Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, założyłem tu temat, gdyż chciałbym się was zapytać o sprawę dotyczącą mojego routera. Otóż posiadam teraz funbox'a z orange, a moja siostra właśnie zamówiła sobie nowego laptopa. Głównie mi chodzi o to, czy gdy ona podłączy się do tego routera poprzez wifi to ping w grach ( głównie w cs'ie ) może mi sporo podskoczyć ? Jeśli tak to czy zakup nowego routera by to rozwiązał ? Jak tak to mam na niego budżet ok. 300 zł ( mogę jeszcze dorzucić te 50zł, jak będzie warto ).

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Witam, założyłem tu temat, gdyż chciałbym się was zapytać o sprawę dotyczącą mojego routera. Otóż posiadam teraz funbox'a z orange, a moja siostra właśnie zamówiła sobie nowego laptopa. Głównie mi chodzi o to, czy gdy ona podłączy się do tego routera poprzez wifi to ping w grach ( głównie w cs'ie ) może mi sporo podskoczyć ? Jeśli tak to czy zakup nowego routera by to rozwiązał ? Jak tak to mam na niego budżet ok. 300 zł ( mogę jeszcze dorzucić te 50zł, jak będzie warto ).

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Jaki kolwiek router nie podłączysz to gdy siostra zacznie katowac YouTuba czy inne rzeczy obciążające łącze ping ci podskoczy. Zawsze mozesz programowo jej ograniczyć internet wgrytwając jej program w tle i u siebie ten sam. (Nazwy nie pamietam). Ogólnie działą to na zasadzie, że gdy ty coś robisz w internecie dla przykłądu sciągasz coś i idzie z pełną predkością i druga osoba przez wifi cyz kabel też coś zacznie robić router dzieli predkość łącza, a co za tym idzie rosną pingi.

Jaka mas zpredkość internetu i jaki to internet: mobilny, neostrada, światłowód??

To czy router będzie dwupasmowy czy obecny funbox przy takim internecie może niewiele to zmieniać. Wąskim gardłem jest powolne łącze. Wysokie transfery wewnętrzne, jakie zapewniałby dwupasmowy router choćby 802.11AC nie zmienią nic pod tym względem. Uruchomienie byle filmiku na YT w FullHD dość intensywnie zaangażuje łącze i przez to pingi wzrosną na innym PC, tak obrazowo mówiąc.

Najskuteczniejszym rozwiązaniem byłaby zmiana łącza na coś szybszego. U siebie mam szczęście korzystać z takiego łącza

http://www.speedtest.net/result/5914371678.png

Problemów z wysokimi pingami brak niezależnie kto, jak korzysta z sieci.

• Popieram 1

Akurat popatrzyłem do umowy i widzę, że niedługo mi się już ona kończy. Więc chyba zrobię tak jak mówisz. Tylko pytanie z czego wziąć ten internet, dalej z orange czy z czegoś innego ? Mieszkam na wsi, więc światłowody odpadają, nwm też jaką prędkość by dało się u mnie max. osiągnąć. Co byś w moim przypadku wybrał ?

Wszystko zależy od lokalnej oferty. Niedawno ktoś pisał na forum dobreprogramy o zaoferowanej przez Orange ofercie 80Mbit za 80zł przy umowie 12mies. Czyli dość drogo jak na te parametry, dochodzi jeszcze 29,24zł za utrzymanie linii gdy nie mamy telefonu i internet jest po linii telefonicznej, nie po światełku. Orange oferuje możliwość sprawdzenia wstępnie szybkości na swojej stronie https://www.orange.pl/zamawiam-swiatlowod?

• Popieram 1

Jeśli mieszkasz na wsi to wątpie aby UPC było dostępne, ale dopytać możesz. Sprawdzałem na lokalizacjach gdzie na pewno nie mają usług i wyszukiwarka prawidłowo zwracała niedostępność.

UKE oferuje wyszukiwarkę usług szerokopasmowych http://uke.gov.pl/wyszukiwarka/ Możesz podać swój adres i sprawdzić czy przypadkiem nie masz dostępu do światłowodów. Przy miedzi możliwości się najpewniej zamykają na Orange.