Skocz do zawartości

Gigabyte Radeon RX 470 G1 Gaming. Proszę o opinie

Recommended Posts

Osobiście -wysyłkowo- bym zaryzykował , ew. odstąpisz od umowy i zwrócisz jak coś będzie nie tak .

Polecić też mogę XFX , ale mój model leci max. ok 1300 na rdzeniu ( tylko 1 wtyk dodatkowego zasilania 6 PIN ) , najlepszą wydajność ma w okolicy 1280/7800 przy 1081/1000 m[V] napięcia ( tyle co fabryka ustawiła ). Wentylator trzeba zbalansować ręcznie by było w miarę cicho, do 60 stopni jest pasywny - wykonanie dobre , backplate ... Widzę , że XFX RX 470 Black Edition- jest jeszcze lepszy ;)

Edytowane przez GergG

Coś mnie się nie podobają te przeceny, wyłącznie na Gigabyte - dziwne. Już sam nwm czy czekać, czy dopłacać do innego modelu.

W zeszły tygodniu "wyjątkowo" były RX 470 Gaming X w Koputroniku po 920 zł, nawet się nie zastanawiałem bo jeszcze Hitmana dokładają. Dolar tak pikuje do góry że za 1-2 tygodnie może być 1000 zł atrakcyjną ceną.

Witam
Czytam ten wątek z zaciekawieniem bo sam rozważam w tej chwili zakup tego Gigabyte Radeon RX 470 G1 Gaming 4GB 
http://www.x-kom.pl/l/gigabyte-radeon-gaming

mam jednak obawy po obejrzeniu kilku testów głównie o mocne grzanie tej karty
Tutaj znalazłem taką alternatywę - Power Color Red Dragon Radeon
https://www.morele.net/karta-graficzna-power-color-red-dragon-radeon-rx-470-4gb-gddr5-dl-dvi-d-hdmi-displayport-x3-axrx470-4gbd5-3dhdv2-oc-1087951/
Cena jest analogiczna czy ten PowerColor nie będzie lepszym wyborem ?
Widzicie jakieś różnice między nimi których ja nie dostrzegam ?

Gigabyte Radeon RX 470 4GB GAMING G1 z grą HITMAN i myszką Gigabyte M7 Thor za 899zł. Czyli wychodzi karta za mniej więcej 750zł. Brać? Niech ktoś napisze co jest nie tak z tą kartą.

Tylko taka promocja to w Komputroniku chyba tylko. Zresztą nawet bym się nie zastanawiał bo zaraz się okaże że myszek już nie ma.

Bez tych dodatków nie zwróci karty gdyby się okazało że coś tam nie gra. U mnie problem był odczuwalny dopiero po kilkunastu dniach. Dobrze że x-kom dawał 30dni na zwrot.

Poza tym widać że te karty leżą u dystrybutora. Jak promocja na rx 470 to przeważnie gigabyte. Najbardziej chwalone msi i xfx są najmocniej wycenione.

Zapowiadana na topową konstrukcję g1 okazuję nie do końca udaną.

Obecnie do RX-ów trafiają coraz lepsze rdzenie

Bzdura, gdyby to była prawda to ludzie pozywaliby AMD za dostarczenie wadliwego produktu i domagali się wymiany rx na te z "nowym, lepszym rdzeniem".

Dolar tak pikuje do góry

Jak można pikować do góry ? Zastanów się co ty za brednie tutaj wypisujesz.

Tutaj znalazłem taką alternatywę - Power Color Red Dragon Radeon

Zastanawiałem się przez moment nad poleceniem tego modelu. Opinie są mieszane. Jednak najwięcej jest tych "negatywnych" czyli że karta jest gorąca i głośna. Wiąże się to z tym że karta ma pojedynczy wentylator.

Lepiej dopłacić do msi i xfx lub szukać ich w promocji. Ewentualnie zakupić lekko używaną na prawie pełnej gwarancji z dużego sklepu.

słuchaj się takich ludzi jak funkie, dzięki właśnie takim, na allegro są ceny z kosmosu, bo Janusze naczytają sie takich bzdur i jak mają karty innych firm, to górują ceny (szczególnie dobrze to widać na gtx-ach 960 ze swoimi chorymi cenami za używki)

• Popieram 1

Bez tych dodatków nie zwróci karty gdyby się okazało że coś tam nie gra. U mnie problem był odczuwalny dopiero po kilkunastu dniach. Dobrze że x-kom dawał 30dni na zwrot.

Nie masz żadnej pewności czy jakikolwiek problem będzie więc  w zasadzie spekulujesz. Z kilku użytkowników tej karty którzy pisali na forach żaden nie narzekał:

Poza tym widać że te karty leżą u dystrybutora. Jak promocja na rx 470 to przeważnie gigabyte. Najbardziej chwalone msi i xfx są najmocniej wycenione.

Bzdura. 2 tygodnie temu była promocja na karty MSI gdzie Gaming X kupiłem za 920 zł + Hitman i  była to najniższa cena w całej Europie. Też uważasz że zalegały u dystrybutora choć czekałem prawie 2 tygodnie, bo na magazynach nie było ?

Bzdura, gdyby to była prawda to ludzie pozywaliby AMD za dostarczenie wadliwego produktu i domagali się wymiany rx na te z "nowym, lepszym rdzeniem".

Jak nie wiesz o czym piszesz to lepiej nie pisz wcale. Rdzeń ma spełniać określone normy i warunki w których pracuje, a jeśli spełnia je lepiej nikt z tym do sądu nie pójdzie bo z właściwie z czym skoro przyjętych nie łamie :?:

Jak można pikować do góry ? Zastanów się co ty za brednie tutaj wypisujesz.

Słyszałeś o czymś takim jak przenośnia/metafora ? Jak nie to proponuję kontakt z polonistą/tką.

Lepiej dopłacić do msi i xfx lub szukać ich w promocji.

Lepiej ale nie ma obecnie promocji więc co dalej ? I tak nie ma pewności że nie trafisz na trefna sztukę, a ostatnio pisał tu użytkownik który jak raz trafił babola od MSI.

Ewentualnie zakupić lekko używaną na prawie pełnej gwarancji z dużego sklepu.

Musiałby się mocno w głowę walnąć by liczyć na to że ktoś sprzedaje prawie nową kartę i to dobrą sztukę. Prawdopodobieństwo że jest słaba jest kolosalne.

Czyli nawet za te 700zł nie warto wdg ciebie?

Jasne że warto. Lepszej okazji na polskim rynku od premiery RX 470 nie było. Pamiętaj jak zamówisz przez internet masz 14 dni na zwrot bez podania przyczyny więc co Ci szkodzi zaryzykować i samemu ocenić, a nie opierać się na opinii jednego zawiedzionego użytkownika. Komputronik ma tak gęstą sieć sklepów stacjonarnych że na pewno w Twojej okolicy jakiś jest i w razie czego ze zwrotem nie będzie problemu.

• Popieram 1

Ja miałem radeon rx 470 gamin g1 od Gigabyte. Teraz moja opinia, karta bardzo głośna czasami po prostu wiatraczki obracały się  co jakiś czas, ale to było dla mnie bardzo irytujące. Piszczące cewki ( wiem mogła być wadliwa sztuka). Temp 50 może więcej przy pulpicie. Podczas gry 81/83. A ta msi  miałem 74/75 dla porównania. Ogólnie nie polecam tej karty lepiej dopłacić do innych modeli.

Edytowane przez krzyhox

700 za tego rx to bardzo dobra cena. W tym momencie chyba najlepszy stosunek cena wydajność. Jeżeli będzie coś nie tak to oddasz do 14 dni i tyle. Czy warto dopłacać prawie 300zl do lepszej 470? Moim zdaniem nie, bo poniżej 700zl kupisz cichą, chłodną, pobierającą mniej energii 1050ti (rzecz jasna też wolnojszą).

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Nie masz żadnej pewności czy jakikolwiek problem będzie więc w zasadzie spekulujesz. Z kilku użytkowników tej karty którzy pisali na forach żaden nie narzekał:

Miałem, testowałem i odradzam a ty ciągle swoje i uparcie jak osioł.

Większość zamieszcza opinie zaraz po otwarciu pudełka, będąc jeszcze w euforii po zakupie lub nie chcą się przyznać że wydali kilkaset złotych i coś im się nie podoba.

Nie wiem czyja opinia jest bardziej wiarygodna. Karta którą ktoś posiadał i testował czy ten któremu się tylko wydaje. Sam nie wdaję się w dyskusje z kimś na temat karty którą on posiada. Jest to przejaw jawnej ignorancji.

Bzdura. 2 tygodnie temu była promocja na karty MSI gdzie Gaming X kupiłem za 920 zł + Hitman i była to najniższa cena w całej Europie. Też uważasz że zalegały u dystrybutora choć czekałem prawie 2 tygodnie, bo na magazynach nie było ?

Prawdopodobnie posiadali kilka sztuk ze zwrotów.

Tak czy inaczej, ceny G1 gaming są bardzo niskie a dodają jeszcze do nich myszki i gry. Coś nie tak.

Słyszałeś o czymś takim jak przenośnia/metafora ? Jak nie to proponuję kontakt z polonistą/tką.

No tak, przecież to miałeś na myśli. Dobrze że poziomem pikujesz do góry w porównaniu np do mnie i reszty forum.

Lepiej ale nie ma obecnie promocji więc co dalej ? I tak nie ma pewności że nie trafisz na trefna sztukę, a ostatnio pisał tu użytkownik który jak raz trafił babola od MSI.

Nie ma czyli nie będzie? Zawsze możesz trafić nawet sztukę gdzie nie ma wentylatorów. Ja pisze o wadzie fabrycznej w G1.

Musiałby się mocno w głowę walnąć by liczyć na to że ktoś sprzedaje prawie nową kartę i to dobrą sztukę. Prawdopodobieństwo że jest słaba jest kolosalne.

Tak zwłaszcza że ma możliwość np sprawdzić kartę osobiście (jeśli np oferta jest z tego samego miasta). Poza tym zawsze można zapytać sprzedawce o daną sztukę. Przy nowej to będzie zawsze loteria.

Jasne że warto. Lepszej okazji na polskim rynku od premiery RX 470

Cena po odjęciu wartości samych dodatków jest zachęcająca. Jednak należy pamiętać że jeśli kod do gry wykorzystamy, to już nie będzie możliwości zwrotu. W przeciwnym razie Janusze biznesu ukręcili by na tym niezły interes. W najlepszym wypadku sklep przyjmie kartę za potrąceniem kwoty gadżetu.

a nie opierać się na opinii jednego zawiedzionego użytkownika.

Ogólnie nie polecam tej karty lepiej dopłacić do innych modeli.

Faktycznie, tylko jeden użytkownik. W tym temacie masz dwie takie same opinie na temat G1 gaming.

Przykładowe opinie z newegg:

Other Thoughts: Would never in my life recommend this card keep searching price is too good to be true

The only thing that is off with the card is the temperature. It's running very hot on idle and that doesn't seem right. I have an XFX RX 480 (reference card) on another build and even with the blower style fan, it's not running that hot on idle. I'll update

Może najwyższy czas przyznać że możesz nie mieć racji?

Ja może dodam, że promocja na mysz w komputronik trwa do 18.12 (czyli do dzisiaj),
kod na Hitman: Final Episode (cokolwiek to jest...cała gra ze wszystkimi epizodami czy tylko ostatni epizod?) można odebrać na stronie kody.komputronik.pl do dnia 22.02.2017 po zarejestrowaniu produktu.

Proponuję rejestrację produktu zostawić sobie na po okresie zwrotu, czyli wtedy, kiedy będzie się już pewnym że karta zostanie na stałe.

Edytowane przez ReznoR

Tak czytam Waszą dyskusje ponieważ sam rozglądam się za jakaś grafiką w przystępnej cenie......

Byłem praktycznie zdecydowany na G1, ale zależy mi na ciszy mojego PC......

Mówicie tutaj o dokładce do Msi Gaming, jednak w tym przypadku powstaje pytanie, czy nie lepiej dopłacić do Rx480?