Skocz do zawartości

Przegrzewanie GPU Laptop Hp probook 4710s

Recommended Posts

Dostałem do swoich rąk laptopa ale jest z nim pewien problem bowiem karta graficzna silnie się przegrzewa. Wymieniłem pastę oraz thermopady na nowe i temperatura spadła z 103 stopni do 97 w IDLE no ale to nie ukrywam mnie nie zadowala. Laptop nie ma uszkodzonego czujnika bo nie da się dotykać chłodzenia w miejscu grafiki. Wiatrak działa jak oszalały.

Dodam że w biosie nie ma problemu ale nawet windows mini xp z pendriva doprowadza laptopa do wrzenia, nie mówiąc o zwykłym systemie z dysku twardego.

Co może być powodem tak silnego przegrzewania się karty jeżeli tylko wyświetla obraz nawet kiedy leży i nic nie robi.

W oryginale był thermopad dałem dosyć gruby, radiator nagrzewa się prawie od razu a to znaczy że przekazuje ciepło. Nie wiem dlaczego tak się grzeje, zrozumiałbym jakbym na dysku miał jakiegoś wirusa ale nawet nie mam wpiętego dysku.

Proszę czytać ze zrozumieniem, pasta została wymieniona BO się przegrzewał a nie z mojego kaprysu, laptopa dostałem jak już się "palił" tak więc nie znam jego dokładnej historii. Pewnie masz rację i grafika się podgrzała za bardzo ale pozostaje pytanie dlaczego tak się dzieje, dlaczego temperatury tak skaczą i dlaczego wciąż działa.

Czytam ze zrozumieniem a gotowanie to może być 100 150 200 stopni

Działa bo zabezpieczenie termiczne nie pozwala osiągnąć temperatury powyżej 105 stopni (zależne od gpu może być więcej mniej)

Ja bym sprawdził jak wygląda szczelina pomiędzy gpu a chłodzeniem i jeśli jest styk bezpośredni, usunął bym termo pad i nałożył pastę.

Termo pad występuje wtedy kiedy nie ma bezpośredniego styku układu z chłodzeniem 

http://www.laptops-parts.ru/published/publicdata/SEOCRAT/attachments/SC/products_pictures/6043B0063401_1_enl.jpg

Edytowane przez rolandwally83

Kiedy pytałem się czemu karta działa chodziło mi o to że po przegrzaniu zazwyczaj układ jest martwy i nie zdolny do pracy.

Dokładnie wiem kiedy występuję thermopad a kiedy pasta termoprzewodząca. 

Gpu jest mocno dociśnięte do thermopada.

Mowa o stopie chłodzenia bez termo padu czy jest szczelina 

Przegrzanie to przy temperaturze topnienia krzemu jak zabezpieczenie zadziała to nie stanie się nic złego z gpu 

Reanimowałem mobilne Radeony przy temperaturze HOT Air 400 stopni