Skocz do zawartości

Battlefiled 1 - okropne spadki klatek

Recommended Posts

Cześć, mam problem z grą battlefield 1. Mam wysoki FPS, ale co około 2 - 5 minuty mam strasznie ściny i nie da się grać. Co ciekawe licznik (fraps) podczas tych ścin pokazuje duży fps, zauważyłem też że po prawej stronie ekranu kręci się białe kółko i miga czerwony kwadracik. Ściny mam niezależnie od ustawień.

Podam jeszcze wykres klatek na sekundę od czasu (1050P ustawienia średnie):

http://s5.ifotos.pl/img/2png_anhseah.png

Konfiguracja: i5-4460 DDR3 8GB (2*4GB) GTX 750 2GB sterownik 375.95. Inne gry chodzą płynnie i nie mają ścin.

Dx 11 mam od początku. Zauważyłem że dropy mam np gdy wybuchnie granat, a jak zacznę się palić to jest najgorzej. Ustawiłem w panelu invidi opcje na najlepszą wydajność i mam ok 10fps więcej, ale okropne spadki są nadal, dołożyłem 4gb ram (12gb razem) i nic nie dało, co ciekawe w trybie z 64 graczy miałem znacznie mniej fps niż z 8gb. Może przetestować na zintegrowanej hd 4600  w 1024 × 768 na najniższych ustawieniach żeby wykluczyć winę karty?

Po pierwsze sprawdź czy pamięci ram masz w dualu, BF-y bardzo lubią gdy pamięć pracuje w trybie dual. Także dołożenie 4 gb pogarsza sprawę (Lepszy rezultat da 2 x 8 gb). Na 2 x 4 gb sprawdź np programem cpuz czy pamięć chodzi u Ciebie w dual chanel. Na moim złomku BF1 dopiero na ustawieniach ultra w fullhd zjada więcej niż 8 gb ramu.  

Zrób sobie plik konfiguracyjny, który ustawia na sztywno liczbę klatek na sekundę. Mi osobiście plik konfiguracyjny bardzo pomógł - gra chodzi bardzo płynnie (wcześniej też miałem spadki). W necie znajdziesz jak go zrobić. Jeśli nie ogarniesz - napisz pomogę. 

Edytowane przez Alcedo1

Na DX12 jest jeszcze gorzej. Zablokowałem grę na 60fps i 40fps i zacięcia dalej są. włączyłem nawet grę na ustawieniach 1024*768 skalowanie na 25% wszystko na wyłączone / najniższe i nawet na takich ustawieniach nie da rady utrzymać 40fps a o 60 nie wspominając :(

Chyba wiem w czym problem. Monitorowałem użycie dysku przez procesy, gdy były tylko: system, origin i bf1 wszystko pięknie śmiga, ale co jakiś czas na raz włącza się kilka procesów i dokładnie w tym momencie gra się tnie.

http://s5.ifotos.pl/img/bf12png_annxpnx.png

BF1 jest cały czas łatany będzie co raz lepiej. U mnie dużo dało zrobienie pliku konfiguracyjnego, jest w miarę płynnie. Dla pewności sprawdź dysk na obecność błędów itp. Ja mam bf postawionego na ssd. Możesz pomyśleć nad lepszą grafiką ..........

• Popieram 1

jak hdd jest taka paczka hiren boot sporo narzędzi diagnostycznych, znajdziesz również programy do sprawdzenia dysków. Ściągasz obraz z netu, wypalasz na płytę lub pendraka. "Botujesz" jak instalkę windowsa

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Cześć, mam problem z grą battlefield 1. Mam wysoki FPS, ale co około 2 - 5 minuty mam strasznie ściny i nie da się grać. Co ciekawe licznik (fraps) podczas tych ścin pokazuje duży fps, zauważyłem też że po prawej stronie ekranu kręci się białe kółko i miga czerwony kwadracik. Ściny mam niezależnie od ustawień.

Podam jeszcze wykres klatek na sekundę od czasu (1050P ustawienia średnie):

http://s5.ifotos.pl/img/2png_anhseah.png

Konfiguracja: i5-4460 DDR3 8GB (2*4GB) GTX 750 2GB sterownik 375.95. Inne gry chodzą płynnie i nie mają ścin.

problem z vramem karty, ćwiczyłem to u siebie, brakuje karcie pamięci i przerzuca do ramu systemowego, zrób sobie takie ustawienia jak w moim filmie i wtedy sprawdź

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...