Czy będę podkręcać sprzęt?: w miarę potrzeb, wskazane by zestaw posiadał taką możliwość, jednak nie jestem maniakiem prędkości
  • Rozdzielczość mojego monitora i model: obecnie posiadam 2x FHX2300 jednakże jedno z kryteriów zestawu jest praca na 3x monitor
  • Specjalne wymagania: praca z minimum 3x monitor (dużo zmiennych w symulacjach do obserwowania)
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele): Brak
  • Własna propozycja zestawu :

Procesor: Intel Core i5-6600K /3.5GHz, 6MB, LGA 1151, BOX

Chłodzenie: SilentiumPC Fortis 3 HE1425

Płyta główna: MSI Z170A-G43 Plus /intel Z170, DDR4, LGA1151

Pamięć RAM: Corsair 16GB (2x8GB) 2400MHz CL14 Vengeance LPX

Dysk twardy: Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 x2

Karta graficzna: MSI GeForce GTX1060 Armor OC 3GB DDR5 192bit (1759/8008)

Nagrywarka DVD / BluRay: Liteon iHAS122 SATA (black)

Obudowa: Cooler Master Elite 430 okno (black)

Zasilacz: Corsair CX550M 550W 120mm Bronze Semi-Modularny

• Inne : Mówiąc o grach nie mam na myśli żadnych nowości lub przyszłych produkcji jednakże raz na jakiś czas lubię uruchomić jakąś grę dla zabicia czasu w rozdzielczości FullHD. Głownie jakieś MMO. Kluczowym parametrem jest praca na 3+ monitorach. Symulacje, uzupełnianie dokumentacji, jakiś film w tle. Oprogramowanie którego używam obciąża głównie wielowątkowo procesor. Spontaniczne obliczenia równoległe. Zaproponowany przez mnie zestaw wydaje się być rozsądny. Jednakże opinia ekspertów głównie w kwestii zgrania podzespołów oraz wydajności BEZCENNA. Jestem za zwiększeniem kosztów zestawu jedynie w przypadku znaczącego wzrostu wydajności. Poprzedni zestaw służył mi 5 lat przy zmiennej pracy OC/Normal.

Pozdrawiam

Wybrałem "MSI GeForce GTX1060 Armor OC 3GB" gdyż posiadała 2xHDMI ... zaraz sprawdzę wersje "1050".

Co do SSD. Moja obecna praca wymaga wielu symulacji z odczytem i uaktualnianiem danych na dysku. Do takiej pracy chyba SSD się nie nadają. Czy mówimy jedynie o dysku pod system ?