Skocz do zawartości

Nowy komputer - kilka podzespołów

Recommended Posts

Witam serdecznie,

mam w planie kupić kilka podzespołów do nowego komputera. Na chwilę obecną wybrałem dwa elementy: procesor i mobo.

https://www.morele.net/inventory/info/IgQQTD/

Proszę uprzejmie o informację czy płyta główna będzie dobra do wybranego procesora. Na dzień dzisiejszy nie zamierzam nic podkręcać, potrzebuję wydajny sprzęt do pracy, z grami mam mało wspólnego z uwagi na brak czasu... 

Czy moglibyście mi doradzić jaką pamięć ram, zasilacz i chłodzenie do procka kupić...?  W kwestii pamięci to na początek 16gb (2x8), jednakże jakie taktowanie będzie najlepsze żeby nie przepłacać - oczywiście DD4.

- chłodzenie do procesora najlepiej ciche - nic na razie nie podkręcam - nie jestem graczem

- zasilacz stabilny , markowy

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdro!

Na dzień dzisiejszy nie zamierzam nic podkręcać, potrzebuję wydajny sprzęt do pracy, z grami mam mało wspólnego z uwagi na brak czasu... 

A ten CPU jest własnie pod OC, nie masz do niego dołączonego żadnego chłodzenia.

Co to za praca, z jakiego softu korzystasz ?

Budżet na cały PC ?

Jaki masz monitor ?

Jeśli masz już jakieś podzespoły to je podaj.

Zdaję sobie sprawę z powyższego faktu, jednakże w przyszłości może się zdecyduję na OC, a sprzęt wolałbym kupić z zapasem mocy obliczeniowej...

Programuję, używam różnego rodzaju softów z tego zakresu... Dodatkowo obróbka grafiki, photoshop, illustrator, amatorsko obróbka video

monitor DELL 24" IPS 

Na chwilę obecną nie mam żadnych podzespołów... Myślę nad przełożeniem dysków z innej maszyny, ssd i 3,5"

Cena za bardzo nie gra roli, jednakże wszystko z umiarem, jeśli można na czymś zaoszczędzić to chciałbym zaoszczędzić. 

Edytowane przez 3ndurek
Cytowanie całego postu

1 x Intel Core i5-6600K /3.5GHz, 6MB, LGA 1151, BOX/1 x AsRock Z170 Gaming K4 Fatal1ty /intel Z170, DDR4, LGA1151/1 x Corsair 16GB (2x8GB) 2800MHz CL14 Vengeance LPX1 x SilentiumPC Fortis 3 HE14251 x SilentiumPC Gladius M35 Pure Black (b/z)1 x Corsair CX450M 450W 120mm Bronze Semi-Modularny

2755zł

Płyta o bardzo zbliżonych parametrach za to w lepszej cenie, 16GB RAM o wysokim taktowaniu z niskim radiatorem, wydajny cooler pod OC z całkiem cichym 140mm wentylatorem, obudowa z piwnica na PSU, filtrami kurzu i dwoma 120mm wentylatorami z regulatorem obrotów. Do tego zasilacz z dużym zapasem mocy na przetwornicy DC-DC i 5 letnią gwarancją.
Do tego wrzucasz swoje dyski, o ile HDD jest na złącze SATA.
  • 2 tygodnie później...

1.) czyli rozumiem, że nie ma sensu zakup dysku z interfejsem M2 ...?

Nie

do 500zł , polecicie coś ładnego i funkcjonalnego...?

Dość sporo. Zacznij może poszukiwania trochę niżej. Zerknij na fabrycznie wyciszonego SPC PAX M70. Jeżeli coś z oknem, to NZXT 340 albo Phnateks P400 / P400S