Skocz do zawartości

Komputer do pracy + gry

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : mało wymagająca praca biurowa(word, excel, wf-mag, programy do fakturowania), czasami gry ale bez parcia na detale.

• Maksymalna kwota : 2000 zł +/- 200 zł

Kiedy zamierzam kupić komputer? : Nie spieszy mi się.

Których części potrzebuję : Buda ze wszystkim w środku.

Czy będę podkręcać sprzęt? : Nie.

Rozdzielczość mojego monitora i model : Na razie poczciwy flatron 19" 1440x900 ale pewnie też coś wpadnie FHD.

Specjalne wymagania : Niezawodność ze względu na przechowywane dane

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) :

Własna propozycja zestawu : Brak, nie znam się kompletnie.

Inne : Gdyby w tej cenie była jeszcze karta wifi to byłoby miło.

Witam, 

potrzebuję złożyć komputer j/w. Komputer typowo pod biuro (wystawianie faktur, prowadzenie stanów magazynowych itd.) + jakby gry chodziły nawet na trochę niższych detalach to byłoby fajnie na zabicie czasu.

Dysk wystarczyłby 256 GB i zastanawiam się nad samym SSD choć to nie jest konieczność i może być większa talerzówka.

Z kompem się nie spieszę, więc jeśli jest opcja, że w okolicach np. stycznia/lutego ceny spadną to mogę poczekać.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Edytowane przez Shaq3134
  • 4 tygodnie później...

1 x  MSI H110M PRO-VD /intel H110, DDR4, LGA1151/ 1 x  Intel Core i3-6100 /3.7GHz, 3MB, LGA 1151, BOX/ 1 x  SilentiumPC Brutus Q30 USB 3.0 (mini ITX) 1 x  Chieftec iArena GPA-450S8 450W 120mm 1 x  GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s) MLC 1 x  Corsair 8GB 2133MHz CL15 ValueSelect 1 x  ZOTAC GeForce GTX1050 2GB DDR5 128bit (1455/7000)

2249 zł +  Kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

2 rdzenie / 4 wątki + 8 GB DDR4. SSD na MLC. Całość zamknięta w małej obudowie. Jeżeli chodzi o gry, to z GTX 1050 pograsz nawet w nowy tytuły na dobrych detalach. Nie wiem jednak czy aż tyle potrzebujesz. Można pomyśleć o dopłacie 4 rdzeniowego i o jechaniu na iGPU. Niemniej i3 spokojnie sobie poradzi w takim zastosowaniu. W ten sposób masz uniwersalny komp do pracy jak i do grania. Prędzej zabraknie Ci wydajności w grach. 

Gdyby wrzucić 4 rdzenie + gorsza grafa to co byś polecił?

Nie poleciłbym takiego rozwiązania w takim budżecie. Dasz 300 zł do i5, to zostanie  250 zł na GPU. Nie. 

Nie jest tak, że MLC są mniej trwałe niż SLC?

Jest właśnie na odwrót.  

Ok to zamawiam za Twoją radą taki zestawik ;) Wielkie dzięki za pomoc i poświęcony czas.

Edit:

Potrzebuję jeszcze wrzucić tam napęd optyczny.

kajtek. pomógłbyś jeszcze z kwestią napędu? W tę obudowę jak dobrze widzę nie ma opcji montażu a nie wiem czy wystarczy tylko inna obudowa czy trzeba też brać inne bebechy.

Z góry dziękuję

Edytowane przez Shaq3134