Skocz do zawartości

i5-2400 vs AMD FX 6100

Recommended Posts

Który procesor lepszy? Głównie do CS:GO i GTA V

w cs go i5 miażdży każdego Fx-a (wydajność jednego wątku dużo lepsza, a to w tej grze sie baardzo liczy), w gta5 może nie miażdzy ale jest dużo lepiej niż na fx6100 (miałem wydajniejszego PII x4 od tego fx6100 i po zmianie na i5 2500k nawet bez OC w gta5 zyskałem sporo klatek)

Edytowane przez k0chan

Z wydajności wynika że intel jest znacznie wydajniejszym procesorem więc wynik w GTA jest oczywisty. Sam posiadam takiego intela od miesiąca i powiem Ci że w porównaniu do wcześniejszego i3 2120 jest wielka przepaść w wydajności. Ale są tytuły jak Fifa 17 czy wiele innych gier z którymi i3 jak i to AMD sobie poradzi. Napiszę Ci tak co do gry GTA V, i3 działa bardzo dobrze, z i5 giera zapierd... AMD dawno nie miałem styczności z tymi procesorami to się nie wypowiem bo nie chcę Cię wprowadzać w błąd, ale z doświadczenia co do gier to nie AMD-ki ( kiedyś były super ale to już wieki mineły ).

Edytowane przez daniel40

Paaanie ja to miałem FX 8350 kilka lat temu i powiem, że okropnie żałowałem tego wyboru. Ostatnio kupiłem kompa z i5-2500 na pokładzie i powiem Ci, że różnica jest masakryczna. Dużo lepiej sobie radzi w grach a do tego ma dużo większą kulturę pracy :)

Ja zmieniałem FX-8320 na 6600k, a przed tym jeszcze porównałem go sobie z 2500k. Ja... pierniczę. 2500k po OC był szybszy w aplikacjach wykorzystujących wiele wątków od tego szrota (na 4,3ghz) zwanego FXem, a przepaść pomiędzy 6600k a 8320 jest jeszcze większa.

Nie warto pakować się w platformę AMD jeśli chodzi o wydajność w grach. Wiem że intele są drogie i może przeginają z ceną ale po kiego miałbym kupować takiego AMD-ka skoro w tej samej wydajności intel sprzedaje swoje i3-ki. Które niejednokrotnie są wydajniejsze od procków AMD. To jest przykre i smutne za razem bo pamiętam jak 3 lata temu płaciłem za i5 650 zł a teraz gdzie intel jest jeba... panem wydajności ciągnie od nas graczy.

A jeszcze jedno !!! Bo w sumie firma zwana Intel moim zdaniem wali w hu... sprzedaje te same procki każda nowa architektura wnosi do wydajności tyle co nic i zmieniają sokety aby co 2 lata trzeba było wymieniać prawie całą platformę, ( zapomniałem dodają wydajniejsze grafiki w swoich procesorach ale jaki gracz z nich korzysta ). Kto się podpisze pod moją racją ?

I sorki autorze postu że tu się wyżalam ale jakoś mnie tchnoł ten odwieczny ból jaki majstruje intel. Może zamienię swojeg i5 2400 na Skylake za 5 lat ale to już inna bajka

Edytowane przez daniel40
  • Popieram 2

przedaje te same procki każda nowa architektura wnosi do wydajności tyle co nic i zmieniają sokety aby co 2 lata trzeba było wymieniać prawie całą platformę

Ale przynajmniej sprzedaje nowe procesory z nową architekturą. Kupując nowego FX'a w 2016 roku kupujesz procesor z architekturą roku 2012. Cztery lata to przepaść w tej branży, nie ma się więc co dziwić że "8 rdzeni" od AMD jest cenowym i wydajnościowym odpowiednikiem współczesnego i3.

• Popieram 1

Tu akurat bym się nie zgodził. Co jak co ale procesory jakoś szybko się nie starzeją i 4 lata to nie jakaś przepaść. Ponad 4 lata temu wyszedł Ivy, który w połączeniu w dobra grafikę pozwala na komfortową grę we wszystko.Powiedział bym nawet, że w procesorach jest zastój(5-7% co roku większa wydajność), pewnie to celowe działanie, spowodowane brakiem konkurencji, więc może "zen" wprowadzi jakiś powiew świeżości.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

tyle że fenio te FX-y dopiero teraz zaczynają pokazywać pazurki w dx12 i win10, przez lata architektura była olewana przez producentów gier (oprócz Cryteka , gdzie w C3 fxy przeganiają kręcone intele, no i DICE, które potrafiło w serii BF ujarzmić architekturę modułową FXów)

skoro Crytek potrafił w tak wymagającej grze wykorzystać ich architekturę, to zakładam sie , ze i inni producenci by mogli, więc albo szli na łatwiznę i gry pisali olewając, że cpu od amd mają trochę inną arch, albo ktoś coś smarował po cichu ;) (hehe teorie spiskowe ) żeby na intelach chodziło lepiej