Skocz do zawartości

GTX 1050TI - jaki producent?

Recommended Posts

Cześć, jestem w 99% nastawiony na model wspomniany w temacie. Pytanie kieruję do was.

Która z dostępnych kart jest "najlepsza"?

Faworytem jest w tym momencie MSI ze względu na cenę (720zł), Asus kosztuje ponad 800 zł.

Ktoś już testował/ ma link do testów?

Priorytetem jest dla mnie kultura pracy, tempy&decybele generowane przez chłodzenie.

Nie lubię kiedy z mojej skrzynki dochodzą dźwięki :)

Ceny wzięte z morele.net

Pozdrawiam.

CPU

Intel Core i5 3570K @ 3.40GHz 54 °C

Technologia Ivy Bridge 22nm

RAM

8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 668MHz (9-9-9-24)

Płyta Główna

ASUSTeK COMPUTER INC. P8P67 LE (LGA1155) 29 °C

Grafika

BenQ GW2255 (1920x1080@59Hz)

1024MBATI AMD Radeon HD 7700 Series (ASUStek Computer Inc) 42 °C

Nośniki

931GB Western Digital WDC WD10EARS-00MVWB0 ATA Device (SATA) 29 °C

Napędy Optyczne

HL-DT-ST DVDRAM GH15F ATA Device

Zasilacz

Thermaltake Smart SE 530w

Karta za 720 na pewno nie bedzie cicha. Ja rozwazam tez zakup tej karty i wg mnie najlepszy stosunek ceny do wydajnosci ma Gigabyte WF2oc

https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1050-ti-windforce-4gb-gddr5-128-bit-3xhdmi-dvi-d-dp-box-gv-n105twf2oc-4gd-975511/

Karta ponizej 800pln z cichym chl9dzeniem i co wazne wg mnie dodatkowa wtyczka zasilania 6pin ktore powoduje ze karta dziala stabilnie i nie zaniza taktowan a jest to wersja oc.

Cześć, jestem w 99% nastawiony na model wspomniany w temacie. Pytanie kieruję do was.
Która z dostępnych kart jest "najlepsza"?
Faworytem jest w tym momencie MSI ze względu na cenę (720zł), Asus kosztuje ponad 800 zł.
Ktoś już testował/ ma link do testów?
Priorytetem jest dla mnie kultura pracy, tempy&decybele generowane przez chłodzenie.
Nie lubię kiedy z mojej skrzynki dochodzą dźwięki :)

Ta różnica w cenie jest również różnicą w głośności ;) No masz komponenty z SAP II, który wpływają na zwiększenie żywotności karty.

Od Gigabyte to chłodzenie jest nieco głośne, choć raczej rzadko będzie to odczuwalne w przypadku 1050 ti i jeśli chcesz mocno podkręcić GPU to Gigabyte będzie dobra.Jednak osobiście polecam https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-1050-ti-4gt-oc-4gb-gddr5-128-bit-hdmi-dvi-d-dp-box-975436/ przystępna cena a chłodzenie ciche i wydajne - 57 stopni max u mnie i słyszalna dopiero powyżej 70 % obrotów.

Wolał bym już kupić RX 470, dopłacasz 200 stówy ale masz z 50% więcej wydajności od tego gtx1050ti.

te 50 % to przesada, nie więcej niż 25-30 % ,a stosunek cena/wydajność wbrew pozorom jest podobny. 

Edytowane przez macf2

zależy od gry, w np takim Far Cry Primalu różnica to blisko 50% w DX11 czyli bardziej przyjaznym dla 1050Ti

https://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_gtx_1050_ti_alternatywa_dla_geforce_gtx_960?page=0,9

są gry np Project Cars gdzie ta różnica będzie mała, a są też takie tytuły, w których 470 zdeklasuje grubo 1050Ti i to więcej niż 50%

tak czy siak, kupiowanie 1050Ti za blisko 800zł, to jakaś pomyłka przy takiej cenie RX'a w jego najlepszej wersji chłodzenia (obecnie 920zł ) :

http://www.komputronik.pl/product/330162/msi-radeon-rx-470-gaming-x-4gb.html?gclid=Cj0KEQiAguXBBRCE_pbQ5reuq8MBEiQANji2LeJaOZPaS12oRRUAiHQeW7R8Lnzfw6_tu-I6EA4pJ4UaAlmB8P8HAQ&gclsrc=aw.ds

1050Ti jest w miarę opłacalny w tych podstawowych wersjach za mniej niż 700zł

Edytowane przez Vemorion
  • Popieram 1

Różnica w pojedynczych grach jest raczej wiadoma, ważna jest średnia różnica wydajności czyli 25-30 % cena 910/730~ 1,24. Do zalet lub wad można dopisać kultura pracy, podkręcanie, sterowniki, etc i wychodzi na jedno ( biorąc namiar na zaproponowaną kartę ). Autor tematu chcę kartę z jak najlepszą kulturą pracy w danej cenie więc gtx 1050 ti jest aktualnie najlepszym wyborem. A tak to możemy sobie argumentować i dopłacać aż do 1060 .

Edytowane przez macf2

Różnica w pojedynczych grach jest raczej wiadoma, ważna jest średnia różnica wydajności czyli 25-30 % cena 910/730~ 1,24. Do zalet lub wad można dopisać kultura pracy, podkręcanie, sterowniki, etc i wychodzi na jedno ( biorąc namiar na zaproponowaną kartę ). Autor tematu chcę kartę z jak najlepszą kulturą pracy w danej cenie więc gtx 1050 ti jest aktualnie najlepszym wyborem. A tak to możemy sobie argumentować i dopłacać aż do 1060 .

Wszystko fajnie tylko rx470 od xfx przykładowo czy taki msi ma taką samą kulturę pracy jak ta 50ti kończy się era r9 290 sterowniki sory ale kolejny mit nie wspomnę nawet ile w tym roku nvidia miała wpadek że sterownika mi przy jednej u amd

A z podkręcaniem w 470 wcale nie jest źle i spokojnie możesz ją ocnąć o 15/20% co jest nie złym wynikiem w gcn-enie

Gtx 1050ti jest nieopłacalny w cenie powyżej 750 zł i musisz to przyznać

Po za tym dopłacając ten 150 z kawałkiem masz kartę która w niektórych grach wyprzedza 1060 a w przyszłości kto wie co będzie

Pozdro dla kumatych :P