Pr0miL 0 Napisano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Witam serdecznie, mam w planie kupić kilka podzespołów do nowego komputera. Na chwilę obecną wybrałem dwa elementy: procesor i mobo. https://www.morele.net/inventory/info/IgQQTD/ Proszę uprzejmie o informację czy płyta główna będzie dobra do wybranego procesora. Na dzień dzisiejszy nie zamierzam nic podkręcać, potrzebuję wydajny sprzęt do pracy, z grami mam mało wspólnego z uwagi na brak czasu... Czy moglibyście mi doradzić jaką pamięć ram, zasilacz i chłodzenie do procka kupić...? W kwestii pamięci to na początek 16gb (2x8), jednakże jakie taktowanie będzie najlepsze żeby nie przepłacać - oczywiście DD4. - chłodzenie do procesora najlepiej ciche - nic na razie nie podkręcam - nie jestem graczem - zasilacz stabilny , markowy Z góry dziękuję za pomoc. Pozdro! Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Na dzień dzisiejszy nie zamierzam nic podkręcać, potrzebuję wydajny sprzęt do pracy, z grami mam mało wspólnego z uwagi na brak czasu... A ten CPU jest własnie pod OC, nie masz do niego dołączonego żadnego chłodzenia. Co to za praca, z jakiego softu korzystasz ? Budżet na cały PC ? Jaki masz monitor ? Jeśli masz już jakieś podzespoły to je podaj. Cytuj Link to post Share on other sites
Pr0miL 0 Napisano 2 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Zdaję sobie sprawę z powyższego faktu, jednakże w przyszłości może się zdecyduję na OC, a sprzęt wolałbym kupić z zapasem mocy obliczeniowej... Programuję, używam różnego rodzaju softów z tego zakresu... Dodatkowo obróbka grafiki, photoshop, illustrator, amatorsko obróbka video monitor DELL 24" IPS Na chwilę obecną nie mam żadnych podzespołów... Myślę nad przełożeniem dysków z innej maszyny, ssd i 3,5" Cena za bardzo nie gra roli, jednakże wszystko z umiarem, jeśli można na czymś zaoszczędzić to chciałbym zaoszczędzić. Edytowane 2 Grudnia 2016 przez 3ndurek Cytowanie całego postu Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 1 x Intel Core i5-6600K /3.5GHz, 6MB, LGA 1151, BOX/1 x AsRock Z170 Gaming K4 Fatal1ty /intel Z170, DDR4, LGA1151/1 x Corsair 16GB (2x8GB) 2800MHz CL14 Vengeance LPX1 x SilentiumPC Fortis 3 HE14251 x SilentiumPC Gladius M35 Pure Black (b/z)1 x Corsair CX450M 450W 120mm Bronze Semi-Modularny 2755zł Płyta o bardzo zbliżonych parametrach za to w lepszej cenie, 16GB RAM o wysokim taktowaniu z niskim radiatorem, wydajny cooler pod OC z całkiem cichym 140mm wentylatorem, obudowa z piwnica na PSU, filtrami kurzu i dwoma 120mm wentylatorami z regulatorem obrotów. Do tego zasilacz z dużym zapasem mocy na przetwornicy DC-DC i 5 letnią gwarancją. Do tego wrzucasz swoje dyski, o ile HDD jest na złącze SATA. Cytuj Link to post Share on other sites
Pr0miL 0 Napisano 15 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Witam ponownie, proszę o informację jaki dysk ssd (pojemność ok 256 GB), do wspomnianej płyty głównej będzie najlepszy...? Złącze w płycie głównej M2 ...? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Tutaj bezapelacyjnie GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s) MLC Cytuj Link to post Share on other sites
Pr0miL 0 Napisano 16 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 (edytowane) 1.) czyli rozumiem, że nie ma sensu zakup dysku z interfejsem M2 ...? 2.) myślę, jeszcze nad obudową, posiadam taką: http://www.chieftec.com/CH05.html wypadałoby również zmienić... do 500zł , polecicie coś ładnego i funkcjonalnego...? Edytowane 16 Grudnia 2016 przez Pr0miL Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 1.) czyli rozumiem, że nie ma sensu zakup dysku z interfejsem M2 ...? Nie do 500zł , polecicie coś ładnego i funkcjonalnego...? Dość sporo. Zacznij może poszukiwania trochę niżej. Zerknij na fabrycznie wyciszonego SPC PAX M70. Jeżeli coś z oknem, to NZXT 340 albo Phnateks P400 / P400S Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts