Skocz do zawartości

Bardzo sporadyczny błąd 0x000000e

Recommended Posts

Witam.

Od jakiegoś czasu (miesiąca-półtora) sporadycznie w losowych momentach wyskakuje mi bluescreen z tym błędem. Obecny komputer mam już ponad rok czasu, błąd zaczął pojawiać się od niedawna. Wyskakuje raz na 1-2 tygodnie więc nie jest uciążliwy, tym bardziej że restart pomaga. Mimo wszystko trochę się martwię że może się przerodzić w coś gorszego, więc wolę dmuchać na zimno. 

Korzystam z windowsa 10, jest zainstalowany na dysku SSD crucial MX 100 256GB wersja. Wszystko jest poaktualizowane do najnowszych wersji (firmware dysku, BIOS). Nie mam pomysłu co może być przyczyną problemu.

Po kodzie błędu mozna wywnioskowac ze prawdopodobnie jest problem z dyskiem albo sektorem rozruchowym dysku.

Sciagnij program HDTune i wklej screena z zakladki "Health" oraz zakladki "Error scan" (koniecznie z ODZNACZONĄ opcja "Quick scan" - skanowanie bedzie powolniejsze ale za to dokladniejsze i moze troche potrwac).

Przy uruchamianiu komputera wszystko jest w porzadku ? 

Zajrzyj jeszcze do podgladu zdarzen i zobacz jakie tam sie pojawiaja bledy albo zdarzenia krytyczne.

Tak, przy uruchamianiu komputera wszystko chodzi dobrze, brak jakichkolwiek objawów. Jak mówiłem, błąd jest sporadyczny i nic go nie zwiastuje. Pojawia się nagle bez ostrzeżenia.

http://vpx.pl/i/2016/12/19/265607765e4ea9218a646586d9ab3cd7.pnghttp://vpx.pl/i/2016/12/19/f2473e52cfd82b129f052bd6d7ab05a8.png

Edytowane przez carl22

Wymieniłem kabel SATA w SSD i dodatkowo zamieniłem z HDD miejscami wejścia SATA.

http://vpx.pl/i/2016/12/25/b8b2cf4ddbe2d8396c3f9f84ca1c7443.png

Mimo że nie ma żadnego zaznaczenia, to nadal jest tam informacja o C7 interface CRC error, ale w status ma "ok", wiec chyba jest w porządku.

Ale HDD będzie mi teraz wyskakiwał. Nie jest to problem, bo po prostu zamienie go z napędem optycznym któego używam raz na ruski rok, więc anwet jak mi dwa razy w miesiącu napęd wyskoczy to tego nie zauważę i tak. Ale mimo wszystko, wejście sata jedno jest uszkodzone. Nie wiem czy jest sens bawić w wysyłanie płyty na gwarancje dla jednego wejścia (które potencjalnie może okazać się przydatne w przyszłości) tym bardziej że jej demontaż oznacza wywalenie wszystkiego z kompa.

Edytowane przez carl22

Jesli rzeczywiscie byl winien kabel SATA albo złącze na plycie glownej to parametr C7 bedzie nadal zawieral bledy w statystykach SMART w tym Crucialu (pomimo ze przepiales dysk do innego sprawnego gniazda i wymieniles kabel).

Zaobserwuj czy ten parametr C7 bedzie rosnął w dysku SSD w stosunku do screena wklejonego tutaj na forum - ostatnia wartosc wynosi 272.

Niekoniecznie 1 wejscie SATA na plycie jest uszkodzone, moze po prostu kabel byl wadliwy i to wszystko.Musisz poobserwowac zarowno parametry SMART dysku SSD jak i tego HDD i zobaczyc czy te bluescreeny beda sie nadal pojawiac.

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Witam.

Mam teraz nowy problem. Ponieważ może być on bezpośrednio związany z tym, postanowiłem nie tworzyć nowego tematu. 

Od dwóch dni, przy peirwszym uruchomieniu komputer po prostu zamiera. Tzn. pojawia się pierwszy obraz na monitorze (informacja o producencie płyty głównej etc.) i nic się nie dzieje. Dopiero restart pomaga uruchomić komputer poprawnie. 

Najgorsze jest to, że jest tak teraz cały czas. Za każdym razem gdy uruchamiam komputer, muszę wykonać restart drugim przyciskiem by mógł się normalnie uruchomić. 

Co do bluecsreena którego opisywałem w tym temacie, na razie mi nie wyskakuje. Ale co raz bardziej mam podejrzenia, że problemem może być dysk. No chyba że ten problem jest czyms zupełnie innym, dlatego pisze, bo nie wiem gdzie mam się z tym udać. Komputer zaczyna być co raz bardziej problematyczny.

Dziś miałem sytuację gdzie musiałem dwa razy zrobić reset by włączyć komputer.....Boje się, że pewnego dnia komp w ogóle nie wstanie. Może powinienem skopiować system na HDD? 

Taka ciekawostka: HD tune nie chce mi się uruchomić, po prostu nic się nie dzieje po odpaleniu., nie ma go nawet w procesach. Zauwązyłem nawet spore spowolnienie w działaniu komputera tzn. czasami gdy coś włączam, to zaczyna się na chwile zwiecha. Nie wiesza się cały komputer, ale np. folder czy wyszukiwarka w systemie. A to wszystko na SSD się dzieje. 

Edytowane przez carl22