Kaboom 0 Napisano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Witam! Składam nowy komputer i wybór padł na kartę GeForce GTX 1060 6GB. Tylko, że ceny tych kart są od praktycznie 1200zł do 1600zł. Gdzie taktowanie pamięci i rdzenia to jest różnica ok 5%. Czym te karty się właściwie różnią (oprócz oczywistego czyli producenta)? Jest sens dopłacania dla tych kilku procent? Oraz która karta jest najbardziej polecana? Z góry dziękuje za odpowiedź Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
EseY 216 Napisano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Różnią się zastosowanym chłodzeniem. Cytuj Link to post Share on other sites
hajper 743 Napisano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Głównie chłodzeniem (i w niektórych modelach trybem pasywnym, gdzie wentylatory w ogóle nie pracują). Pewnie dojdzie też wyposażenie pudełka. Bo z podkręcaniem to loteria. Cytuj Link to post Share on other sites
Kaboom 0 Napisano 13 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Skoro karty w większości różnią się chłodzeniem co rozumiem za tym idzie kulturą pracy. Zależy mi na karcie, która przy wyższym obciążeniu grach czy oprogramowaniu projektowym nie będzie uciążliwie hałaśliwa, ale oczywiście nie chciałbym wydać bez sensownie większej kwoty. Troszkę poczytałem i podobno MSI posiada w miarę dobry system chłodzenia. Czy kartam MSI Ge Force GTX 1060 ARMOR OC V1 6GB byłaby odpowiednia czy lepiej wybrać coś innej firmy może droższego. Patrzę także przyszłościowo i chciałbym by ze 2-3 lata ta karta posłużyła. Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Kultura pracy, oraz temperatury. Armor OC V1 to taki okrojony Gaming, brak backplate, chłodzenia pamięci i sekcji ale za to posiada system pół pasywny. Jak kupiłem Gigabyte Xtreme, brak plomb na chłodzeniu można aplikować pastę najlepszą jaka jest, RGB, backplate, oraz dodatkowy rok gwarancji po rejestracji z czym masz 4 lata no i duże OC po wyjęciu z pudła. Na morele chodzi po 1449 czyli jak za darmo.https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1060-xtreme-gaming-6gb-gddr5-192-bit-dvi-hdmi-3x-dp-box-gv-n1060xtreme-6gd-974943/ Cytuj Link to post Share on other sites
Kamil444 360 Napisano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 rozważ też Zotaca amp https://www.morele.net/karta-graficzna-zotac-geforce-gtx-1060-amp-6gb-gddr5-192-bit-3xdp-hdmi-dvi-box-zt-p10600b-10m-1003488/ mam i jest ok półpasywne chłodzenie nie ma backplate no ale podobno w gigusiach potrafi backplate strzelać pod wpływem temp i cena miarę karta jest praktycznie nie słyszalna tylko temp w grach to ok 76 st Cytuj Link to post Share on other sites
ramzesx 163 Napisano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Ja dziś odebrałem Armor OC V1 i świetne temperatury, cichy i wydajny. Brak backplate mi nie przeszkadza Cytuj Link to post Share on other sites
Kaboom 0 Napisano 13 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Ile ludzi tyle opini jak widzę. Dziękuję wam bardzo za odpowiedzi, dowiedziałem się troszkę więcej i teraz tylko zdecydować co mi bardziej będzie potrzebne. Cytuj Link to post Share on other sites
jessi92 0 Napisano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Bardzo dobra karta graficzna, sam taką posiadam i szczerze polecam. Cytuj Link to post Share on other sites
ultramateo 11 Napisano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 (edytowane) Możesz jeszcze rozważyć: http://www.emag.pl/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-1060-jetstream-6gb-ne51060015j9j/pd/D51L92BBM/?utm_campaign=wszystkie&utm_content=14810126&utm_medium=Feed&utm_source=Ceneo.pl Dobra i w miarę tania karta graficzna. Edytowane 15 Grudnia 2016 przez ultramateo Cytuj Link to post Share on other sites
GergG 134 Napisano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 (edytowane) http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/palit-geforce-gtx1060-jetstream-6gb-ddr5192bit-dvihdmidp,69759.html Cicha , chłodna 3 lata GW , dual bios... konkurent MSI Gaming ( ale sporo tańszy ) Edytowane 15 Grudnia 2016 przez GergG Cytuj Link to post Share on other sites
ultramateo 11 Napisano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 (edytowane) Słuchaj, nie warto brać drogiego niereferenta. Przyrost wydajności jest znikomy. Najważniejsze jest to, by była w miarę cicha i chłodna (tak by to nie przeszkadzało w graniu). Edytowane 15 Grudnia 2016 przez ultramateo Cytuj Link to post Share on other sites
viscaelbarca 6840 Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Ja też polecę to co mam, czyli gainwarda gtx 1060 dual fan, jeden z tańszych a i cichy nawet , może przeszkadzac gwarancja 24 miesiące. Mozesz również brać to samo tylko że palita. Cytuj Link to post Share on other sites
paw565 30 Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Ja polecam MSI GTX 1060 GAMING X. Cytuj Link to post Share on other sites
ultramateo 11 Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Ja polecam MSI GTX 1060 GAMING X. Fajna karta, ale droga. Mam ten sam model tylko w wersji od RX 480. Wyrwałem za 1299 zł. Cichutki, njabardziej to mi w tym komputerze hałasuje boxowy cooler. Cytuj Link to post Share on other sites
DreamerDream 46 Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Ja też polecę to co mam, czyli gainwarda gtx 1060 dual fan, jeden z tańszych a i cichy nawet , może przeszkadzac gwarancja 24 miesiące. Mozesz również brać to samo tylko że palita. Gainwald dual = Palit Dual = Asus Dual te 3 są bardzo podobne (~74 stopnie pod obciążeniem, są dość ciche ale to subiektywna opinia) są jednocześnie jednymi z najtańszych niereferatów i dają radę dopóki niespecjalnie się będziesz bawić oc. Te 3 są spoko, ale jakbyś chciał coś troszkę lepszego to ludzie polecają Palit JS, Armor OC. Gigabyte wiele odradza bo można trafić na piszczące cewki choć niewiadomo, czy to są tylko pojedyncze przypadki czy jednak to jakaś większa sprawa. Wersje OC sie nie opłaca. Masz lekki przyrost który sam możesz uzyskać ręcznie podkręcając gpu (jest to dość łatwe i mozna znaleźć wiele poradników w internecie). Dodatkowo lepiej też omijaj wersje z jednym wentylatorem. Mają gorsze chłodzenie więc nie warto (chyba, że chcesz wcisnąć gpu do małej obudowy) Ja polecam MSI GTX 1060 GAMING X. Może od razu Inno3D z chłodzeniem wodnym ? Za ponad 200zł mniej możesz już mieć nie referata z dobrym chłodzeniem Edytowane 16 Grudnia 2016 przez DreamerDream Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie voodoo34 72 Napisano 16 Grudnia 2016 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Skoro karty w większości różnią się chłodzeniem co rozumiem za tym idzie kulturą pracy. Chłodzeniem to się różnią tylko dla tych co patrzą na zdjęcia i nic po za tym nie wiedzą. Lepsze modele maja często wyselekcjonowane i lepsze rdzenie oraz pamięci, bardziej rozbudowane sekcje zasilania, lepsze cewki, kondensatory, tranzystory, kontroler zasilania i mniejsze pierdoły. Po za rdzeniem lepsza karta może się różnić praktycznie wszystkim co jest na PCB. Czy kartam MSI Ge Force GTX 1060 ARMOR OC V1 6GB byłaby odpowiednia czy lepiej wybrać coś innej firmy może droższego. Patrzę także przyszłościowo i chciałbym by ze 2-3 lata ta karta posłużyła. Aromory OC poprzedniej generacji ( 960/970/980/380) ze stajni MSI to jedne z najbardziej awaryjnych kart. Tu się właśnie kłaniają i uwidaczniają oszczędności na jakości komponentów. Armor OC V1 to taki okrojony Gaming, brak backplate, chłodzenia pamięci i sekcji ale za to posiada system pół pasywny. To co jest najważniejsze by produkt był trwały. Temperatura rdzenia to marketingowy trik na który większość się łapie, a znaczenie ma drugo jeśli nie trzeciorzędne. Rdzenie maja zabezpieczenie termiczne i mało istotne jest czy ma 60 czy 80 stopni jak pracuje w zakresie temperatur dozwolonych przez producenta chipu. Ważne jest w jakich temperaturach pracują pozostałe komponenty. Co z tego że na rdzeniu jest 60 jak na VRM-ie 110 stopni bo nie jest chłodzony i pracuje często na granicy dopuszczalnych temperatur. Co jest wtedy bardziej podatne na awarię chyba nie muszę odpowiadać. Z cała bezwzględnością przekonali się o tym ostatnio właściciele kart EVGA które się fajczyły od zbyt dużych temperatur niechłodzonych komponentów. Jeśli Autor chce kartę na dłuższy okres nie oszczędzać na takich rzeczach. Testy nowych kart prosto z pudełka prawie nigdy nie wyłapią jak wytrzyma próbę czasu, a takie niedociągnięcia zawsze wychodzą później. Słuchaj, nie warto brać drogiego niereferenta. Przyrost wydajności jest znikomy. Najważniejsze jest to, by była w miarę cicha i chłodna (tak by to nie przeszkadzało w graniu). Jak się kupuje kartę na dłużej to tylko brać lepszego niereferenta by zminimalizować ryzyko awarii, o czym pisałem wyżej dlaczego tak się dzieje i od czego to zależy. Małe podsumowanie. Kupując kartę na dłuższy okres unikałbym najtańszych konstrukcji. Dobrym rozwiązaniem, by nie wydawać przesadnie dużo pieniędzy, są karty ze środkowego segmentu cenowego choćby proponowane tu Zontac AMP! bądź Palint Super JetStream. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts