Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Przymierzam sie do kupna nowego komputera (2-3 tygodnie max) W zwiazku z tym, ze nie sledze na biezaco nowinek technologicznych czy podzespolow ktore sa na topie to pewnie jest troszke do skorygowania tego co wybralem. Komputer strict pod gry. Jak najbardziej uzywane czesci wchodza w gre. Te ceny co podalem przy podzespolach to efekt mojego szybkiego szukania na aukcjach z kup teraz i przeliczeniu na zlotowki. Oczywiscie zamierzam robic Oc.

Procesor: I7 6800k 1900 zl. (Slyszalem, ze i7 6700k jest na tym samym poziomie wydajnosciowym jezeli chodzi o gry to mimo wszystko chcialbym zachowac ten procek w zestawie. Chyba, ze znalazlo by sie jeszcze cos mocniejszego? Niby jest i7 5930x za 2300 zl ale nie wiem czy on jest bardziej oplacalny od i7 6800k)?
Grafika: Gtx 1070 MSI/Palit 1900 zl.
Mobo: Nie mam bladego pojecia jakie. Zarzuccie jakas propozycja. 
Ram: G.SKILL 16GB (8GBx2) 3200MHz CL16 Ripjaws V (Wydaja sie chyba okej?) 440 zl.
Dysk: Toshiba P300 1 Tb? Nie potrzebuje wiecej miejsca ale moze da rade znalezc jakis lepszy/szybszy dysk twardy?. Co do dysku SSD to go nie potrzebuje.
Zasilacz: Celuje w jakis chociaz 750W. Lubie miec wiecej mocy w razie czego.
Obudowa: Jakas dobra jezeli chodzi o temperatury.

Procek, Grafika, Ram to koszt ~4250 zl. Tak wiec powiedzmy, ze chce to zamknac w budzecie do 6000 zl. Oczywiscie jak macie lepsze propozycje ktore dadza znacznego kopa w wydajnosci to mozecie nawet zaproponowac zestaw do 8000 zl ale to juz musi byc potwor wydajnosciowy za 8000 zl. Rozdzielczosc 1080p. Co najmniej 50+ fpsow na maksymalnych ustawieniach w kazdej grze. Taki przynajmniej mam cel jezeli chodzi o skladanie PC. 

Procesor: I7 6800k 1900 zl. (Slyszalem, ze i7 6700k jest na tym samym poziomie wydajnosciowym jezeli chodzi o gry to mimo wszystko chcialbym zachowac ten procek w zestawie.

6700K jest wydajniejszy w grach niż 6800K, do tego przy Skylake masz większe szanse na wyższe OC i niższe temperatury.niż przy Broadwell-E.

Jaki monitor będzie do tego ? on ma się zmieścić w kwocie 8000zł ?

Po co Ci taka duża moc zasilacza? Ja mam taki jak w sygnaturce - i niebo a ziemia. mam też dysk Toshiby P300 ale 3 TB - jak dotąd sprawuje się bardzo dobrze.

Dysk SSD - bezwarunkowo. Mój - Goodram Iridium Pro 240 GB jest bardzo dobry, ma wysokie notowania - i cenowo też jest atrakcyjny. Dysk SSD na system to od dawna standard, myślę, że koledzy bezdyskusyjnie to potwierdzą, więc taki dysk uwzględnij w swoim komputerze.

Edytowane przez rebus

Dysk: Toshiba P300 1 Tb? Nie potrzebuje wiecej miejsca ale moze da rade znalezc jakis lepszy/szybszy dysk twardy?. Co do dysku SSD to go nie potrzebuje.

Chcesz mieć komputer na topie, a żal ci wydać 300 - 400 zł na dysk SSD? Dysk SSD bardzo uprzyjemnia pracę w programach, systemie, a ponadto gry będą ci szybciej się ładowały. Bez niego komputer może przymulać. Naprawdę warto.

Tak wiec odpowiadajac. Monitor to LG 21.5 (nie pamietam modelu) 60 Hz Full hd. Nie chce go chyba wymieniac, bo jestem z niego zadowolony i nie ciagnie mnie do wyzszej rozdzielczosci i z tego co sie orientuje to nie obsluguje G-Sync czy FreeSync.

Co do zasilacza to prawde powiedziawszy nie wiem. Obecnie posiadam Chieftec 750W (ktory z racji problemow z kablami idzie do wymiany) kupionego 7-8 lat temu jak nie lepiej i wydawalo mi sie ze w dzisiejszych czasach 750W jest optymalnym wyborem. 

No okej. To bedzie ten i7 6700k. W takim razie poprosze jakas plyte glowna pod niego. Co do dysku SSD to slyszalem kiedys, ze nie sa one zbyt trwale? I jezeli chodzi o dysk SSD to celowalbym raczej w cos z przedzialu 500GB-1TB

Dysk SSD 240 GB na system plus ewentualnie programy użytkowe wystarczy w zupełności, wiesz, ile kosztuje dysk SSD 1 TB?!  Dysk talerzowy 1 TB to nieco mało, ja osobiście mam dwa dyski talerzowe (oprócz wspomnianego SSD) - właśnie Toshibę P300 3 TB i WD RED 2TB WD20EFRX. Toshiba 3 TB - na gry, WD 2 TB - na magazyn (zdjęcia, filmy itd., itp.). No ale każdy ma oczywiście inaczej. SSD 1 TB to naprawdę kupa kasy - za to kupisz dwa dyski talerzowe plus SSD 240 GB (polecam swój - Goodram Iridium Pro) - i jeszcze zostanie Ci masa kasy.

Monitor zdecydowanie zmień. 21.5 cala to maleństwo. Minimum 24 albo najlepiej 27 cali (tu już wkraczamy w duży wachlarz cenowy, ale jak 60 Hz Ci wystarcza, to nie musi to być monitor 2k i 144 Hz, bo takie to już wydatek rzędu od ponad 2000 zł do ponad 3 000 albo i więcej). Monitory 27 cali z opinii użytkowników powinny mieć już rozdzielczość 2560x1440, ale niektórym pasuje i Full HD. Najlepiej by było, jakbyś znalazł jakiś sklep z wystawionymi komputerami i monitorami, gdzie można zobaczyć je "w akcji" grając w gry, które są tam zainstalowane. I wtedy dopiero, jak zobaczysz na przykład, że pasuje Ci 24 albo 27 cali (a może nawet 27 cali i Full HD) - to podejmiesz decyzję. Tak jest najlepiej - dotknąć takiego monitora samemu z bliska. Takie sklepy są w większych miastach, jeśli jesteś na przykład z Warszawy albo okolic - są takie "przykładowe" wystawione w Komputroniku w Wola Park, gdzie można zobaczyć, jak się sprawują w czasie grania.

Tu masz monitory 24-27 cali:

http://www.komputronik.pl/category/14851/monitory-dla-graczy.html?sb=&sd=&sa=&category=14851&pvg=&showProducts=1&showPromoted=0&ot=2&a%5B120%5D%5B0%5D=2400&a%5B120%5D%5B1%5D=2700

I na przykład 144 Hz 27 calowy monitor (ale Full HD):

http://www.komputronik.pl/product/293825/iiyama-g-master-gb2788hs-red-eagle-1ms-144hz-.html

Tu jego próbka - ale kolega chwilami mocno na tym filmiku przeklina:

Z kolei 24 calowe Iiyamy są tańsze oczywiście. No ale Iiyama to rzecz gustu, generalnie to dość dobra firma. Oczywiście są lepsze - ale to temat rzeka.

SSD: Goodram (nie sugeruj się, że to polska firma) - daje na swoje Iridium Pro aż 5 lat gwarancji. To dużo - i jest to spory atut przy kupnie tego dysku.

Płyta główna... To kolejny temat - rzeka. Tu musiałbyś już trochę poczytać i poszukać opinii, a najlepiej - wybierz jakichś kilka i poddaj je do dyskusji na forum.

Edytowane przez rebus