Kameng 9 Napisano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Dostałem do swoich rąk laptopa ale jest z nim pewien problem bowiem karta graficzna silnie się przegrzewa. Wymieniłem pastę oraz thermopady na nowe i temperatura spadła z 103 stopni do 97 w IDLE no ale to nie ukrywam mnie nie zadowala. Laptop nie ma uszkodzonego czujnika bo nie da się dotykać chłodzenia w miejscu grafiki. Wiatrak działa jak oszalały. Dodam że w biosie nie ma problemu ale nawet windows mini xp z pendriva doprowadza laptopa do wrzenia, nie mówiąc o zwykłym systemie z dysku twardego. Co może być powodem tak silnego przegrzewania się karty jeżeli tylko wyświetla obraz nawet kiedy leży i nic nie robi. Cytuj Link to post Share on other sites
combo24 4 Napisano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 serwis? Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 A finy w radiatorze wyczyściłeś? Wentylator do płyty głównej wpięty i czy się kręci? A jaka pasta termo-przewodząca poszła na układy? A ile tej pasty nałożyłeś? Cytuj Link to post Share on other sites
damchmark 28 Napisano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Przy takich temperaturach to się topi. Nie możliwe, że po czyszczeniu takie temperatury są . Coś przy wymianie musiało pójść nie tak. Wyłącz podpis. // _Skipper_ Cytuj Link to post Share on other sites
Kameng 9 Napisano 9 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Radiator jest czyściutki, wentylator pracuje jak należy. Co do pasty to w tym miejscu jest thermopad. Czy wentylator się kręci? A czy nie napisałem "Wiatrak działa jak oszalały."? Cytuj Link to post Share on other sites
damchmark 28 Napisano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 A oryginalnie też był termopad? Bo zwykle jest to pasta. A jeśli był termopad to może dałeś za cienki i chłodzenie nie dociska dokładnie i dlatego są tak duże wręcz na skraju granicy temeratury. Cytuj Link to post Share on other sites
Kameng 9 Napisano 10 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 W oryginale był thermopad dałem dosyć gruby, radiator nagrzewa się prawie od razu a to znaczy że przekazuje ciepło. Nie wiem dlaczego tak się grzeje, zrozumiałbym jakbym na dysku miał jakiegoś wirusa ale nawet nie mam wpiętego dysku. Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Sprawdziłeś grubość oryginalnego i dobrałeś podobny, tak? Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Stopa chłodzenia jest zespolona (cpu+gpu) pasta na cpu oraz termo pad na gpu. Na pewno grzeje się gpu a jakie masz temperatury na cpu? Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Racja, teraz zauważyłem. Cytuj Link to post Share on other sites
Kameng 9 Napisano 10 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Cpu ma jakieś 40-50 stopni. To nie wina chłodzenia tylko karty graficznej ale co mogę w takim wypadku zrobić poza wymianą. Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Jeśli wszystko poprawnie zamontowane to przychodzi mi tylko do głowy przegrzany układ graficzny. Przed wymiana jakie miał temperatury? Cytuj Link to post Share on other sites
Kameng 9 Napisano 10 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Proszę czytać ze zrozumieniem, pasta została wymieniona BO się przegrzewał a nie z mojego kaprysu, laptopa dostałem jak już się "palił" tak więc nie znam jego dokładnej historii. Pewnie masz rację i grafika się podgrzała za bardzo ale pozostaje pytanie dlaczego tak się dzieje, dlaczego temperatury tak skaczą i dlaczego wciąż działa. Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Czytam ze zrozumieniem a gotowanie to może być 100 150 200 stopni Działa bo zabezpieczenie termiczne nie pozwala osiągnąć temperatury powyżej 105 stopni (zależne od gpu może być więcej mniej) Ja bym sprawdził jak wygląda szczelina pomiędzy gpu a chłodzeniem i jeśli jest styk bezpośredni, usunął bym termo pad i nałożył pastę. Termo pad występuje wtedy kiedy nie ma bezpośredniego styku układu z chłodzeniem http://www.laptops-parts.ru/published/publicdata/SEOCRAT/attachments/SC/products_pictures/6043B0063401_1_enl.jpg Edytowane 10 Grudnia 2016 przez rolandwally83 Cytuj Link to post Share on other sites
Kameng 9 Napisano 10 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Kiedy pytałem się czemu karta działa chodziło mi o to że po przegrzaniu zazwyczaj układ jest martwy i nie zdolny do pracy. Dokładnie wiem kiedy występuję thermopad a kiedy pasta termoprzewodząca. Gpu jest mocno dociśnięte do thermopada. Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Mowa o stopie chłodzenia bez termo padu czy jest szczelina Przegrzanie to przy temperaturze topnienia krzemu jak zabezpieczenie zadziała to nie stanie się nic złego z gpu Reanimowałem mobilne Radeony przy temperaturze HOT Air 400 stopni Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts