Skocz do zawartości

Nasycenie kolorów w AMD Radeon Software Crimson ReLive

Recommended Posts

Witam mam pewien problem otóż , kiedy zaktualizowałem sterowniki do karty graficznej usunął mi się amd catalyst control center w którym mogłem ustawić nasycenie kontrast itd obrazu . Moje pytanie tkwi w tym gdzie w AMD Radeon Software Crimson ReLive znajdę tą zakładkę ? Dziękuje za pomoc z góry :D 

Nawet jeśli usuwają te funkcjonalności, to nie ma co płakać, bo to były tylko cyfrowe korekcje, które jedynie pogarszają jakość obrazu. Prawdziwe korekcje należy zawsze wykonywać w monitorze, a nie w ustawieniach karty grafiki.

Pozatym jeśli nadal ktoś lubi sobie psuć jakość obrazu cyfrowymi korekcjami, to wciąż może to zrobić w Windowsie (Uruchom -> colorcpl)

Nawet jeśli usuwają te funkcjonalności, to nie ma co płakać, bo to były tylko cyfrowe korekcje, które jedynie pogarszają jakość obrazu. Prawdziwe korekcje należy zawsze wykonywać w monitorze, a nie w ustawieniach karty grafiki.

Pozatym jeśli nadal ktoś lubi sobie psuć jakość obrazu cyfrowymi korekcjami, to wciąż może to zrobić w Windowsie (Uruchom -> colorcpl)

typie uwierz mi ze ten obraz w porównaniu do tamtego( gdzie byla opcja nasycenia kolorów ) wygląda jak gó**o 

Nie ma na to szans bo tak monitory nie działają... jesli obraz bez "cyfrowego psucia" wygląda subiektywnie "kiepsko" to jest to wina samego monitora i braku porównania do czegoś lepszego albo zwyczajnie problem tkwi gdzieś jeszcze.
Polecam: http://www.lagom.nl/lcd-test/?

I proszę może bez tego "typie", bo mówię to wszystko z kilkuletnim doświadczeniem jako grafik i fotograf. ;)

Edytowane przez ReznoR

Aj. Nie, korekta. Akurat nasycenia kolorów raczej nie. To zwiększenie "nasycenia kolorów" tak naprawdę jedynie oszukuje wzrok, zmniejszając ilość odróżnialnych/widocznych kolorów na ekranie, oraz podbija te kolory które normalnie byłyby przytłumione, dzięki czemu obraz wydaje się bardziej "żywy", ale nie ma to nic wspólnego z naturalnością obrazu. Wprowadza jedynie oczy w błąd. Proponuję przyzwyczaić się do "naturalnego" obrazu, a po jakimś czasie zauważysz, że jesteś w stanie dostrzec więcej szczegółów.

No a w przyszłości dobrym pomysłem jest odłożenie na lepszy monitor :) Takie na matrycach IPS czy AMVA+ już potrafią dostarczyć sporej frajdy.

Edytowane przez ReznoR

no tak tam jest tylko kontrast a ja chce ogólnie nasycenie zmienić :)

w takich grach jak np skyrim gdzie kolorystyka wydaje się być czarno biała nasycenie odgrywa tam dużą rolę gra wtedy wygląda jak petarda :D

polecam mody np ENB albo sweet FX 

Nigdy bym nie określił Skyrima za bezbarwnie wyglądającego, a grałem w wersję premierową bez żadnych modów na monitorze LCD z 2005 roku na matrycy TN... Może faktycznie masz coś nie tak z monitorem.