mateuszch1946 0 Napisano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Witam, chcę zakupić laptop ASUS ZenBook Pro UX501VW, chciałbym się dowiedzieć czy to dobry wybór jeśli chodzi o sprzęt dla grafika komputerowego do pracy w różnorakim środowisku graficznym. 1) Kwota przeznaczona na zakup: do 7000 pln 2) Rozmiar ekranu: min. 15 cali (FullHD lub 4K, wolałbym to drugie) 3) Główne zastosowanie: Grafik (Praca ze zdjęciami, grafikami, modelami 3D) 4) Miejsce użytkowania: Praktycznie wszędzie 5) Wymagania specjalne: - dysk SSD 512GB - procesor Intel (i5/i7) - matryca IPS - min. 16GB RAM - wytrzymała bateria 6) Osobiste preferencje (mile widziane): - wyglądem przypominający MacBook’a Pro - srebrny kolor (space grey) 7) System operacyjny: Windows 10 lub bez żadnego oprogramowania 8) Laptop nowy 9) Własna propozycja: http://www.x-kom.pl/p/332112-ultrabook-156-asus-zenbook-ux501vw-i7-6700hq-16gb-512ssd-win10-uhd.html Edytowane 18 Grudnia 2016 przez jacekgothic Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Popatrz przede wszystkim na laptopa z możliwością podpięcia stacji dokującej, tylko nie takiej ubogiej przez USB Port. Ja w domu przy amatorskich zastosowaniach jak internet lub Skype nie potrafię bez tego żyć. Nie wiem czy do tego asusa się da podłączyć czy nie. Srebrny kolor lub jego brak, to najmniej istotna cecha wpływająca na komfort pracy. Inna istotna cecha to możliwość obsługi dwóch dysków. Jeden SSD na system, drugi na dane. No chyba, że chcesz od razu jeden większy 250-512 SSD na system i dane. Dwa dyski to też komfort jeśli chodzi o kopie danych. Nie musisz się martwić backupowaniem na dysk USB. Wszystko można ładnie zautomatyzować tak, żeby proces archiwizacji był transparentny dla użytkownika. Asus wygląda na bardzo smukłego. Upewnij się ze nie będzie problemów z temperatura. Srebrny Mac Book Pro 2016, mimo że jest srebrny, właśnie ma z tym problemy Przy takim budżecie masz już całkiem spore możliwości. Da się kupi porządny laptop + stacje dokująca i dobry monitor. Cytuj Link to post Share on other sites
mateuszch1946 0 Napisano 18 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Myślę, że do tego laptopa na spokojnie znajdzie się stacja dokująca, którą będzie podpinana przez USB Typu-C. Jeśli chodzi o dodatkowy dysk nigdzie nie doszukałem się informacji o możliwości dołożenia kolejnego dysku, lecz nie powinno być to problemem, ponieważ posiadam dysk w „chmurzę” co jest dość dużym udogodnieniem, mimo wszystko nie miałbym problemu z zapisywaniem danych na dysk zewnętrzny, a ten który byłby w Asusie traktowałbym jako na pliki, którymi zajmuję się w obecnej chwili. Temperatury i jego grzanie też nie powinno być problemem, z tego co wyszukałem w Internecie dowiedziałem się, że ten Asus na pełnych obrotach grzeje się do ok. 45°C. Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Port USB z czasem się zużywa. Wytrzyma ileśtam wpięć i wypięć. Po paru tysiącach przestaje kontaktować. Lepiej wybrać laptopa z dedykowanym złączem dla stacji dokującej niż półśrodek w postaci stacji z USB. Stacje USB to teki półśrodek dla ubogich. 1 port HDMI, i D-sub i jakiś USB, Złącze stacji dokującej jest znacznie solidniejsze, często też są jakieś elementy pozycjonujące laptopa w stosunku do stacji. Takie jest moje zdanie. Mam użytkowników pracujących z podpisami elektronicznymi, którzy non stop wpinają i wypinają czytniki kart z komputerów. Potem narzekają że im komputer nie widzi karty . Nie wierzę w tak niską temperaturę. Laptopy w Idle osiągają 40-45 stopni, pod obciążeniem 80. Sprawdź to dokładnie. Tym bardziej, że ten ma CPU 4-ro dzdzeniowe i Nvidię 960. Może tyle ma obudowa, ale na pewno nie CPU i GPU. Cytuj Link to post Share on other sites
mateuszch1946 0 Napisano 18 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Myślę, że jednak stacja dokująca nie jest najważniejszym elementem, jeśli chodzi o wybór laptopa, jak już powinno się to odbywać na odwrót. Zostały one skonstruowane tak, a nie inaczej i raczej wytrzymają tą ilość wpięć i wypięć. Chodzi mi głównie o to, żeby się sprawdzał jako sprzęt dla grafika, który mogę używać poza domem, a stacja dokująca raczej do tego mi nie jest potrzebna. Co do temperatur, to tak chodziło o obudowę, a nie o podzespoły. Z recenzji oraz opinii jakie oglądałem i czytałem, nikt nie skarżył się na przegrzewanie, czy też zbyt wysokie temperatury. Cytuj Link to post Share on other sites
Sparda 0 Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 A sprawdzałem u Zielonych Clevo z gtx1070? Brak argumentacji. Wyłącz podpis. // _Skipper_ Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts