sfrdupluk 0 Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Witam wszystkich forumowiczów. Problem dotyczy laptopa rodziców, a jest to HP Pavilon g7. Kilka miesiecy temu zostala wylana na niego kawa, co poskutkowało czarną plamą na matrycy - ma ona około 3cm średnicy i znajduje się po prawej strony ekranu. Z tego co czytałem jedyną opcją naprawy jest wymiana całej matrycy, ale nie jest to laptop używany do pracy, a jedynie do przeglądania internetu, więc nie ma sensu inwestować w niego pieniędzy. Wpadłem na pomysł, żeby ustawić niestandardową rozdzielczość ekranu tak, aby plama była w obszarze nieużywanym. Jest jeden problem, otóż znalazłem w Panelu Sterowania Grafiki Intel możliwość ustawienia takiej rozdzielczosci jaką chcę, lecz niestety zawsze jest ona wyśrodkowana. Czy jest możliwość ustawienia ekranu tak, aby jego początek był od lewej strony i kończył się w odpowiednim miejscu tak aby plama była niewidoczna? Zrobiłem grafikę, która przedstawia mniej wiecej efekt który chciałbym osiągnąć. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt http://iv.pl/images/27512632862056707718.png Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Nie słyszałem jeszcze o takiej opcji. Ale za to możesz zmienić rozdzielczość na taką o innych proporcjach obrazu, np. jeśli monitor ma rozdzielczość 1366x768 to możesz dać 1024x768 i ustawić w sterownikach, aby obraz nie był skalowany (jeśli w sterownikach przeznaczonych do laptopów jest oczywiście taka możliwość). Cytuj Link to post Share on other sites
F0rfrey 810 Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Szukaj w intelowskim sterowniku czegos o sklaowaniu i pozycjonowaniu obrazu. Przedtem sobrym pomyslem bedzie update sterownika do ostatniej dostepnej wersji. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts