Skocz do zawartości

komputer do 2500zł oraz czy zostawić komponenty ze starego?

Recommended Posts

Witam, na początek formułka:

-zastosowanie: filmy, YT, gry (bez ciśnienia na te najnowsze, bo mam jeszcze konsolę, a gram już co raz to mniej)

-kwota max: 2500zł

-kiedy zamierzasz kupić?: jak najszybciej

-których części potrzebujesz: wszystkie albo bez grafiki i ramu

-czy będziesz podkrecac sprzet?: nie

-rozdzielczość monitora: 1920x1080

-specjalne wymagania: brak

- czy posiadasz jakies części: radeon 7850 i 8 gb ram ddr3 1600mhz

-inne: Zastanawiam się czy jest sens wkładać do nowego komputera powyższe części, co pozwoli dość mocno przyoszczędzić. Nie narzekałem na grafikę w starym komputerze, więc w moim mniemaniu laika, karta mogłaby zostać.

Kwota 2500zł obejmuje kupno wszystkich części. Jeśli moja karta czy ramy miałyby zostać to kwota ulegnie stosownemu zmniejszeniu.

Edit: zapomnialem, ze zalezy mi na dysku ssd

Edytowane przez Pan Pikus

http://allegro.pl/procesor-intel-core-i5-4570-3-2-ghz-i6622406850.html#thumb/2

http://www.x-kom.pl/p/155542-plyty-glowne-socket-1150-msi-b85m-e45-b85-pci-e-ddr3.html

x Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA6001 x GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s) MLC1 x SilentiumPC Regnum RG3 Pure Black (b/z)1 x Corsair CX450M 450W 120mm Bronze Semi-Modularny

Razem ~1900zł
Zostaje 600zł

Jeśli obecna karta HD7850 CI się znudzi i będziesz chciał ruszyć nowsze i bardziej wymagające tytuły po prostu ją sprzedasz za te ~250zł i z mała dopłatą masz RX 470 4GB.

Co do procesora, aukcja się kończy, trzeba pogadać z alegrowiczem czy ma jakiś papier ten procesor i czy nie zejdzie coś z ceny.

Masz tam MOBO na B85 z czterema bankami w dobrych pieniądzach, 1TB HDD na dane, SSD 240GB na MLC pod system i gry, obudowę z coverem na PSU wraz z dwoma 120mm wentylatorami oraz zasilacz z dużym zapasem mocy i 5 letnią gwarancją.

A jakas inna płyta główna, gdybym w przyszłości chciał zmienić ram na DDR4 i większą ilością mhz?

Niestety tamten procesor został sprzedany, gdy wszedłem w link, więc kupie go w sklepie (ponad 900 zł :( ). Chyba, ze są jakies inne procesory w cenie podobnej do tamtego, czyli koło 750zł.

A jakas inna płyta główna, gdybym w przyszłości chciał zmienić ram na DDR4 i większą ilością mhz?

Ale po co CI inna płyta jak już masz RAM, chyba, że go sprzedasz. Wtedy idziemy w 1151 z DDR4, ale takie rozwiązanie wyjdzie dobre 200zł drożej.

Niestety tamten procesor został sprzedany, gdy wszedłem w link

Nie było ofert kupna,  bawisz się w licytację http://allegro.pl/intel-core-i5-4460-4x3-2ghz-6mb-1150-box-bcm-i6626906831.html