Skocz do zawartości

Msi gf 1050ti gaming czy 470

Recommended Posts

Witam

Wienc zastanawiam sie nad kupnem karty Graficznej i mam te 2 do wybory i ktora bedzie lepsza  do mojego kompa Operating System
    Windows 7 Home Basic 64-bit SP1
CPU
    Intel Core i5 750 @ 2.67GHz    37 °C
    Lynnfield 45nm Technology
RAM
    4.00GB Single-Channel DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24)
Motherboard
    ASUSTeK Computer INC. P7P55D (LGA1156)    41 °C
Graphics
    PLE2407HDSD (1920x1080@60Hz)
    1023MB NVIDIA GeForce GTX 560 Ti (ASUStek Computer Inc)    35 °C
Storage
    232GB Western Digital WDC WD2500AAJS-00L7A0 ATA Device (SATA)    29 °C
Optical Drives
    PIONEER DVD-RW DVR-218L ATA Device
Audio
    NVIDIA High Definition Audio

Wielkie dzieki

Jeżeli masz zamiar robić update procka w najbliższym czasie oczywiście, że lepszym wyborem jest rx 470. Jednak jeśli nie zamierzasz nic zmieniać oprócz grafiki to nawet nie wiem czy wykorzystasz w pełni moc gtx1050ti.

Bzdura i głupota wyssana z palca kompletnie bez rozeznania w temacie. To że procesor jest stary nie znaczy, że nie będzie nadążał z tym GPU, po podkręceniu dogania nawet dużo nowsze procesory.

i5-750 z GTX1080... a ty nam tutaj piszesz, że 1050 to max.. żenada.

procesor nie jest tylko kluczykiem do odblokowania karty

to osobny ( tak naprawdę  główny ) podzespół który liczy swoje zadanie

jeśli wstawimy mocną kartę do leciwego procesora i ustawimy wysoką szczegółowość obrazu ( bo mocna karta na to pozwala ) , to w miejscach procesorowych będą dropy, przymulenia, bo po prostu procesor nie będzie w stanie wykonać swojej pracy przy tak dużej szczegółowości

nie słyszeliście, że komputer jest tak szybki jak jego najwolniejszy element?

ja myślę, że pod tą platformę lepszym rozwiązaniem będzie 1050Ti, ponieważ :

Windows 7 Home Basic 64-bit SP1

brakuje DX12 dla RX470 

ja myślę, że pod tą platformę lepszym rozwiązaniem będzie 1050Ti, ponieważ :

brakuje DX12 dla RX470 

A to 1050Ti nie obsługuje DX12? Od kiedy? Idąc tym tokiem myślenia niech autor kupi GTX580 bo tam DX11 to max.

Karta współpracuje z Windows 7 bez problemu, gdyby autor tylko chciał to może pokusić się w dowolnym momencie na darmową aktualizację do Windows 10 żeby mieć DX12.

Tak jak @Funkie napisał, bierz RX470 i w przyszłości dorzucisz więcej RAM, podkręcisz procesor, zaktualizujesz do Win10 i PC powinien spokojnie wystarczyć do odpalenia każdej nowej gry na zadowalających ustawieniach a to wszystko bez kosztownej wymiany procesora/mobo/ram (ceny nowych i3 to śmiech i rozbój w biały dzień a tutaj masz 4 rdzenie i możliwość podkręcania).

Edytowane przez braxi

Zapomnialem dododac ze windows 10 to nie problem i jak tylko odloze troche kasy zamierzam kupic asus i7 6700k i plyte asus rog maximus 7 range oczywiscie ram nowy ale o tym to jeszcze pomysle

Skoro myślisz już o zmianie platformy to zdecydowanie RX470 lub wyżej chociaż ten sprzęt jest nadal w miarę a jak widać OC wchodzi w grę, mogłeś napisać w pierwszym poście a grono ekspertów od DX12 nie zaśmiecało by tematu bzdurami :)

@braxi

weź może nie pisz takich rzeczy, bo jestem tu żeby coś doradzić a nie wykłócać się

jeśli kupujemy Radeona to kupujemy go by wykorzystać na maxa, wiadomo że nadzieja tych kart to DX12, więc używanie ich razem z windows 7 jest słabe, bo nie obsługuje on tej wersji directx'a

w ogóle rozmowa nie na temat, skoro okazało się że w grę wchodzi wymiana platformy i win10

MSI Gaming RX470 4GB na komputroniku jest za 920zł, bardzo dobra cena

Wiadomo że rekomendowane to nie minimalne jednak warto mieć zapas. 

dokładnie, tylko że producenci gpu strasznie zawyżają wymogi względem zasilacza, kręcony i5 i 1080 na zasilaczu 430w wyrabia bez problemu (patrz filmik wyżej) ale fakt, ceny zasilaczy są takie, że za groszową dopłatę można mieć 550w zamiast 450w i niczym się nie martwić :)